我哋想搵一個programmer,一齊寫一隻快過速成,倉頡,又prioritize廣東話常用字嘅輸入法

337 回覆
570 Like 99 Dislike
Programmer係跟requirement 同design做野,你乜都無點做?
比樓主啦 我對呢舊野無咩興趣
我係啲做自己野個時 中意自己reinvent the wheel既人黎
https://github.com/EasyIME/PIME/blob/master/python/cinbase/cin/cj-fast.cin

再俾多少少info, 其實整呢個IME最大難度唔係寫個method本身,因為台仔已經幫你wrap左一層, 係要有人整呢個碼表, 你想做IME, 呢個係第一步,如果你已經做到1/3左右,你真心為左推廣廣東話,可以將你個db放出來俾community做開發
打字唔快不是練習打快點,而是自己創造一個新輸入法。

咩玩法?
hook windows input api個難度好撚高
HK NO IT
需6天工作
或需超時工作
年假7天
月薪港幣$11,000
難咪做個project出黎 親手做一次就會學識點做架啦
宜家已經大把人搵programmer笨啦
唔只要dup code 要諗埋solution 點樣enhance
話自己有idea, 其實乜concept, detail都無諗過
扔俾it狗做曬所有野
分分鐘idea都無
programmer要幫手諗埋
如果賺到錢再分小小俾programmer去睇醫生 yeah!
一早有呢個諗法
根本速成可以學大陸拼音咁
唔洗逐隻字打
日常輸入一定快好多
Programmer寫完
Marketing嘅人拎哂功勞
I love BBA
P仔都整到一隻IME 但難以上手 你用唔用?
基於P仔多數缺乏Business flow經驗
唔識將電腦世界既方便之處同現實世界既需求融合一齊

但PE會幫你地手諗埋成個idea不足之處同可改良之處
往往難用係因為人體同電子輸入之間拎唔到平衡而覺得難用
PE就係負責解決埋你地係Technical上諗少左既地方
而呢樣係香港多數係叫AP/SA
(就算係呢個level既人 好少人會有呢種Technical能力 多數都係交際能力強only)

下一個問題就黎啦 識諗呢堆野既人憑乜要同你地合作?
一個人做可能要半年 兩個人做可能四個月起貨
但幾個人做分分鐘要幾年先出得街

另外我睇完你地個網頁 真心係做得唔錯同有heart
生活用語, 廣東話結構教得幾好
可惜教既方向唔全面 無左廣東話原有既靈魂
廣東話唔應該完全用英文文法果套方式教

唔係想踩低你地 只係想你地得閒研究多少少相關文化
尤其中國文化
咁會對你地有禆益
其實咁啦 樓主唔開人工 係唔會可以唔講idea之下搵到人 樓主又唔似肯整open source

不如我地自己整個open source 粵拼輸入法
特點
1. n/l不分
2. t/k/p不分
3. 唔識打某個韻母個時可以打*
4. similar match instead of fuzzy match
5. matching既基礎dataset係連登crawl落黎
[b]考aco用唔到,不了 [/b]
講漏左 仲有成句match
Open source可以幫手
屌 4我係想講instead of exact match
想搞project帶頭既少少coding都唔識其實就衰硬
成日有D屎忽鬼出來話有個idea想搵人搞
仲要講都唔肯講,更加唔好講open source
想close source既咪出錢請人做
真係出錢搵人做既post埋出幾錢好快搵到人
其實樓主整來自己放CV?
學到野
寫一個程式
倒不如將速成整一個偏好值會唔會好啲
比如有啲口語字成日用既
喺 係 個種
一樣都係人+火就可以出到黎 會否好一點
open source可以諗下幫手
想賺錢就不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞