[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(2)

1001 回覆
39 Like 0 Dislike
想問下香港邊到可以買到namiki 既筆 之前睇中左支沈金櫻
櫻花一筆難求wo依家
Noodler's / Diamine慢慢揀
我都想買黑色
平時返工畫龜用
佢係出得少定限量? 半年前係中南見到支好後悔無買
中南咁貴你買得落手?
我留意到你個pelikan logo有一隻大雀兩隻細雀

應該係2003年之前嘅產品
Pelikan 個logo本身有一隻大雀4隻細雀
但死下又一隻死下又一隻
依家得返一大一細
你可以再睇返係Germany 定係west Germany 知道佢係1991年前定後
路過
鋼筆新手窮丁丁用緊cheap雞微笑鋼筆
新手想問eco寫出黎滑唔滑?
自己寫字較潦 好怕卡紙
有睇到話歐系筆會滑過日系筆
但我自己寫中文/日文為主
主要for寫schedule同抄下notes

仲想知而家中南有冇現貨
THANKS
另外 pilot 78g+ clear 又啱唔啱初學者?
見外型好靚 但咁平怕中伏
巴打好勁 照咁睇應該就係1991年後2003年之前出 我老豆話佢好耐之前係一間就執笠嘅土瓜灣文具店幾百買翻黎
唔會中伏既,但留意返pilot既筆入好結既墨/極黑有機會出墨唔順
thx bro
咁想問下有冇咩墨推薦?色彩雫、四季彩呢啲啱唔啱呢枝
諗緊入eco定呢枝
色彩雫係pilot出既,出曬名流動性強所以無問題
四季彩唔知 不過我有支aurora 用極黑都係出墨唔順,但用奧山完全無問題 fyi
ok thanks 咁色彩雫係咪唔透光?感覺clear筆管用透光墨正啲

想問下同eco比較呢兩枝邊枝會好啲
夕燒透掛
躑躅

紅葉(筆身偏藍)

朝顏

山葡萄

躑躅,紅葉會透
紅葉,朝顏,山萄葡同紫式部會有層薄薄地既墨痴住(一沖水/擺耐左就跌曬落黎)
google iroshizuku 會有更多更清楚既圖

我手上有580同kakuno全透明,其實透明筆用converter唔靚...

睇樣揀一定係eco
順手講多句,無論係玩彩墨定玩鋼筆都係筆尖粗d好,手感好d,墨水飽滿d...我已經唔敢再買ef尖了
咁有無地方有得買或者訂?
多謝巴打貼咁多圖俾我參考
反而睇樣我就鐘意pilot 金尖
山葡萄真係好靚
紫式部用過 唔透
原來筆尖粗會好啲 我怕會變水槍所以仲猶疑緊
但山萄葡唔透 最下面實色果d先係墨,同紫式部差唔多
水槍可以玩shading
就咁睇圖好透好靚喎
產量細,你可以睇下日本或淘寶有無,上次去大阪神戶都唔見有

原來睇錯 but thx
如無意外應該會入枝eco同色彩雫
想問埋用Midori會唔會好化??
早兩個星期去日本都見唔到先想返香港買
淘寶有間野個老闆可能搵到,一陣post間鋪出黎俾你
我除左traveler's notebook之外無其他midori既野
應該唔會化既...答你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞