我哋想搵一個programmer,一齊寫一隻快過速成,倉頡,又prioritize廣東話常用字嘅輸入法

337 回覆
570 Like 99 Dislike
唔係完全唔得
重點係如何Encode

依照huffman coding思想
你只需要想辦法將最常用既字Encode愈短既碼, 咁你就可以大幅compress整個碼數

問題係點樣encode到大家都易明易學
你快得過就咁講一句 ?
其實語音輸入法已經屌打所有傳統輸入法
如果個同速成倉頡好大分別
用開呢兩個方法嘅人唔會專登學
如果同速成倉頡差唔多難度
用開語音、粵拼、九方、普拼嗰班都唔會學
咁整嚟做乜鬼
割角咪就係 t尾 vs k尾
慳坑就係 n尾 vs ng尾
話要見客,管下屬就覺得language 重要
得4 條友圍內develop project ,都唔知重要既點係邊
依家開始機械人煮飯、送餐
除時過多幾年,keyboard都成為歷史
仲諗keyboard開發係反智!
我指既係整輸入法所需要既language domain knowledge 而唔係溝通既language
唔想open source就出錢請人做啦
支持 lm
樓主想 R 水咪出聲囉
唔洗呃啲狗去整件嘢 R funding 嘅
本窮狗俾個 number / code 你就得㗎啦
google內建個個輸入法打一大堆英文就會出到晒成句

For example 我打咗:
googlenoigingohgohsueyapfaatdayatdaaiduiyingmanjauwooichutdosaaisinggui

一路打呢堆英文,佢會一路認你嘅意思係乜
都幾準可以話有85%以上準確

弊病:一定要喺chrome先用得,呢樣野好撚閪,如果巴打可以Create一個window輸入法但同一原理就正囉
想當年都係打機迫到識打速成
聯想字嘅話不如整埋粵語語法
例如可唔可以 食唔食飯 打個唔字出上一個字
cls 自問快 都係速成60wpm
屌那星睇完咁多頁, 樓豬條垃圾先覆得幾句廢話都可以咁多頁同咁多正評
戇撚鳩?
我自問就對個討論比左少少咁多技術貢獻既...
世界紀錄係啲痴線佬先做到
如果工作需要打字嘅話,倉頡撚好易做到80以上
我覺得你地學術研討係好事 當大家交流學野
反而樓豬條撚屌影都無隻9up個idea出黎都引到咁多正評真係癡撚線
速成撚 打得多就會熟
香港office 既工都已經夠做
包裝真係好重要
擺個網出黎懶係野咁跟手就咁多正評
支持
40k ok?
唔肯講咩人工,
唔肯講工作內容,
總之我地要programmer啦

到底係IT狗真係太好壓榨定香港地真係會有on9聽到要推動本土輸入法就上釣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞