[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(2)

1001 回覆
39 Like 0 Dislike
太舊的討論不能回覆

過左60日所以開多個post

btw 有冇人有3776 本栖可以割爰 有盒齊就ok 價錢好商量
繼續問意見

sailor 21k 同Lamy2000日用黎計邊板好啲
繼續問意見

sailor 21k 同Lamy2000日用黎計邊好啲
繼續問意見

sailor 21k 同Lamy2000日用黎計邊板好啲

日常用既話我假設你會想要d唔會太軟太彈既筆尖
sailor 21k冇記錯有少少似semi flex nib
咁既話lamy 2000會比較好

不過lamy 2000個sweet spot比較細
日用要快手寫字既話可能會唔係咁方便
真心覺得lamy冇個系列係好好,唔係話差,但大把選擇好過lamy
真心覺得lamy冇個系列係好好,唔係話差,但大把選擇好過lamy

我覺得新手入門買TWSBI ECO同pilot metropolitan好過lamy safari

我覺得新手入門買TWSBI ECO同pilot metropolitan好過lamy safari

safari比人抬得太高
誇大失實,伏左好多新手
preppy仲好過佢

aggar

但係lamy 2000個design

誇大失實,伏左好多新手
preppy仲好過佢

preppy其實幾好寫,係原生支墨唔飽和同樣衰,實用度非常高既一支筆

btw 微笑筆同88G/metopolitan/cocoon一樣尖,入門黎講性價比好高又岩平時工作用
入門金尖邊個好啲
pilot custom 74
Platinum 3776 century
sailor profit 14k
定係加小小錢上lamy 2000
入門金尖邊個好啲
pilot custom 74
Platinum 3776 century
sailor profit 14k
定係加小小錢上lamy 2000

今日買左capless 其實幾好用
9折左1000蚊仲有保溫杯送
三文堂 Diamond 580都可以一戰

aggar

但係lamy 2000個design

日用筆爆左杆真係恭喜曬

誇大失實,伏左好多新手
preppy仲好過佢

preppy其實幾好寫,係原生支墨唔飽和同樣衰,實用度非常高既一支筆

btw 微笑筆同88G/metopolitan/cocoon一樣尖,入門黎講性價比好高又岩平時工作用

我覺得preppy好寫過微笑
btw 三文堂eco同mr 大家覺得邊支好d
三文堂 Diamond 580都可以一戰

比多少少上vac700啦
個尖大一個size 而且吸墨方法又特別
想問下 有無咩英國牌子係for新手用
有時想買鋼筆但喺英國唔知邊隻好
上網有啲推介英國又買唔到或者太貴

amazon唔係乜都有

amazon唔係乜都有

Amazon啲suggest 同 top rate都係做出黎
Prove唔到嗰品質同真實既user review
所以先喺依度問
Eco 真係無得輸!!
Eco 真係無得輸!!

巴打講多d 得唔得
想買
其實係咪唔好壓筆
我用小小力寫左幾隻字
之後出墨唔太順
但我反方向再比小小力校一校個尖
而家輕手寫又無野
其實k金尖係咪盡量避免壓筆
利申pilot capless decimo

金尖係咪大力得滯會斷墨
早排入咗支mabie todd swan真係正
flex堅好玩
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1woPlCtzGvhrDH-5B_ekOJqGfu--8obwvnG_IlJ9Yjpk/edit?usp=sharing

網購買墨可以睇下呢個list,仲補完緊

筆就...資料唔太多,有待加入新info
kaweco 入門寫英文多買咩款好

ECO好好j
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞