[個女就快出世]拾回謝安琪討論區(2)

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
joox條link又聽得返
Spotify 都有得聽

真係要等大台首播之後先真係上,真係巴撚閉
好彩真係出碟,唉終於有返啲嘢期待下
應該唔會再走數啩
除左15年果期 之後兩年自己做或者幫其他人做嘅全部炒晒車hit唔到 跟住即停
好難講,尤其是Kay咁佛系,真係隨時又要緣份到了新碟自然出。

所以佢所講嘅出碟時間,真係信50%好喇......
聽聽下又ok 返,尤其verse 啲樂器用得好仔細,不過都係唔鍾意轉Key嗰part

訪問話有Jerald
Juno 16年出咗 《Evil is a point of view》喎。17年出咗兩首歌,之後開始拍《風林火山》,至停咗無出歌

之前都試過因為拍《殭屍》,隔了三年才出碟
個post終於都郁番
現在做人妻的我
復出第一首派台講人妻
我估今次隻碟係講教育,親情,家庭,倫理
Btw如果有首4/8就正,延續3/8
Kay今年要爭到個女金返黎,唔該
咁重本!今年追金獎喇
個勢就似喇
成隻碟接近雲集晒全港最top既音樂人
唔記得Kontinue死得幾慘?

Kay都出道咁耐
而家做歌都唔係為爭獎啦
拎唔拎到都冇乜所謂
隻碟幾時出呀 一定要買

好想入歌迷會 見佢見面
我08年初中雞擔粗粗搵佢呃手之後就冇機會了 好想同佢影相
真係好愛佢
頒獎文化搞死香港樂壇,爭乜撚嘢獎,做好啲音樂已經好夠
kontinue係派歌問題
另一隻神碟slowness都係衰呢樣
binary贏都要多謝派得好

先講k, 2014第一plug勢不兩立 比人鬧死
第二plug已經係獨家村 但嗰陣其實出咗隻神作雞蛋,極速爆1m views, 點知夏狗突然話唔會派,一地眼鏡碎
獨家村,另一神作,2>2>1入十大
家明,亞軍合理
btw最好的時刻係kontinue first plug, 十大ap但攞唔到獎

binary, 第一plug係17度,播得超好 十大ap
點知第二plug先殺死人,囍帖街,殺到開晒巷
淨係兩首歌已經400幾ap, 後面已經唔重要
如果出咗囍帖先17度,一定少好多ap

slowness, 1st plug活著,2nd plug藝妓,只能講 兩首都高質但真係唔適合做主打
如果3rd plug天陰 同4th plug載我走 變做主打嘅話,已經贏晒
slowness真心史上最正,賴床正到傻
真心kay輸自己多

今年隻碟,應該去到碟嘅3rd plug, 但山林道都已經兩年前,今次2018年第一首主打,評價好似唔錯,只要第二首主打爆到,就掂了

拎獎,係我哋d fans想㗎啫,佢都有講過拎獎多謝歌迷 (Kay, 2015)
佢地條link自爆,有機係碟名 jan cai dik ngai seot 唔係人妻係乜乜的藝術?
果年派歌派得幾柒你要諗下
佢當初唔係靠攞獎都爆唔到出嚟,其實冇計,就算幾多幾多views, 冇個實質d嘅嘢都肯定唔到個歌手 (同埋廣告商之類), 歌手都要食飯
全世界都係爭獎,美國grammy, 台灣金曲獎
不過好似比較客觀,但其實香港人都淨係睇叱咤,所以都還好,以前tvb仲係好高影響力嗰陣就亂好多
jan cai係粵拼,跟國標音標,所以好多人睇唔明 轉返廣東拼音就係yan chai
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞