[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(2)

1001 回覆
39 Like 0 Dislike
你指既卡水係邊隻? pilot lamy印象中好大支下,多過con40 z24 z26一d都唔奇
咁唔知
星期六買到支大創鋼筆好鬼抵
我而家成支CON40隊入去吸,一拎出黎好易漏墨(望撚住佢啲表面張力想跌唔跌真係好危險)
真係入親都驚險又刺激,既緊張又興奮
拎針筒不如用墨膽
pilot d con真係敗筆...
試過赭梅入三文堂eco,一路寫一路滴出嚟
自始唔敢將skb墨放入三文堂筆 可能係比較水

不過隻色係幾靚嘅,shading幾明顯
有少少後悔無入定幾支con 50
其實又唔覺會漏 連筆一齊吸
或者針筒其實都ok
但con 20 真心不了
Con 70 其實仲麻煩 一定要連筆 就咁converter 吸唔到
有無人知香港邊度有Schmidt easy flow 9000
我支筆早排跌左落地,見到筆尖微微上翹,寫落有少少刮紙,想send pilot 到整

過左一兩個月再寫又好似無咩野,唔想拎去整了
我都想整支aurora...但要等好耐
支筆依家出水多左,唔知關唔關跌親個頭事

又有啲啲想買支新
我支只是cheap仔pilot prera
攞去整是否⋯
買買買
屌唔見咗支LAMY Safari
budget得五嚿
Kaweco AL Sport又好似太短
Faber Castell個支又唔多啱
唔想再用LAMY
Twsbi 580?
加多少少淘3776/pilot 74 建議起碼f/fm尖
又唔係好鐘意透明
淘3776應該用咩心態對待支筆?
係咪唔應該期望咁高,會淘到真嘢
初入坑,求指教
邊個咁得閒整假3776...開模各樣野都要錢
你識用樂天既話可能仲平過淘寶(唔sure)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞