[個女就快出世]拾回謝安琪討論區(2)

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
8首歌除咗theme song家明之外
7首都係side track
得我哋d咁忠實嘅先識
同幾個fd一齊睇 佢哋真係一首都唔識
我覺得點都應該整幾首hit嘢掛
雖然我都好愛kay嘅side track
但搞到佢好似冇hit歌咁
換個角度睇咪俾多啲人識下side track
btw原來呢個系列連埋第一輯好似仲未有艾辛份
kay呢集算係咁
其他嗰d真係不堪入目 hocc danny嗰集
真係唔出好過出
其他集數冇睇
我覺得軟硬嗰集其實ok
其實kay 嘅side track 先係精髓
更加特顯到佢個性同香港味
我最初以為佢會入到獨家村/活著 呢d易入d嘅主打 或者 賴床/後窗知己呢d多人識嘅side track, 佢都幾勇 7首都冷門 (其實最後晚餐都幾pop, 點解冇派台?)
用咁多side track 嘅原因因為我想大眾認識多啲Kay 嘅音樂,唔係只係聽嚟聽去都係囍帖街同羅生門,好想比佢哋知道呀Kay 嘅歌有好多冇plug 過嘅都係好香港嘅歌。如果你要我用一句說話嚟形容呀Kay 嘅音樂,我會話佢嘅歌代表左唔同嘅香港人同事,拼埋一齊就係一個完整嘅香港。
btw 小妹係呢集編劇,做謝安琪係我揀嘅,所有歌都係我揀。我係真Kay 迷,佢出道到依家所以碟同演唱會都有支持。但其實我原本嘅劇本完全唔係咁,但因為要拍個個劇本嘅就會out 左budget, 今次資源好有限,你見我拍哂茶餐廳就知。原本我另一份劇本揀嘅歌係亡命之途、獨家村、姿色份子、私隱線、入型入格、誤入歧途同滄海遺珠,應該比較係你哋個杯茶。
我都估到,呢個劇本一定係真fans寫 因為d歌真係太冷門 當然我死忠都全部識晒啦
其實你哋呢個series係點樣拍 有冇心路歷程
因為hocc嗰集真係睇到我哋班fd r晒頭…佢用好多主打歌 (eg光明會 勞斯萊斯), 但個故事拍到1999咁 都唔知睇緊乜
呢集叫做拉返少少水準
btw做得kay迷都係聽side track, 點會唔中意
估唔到編劇都有上連登
其實港台係冇自己嘅編劇,所有戲劇節目嘅編劇都係喺出面搵,包括我。決定左拍呢個節目後,監製分派唔同導演拍1集或者2集,導演自己搵佢嘅編劇同用佢嘅方法決定拍邊個歌手講咩故仔用咩歌。至於係編劇主導故事定導演,就人人做法唔同,所以我係唔太知道其他集點拍嘅。唯一可以講嘅係因為呢個節目冇出面啲funding support, 例如沒有牆的世界、非常平等任務個啲係有政府額外嘅錢製作,而呢個節目係出名窮到燶嘅港台自己比錢製作,成本低得好緊要,所以亦都限制左拍攝日數同場景。
編劇未做編劇時已經上連登
辛苦晒 拍得咁辛苦
個人覺得今晚嗰集林億蓮係最好
我反而覺得Hocc嗰集拍得幾好喎 完全唔覺個故事1999
any kay news?

淨係知佢兩公婆早幾日去左嘆世界
下星期一 派加盟JUNO之後第一隻歌上台 留意903叱吒樂壇
歌名叫 人妻的藝術

kay寶寶
歌名好噴
雷頌德 加 林夕 , 應該唔會鳩填掛
終於等到
between大家好 好耐冇見
Kay一出歌cm果邊個post即刻推左幾版
邊到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞