[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(2)

1001 回覆
39 Like 0 Dislike
金尖鋼筆好難有假野
一黎做工好難模仿 係咪假一眼睇出
二黎仿制成本高 賣假野不如直接賣真

Btw 推sailor 14k m尖 佢m尖個筆尖打磨好易出到鋒 線條粗幼控制明顯 寫中文一流 係1cm嘅格仔到寫都冇問題
樂天運費fat fat fat
用集運之後會平過tb
Sailor墨水瓶內有很多大泡泡,我刺穿它們後,下次打開又再有泡泡出現,請問有問題嗎?和為什麼會這樣的?謝謝
最近入左支3776
同現有寫開嘅sailor 14k比較
Salior係線條上粗幼變化更明顯 易出鋒
3776橫同直上表現較死板
以寫中文黎講sailor較優
啱啱追緊,唔好買149, 我爛左兩次上墨位, 入面斷左, 第一次保養期內免費, 最近o固次收左我大約7xx, 真係想屌。 我前後上過兩次墨, 一洗筆就斷。 我用佢同鄉肥鴨, 由m100/200/400/600都未斷過上墨位, 最多都係跌爛筆嘴同埋跌斷筆桿。 就係咁, 支149只可以攞黎試下筆, 好驚跌爛。
好啦, 依家唔係跌爛, 係入面piston條軸斷, 仲話我扭過攏~
有圖有真相, 附加小弟珍藏, 有幾支係公司冇影到

我覺得你係個案
最後買咗TWSBI VAC700R

同我以前支Safari EF比
好似仲差少少
I go to school by bus
師兄你D珍藏都好正喔, 支樹葉筆夾係咩型號啊?
BTW, 可能要好似你咁日日用, 反而冇事~ 但最嬲係店員懷疑我唔識用piston上墨, 懷疑我扭過籠。同一支筆發生兩次, 我真係懷疑現行版149做工唔及舊版~
當然我朋友D 146全部冇事, 得我呢一支149係咁樣
BTW, 終於刨完問, 俾大家既三文堂毒到, 啱啱訂左支土耳其藍玩下。 真心, 2xx有piston上墨抵到爛。
日本筆咩都好,就係個上墨差, 容量細之餘成日上唔滿~
果枝Daniel Defoe 黎,上面幾枝入面最老既係Agatha, 25歲黎緊,所以零件都仲好ok。
所有
Daniel Defoe原黎係2014年既產品, 我呢幾年冇睇筆, 錯過左添~

中南入手, 260都算幾好價
今日同朋友撞筆Lol
你chok過就有架啦
黑色EF
入咗Pelikan 4001 turquoise
個converter整到幾花下
thx, 其實係呢個牌子要成日落定點樣呢? 其他牌子都冇包呢支油同夾。 照計冇返十年都唔使落架?
你覺得個活塞唔順先落
唉,當年我支vista跌左落廁所沖走左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞