[Uaena] IU 討論區 (28) - 2019 New Year's Greetings from IU

1001 回覆
22 Like 7 Dislike
RM 5集姐 好快睇晒
好似韓戲好難揾高清
千尋啦 最難應該係英雄豪傑
個陣要上網搵seed
之前呢度有個google drive睇到
我有720P嘅,但要點做
google drive?
WeAreWithIU
摸索下先,未試過UP上去
其實師太呢單是非,對我哋呢啲「聽歌路人」嚟講,都係一個機會去認識多少少「流行樂壇」有幾難撈;早兩版度提起張敬軒個case,就係同呢樣嘢有關。而同時亦反映出,呢單嘢對師太嚟講,應該真係嬲爆同非常傷心。

Pop都係音樂,都係藝術,總會有啲食呢口飯嘅人會有「要求」,肯出錢出力去搞。做studio,係其中一個方法/例子。之前提到,軒仔若干年前花$50M (即係70億won左右)搞個場,就係出晒名嘅事例:個場響廣州,單冧把地段獨立屋,設備一流,做埋住宿,重曾經有鬼佬音樂雜誌採訪,重選做當時「全球十大最佳錄音studio」之一。而講緊嗰$50M,只係裝修同設備嘅錢,未計買入物業本身個價。後來過得三幾年,廣州個場畀人收地,軒仔就返香港買咗以前梅姐、Leslie用開響佐敦個場—樓上錄音室嚟,買入價$20M,傳聞執整又再用$10M。拎嚟對比師太個場,大家應該好易就有個印象係咩情況:佢個場,係接近軒仔以前響廣州個full-set大場。

至於師太個場裝修、設備質素係點?唔肯定,但睇Kakao提供嘅相可見,唔少地方係整晒正式錄音格局同裝備。呢啲嘢,就算只係劣質hea整,都唔少嘢:香港嘅大會堂、文化中心,長年畀人屌到爆廠,但嗰啲隔音、特製牆之類,鳩流流都花好多錢。以前去過上海音樂學院參觀,導賞嗰陣聽過介紹,大約都知整同maintain呢啲嘢有幾花錢。籠統又盲估咁講,當佢質素得軒仔一半,再計埋物價差距,當佢個裝修同設備只係用軒仔廣州場三成咁嘅錢,都要$15M,即係20億won開外。堆埋上去個物業買入價,升值到宜家根本都只係僅僅打個和—都未計,花呢個本整個場重特意改埋個名,好明顯就係至少會用好一輪,帳面價賺定蝕根本irrelevant。

但就係,無是生非嘅人,有心定無意都好,完全唔諗呢啲,將壇「利己利人」嘅嘢講成咁。如果係東亞區第啲地方,好似香港咁,有當下pop music紅人咁做,個個當係黃大仙咁拜都嚟唔切。偏偏師太又咁黑仔,咁都畀人拎嚟唱,哀哉。
好擔心佢
偏偏師太又咁黑仔,咁都畀人拎嚟唱,哀哉。

太長唔 quote 啦
佢用埋自己事業上既聲名黎保證自己無講大話喎...
唔係嬲都核爆都唔會咁講....
佢出道嗰陣無人幫... 乜都要靠自己去捱返黎....
而家搵到錢就想幫下班後輩,免費借個場俾佢地玩音樂...
出錢出力搞咁多嘢轉個頭俾班撚樣話佢拎呢度黎炒地....
咁樣俾人屈到上心口呢啖氣點都吞唔落啦!!

由出道到而家成日都有班人針住佢... 你估佢壓力唔大咩....
不過今次見佢IG 呢篇嘢態度咁強硬,講到叫班撚樣拎證據又要佢地道歉...
今次點都唔好咁易屈服,同埋kakao 真係做嘢告9班人啦

We are with IU!!
#wearewithiu
#iniuwetrust
support iu
多謝晒
又幫娘娘再出名啲 多謝黑粉

twitter 有 #WeAreWithIU 活動
有ac嘅巴絲可以出個post撐娘娘啊
乜US有咁多娘娘fan架咩
VPN 既嘢 呃我唔到嘅

IG有冇活動?
我前兩日見到有巴西fans
我前兩日見到有巴西fans

南美嗰邊其實好多人都聽 kpop 啦
而家好多公司都開始打南美市場
全世界都聽kpop

娘娘好強大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞