我哋想搵一個programmer,一齊寫一隻快過速成,倉頡,又prioritize廣東話常用字嘅輸入法

337 回覆
570 Like 99 Dislike
叫佢出返 1 BTC or above 啦
在lihkg找?有link?
macOS速成已經有常用字 平時廣東話字打一次就去咗第一版
戇鳩咁多同音字
咁梗係唔係逐個字打
一次過打晒成句野,輸入法會識認你想打咩字
大陸話夠多同音啦,佢個搜狗輸入法其實好撚好用
其實google input 咪有
ching好波
真係唔可以益嗰d仆街
叫人做義工但拎人地個成果去賣錢
上面講NLP 其實係文字處理嘅嘢而唔係輸入法範疇
如果你要做嘅係翻譯或者文句校正先應該從呢個方向去睇

但如果係你指輸入法
講嘅係文字輸入方法
要按咩鍵先可以打出想打嘅字詞句子

你嘅輸入法當然可以附帶校正功能
但同文字輸入方法係兩件事嚟
而校正功能正常亦應依附於使用環境而非輸入法本身
否則用家喺Word 打文章就開校正
到Google search 嘢又熄校正
喺連登打兩句開又打兩句熄就太難用了

講返輸入法
如果你希望用家輸入整個句子
我認為謄文以外嘅日常輸入比較難用

喺閒聊甚至書信用家好多時都係反射式我手寫我心
打字時腦海中並未有清晰句子
要諗好完整句子再輸入就好難快
並唔係按鍵或系統處理時間
而係用家組織句子需時
樓主目前要嘅係寫doc唔係搵p仔
唔知你quote我做咩
我就無主動提出過用NLP既
不過你quote得我 就同你討論下
我覺得NLP係樓主個idea黎講係一個可行既approach
因為佢講到明係成句咁打既輸入法 而唔係傳統逐字打既輸入法
NLP可以協助判斷句子結構 從而為唔同既candidate評分 咁樣文法/語感最通順既句子candidate就會排最前
sorry quote 錯
第一頁,去到哩個回覆已經露咗底,咪話你team人係做得嘢啦
你用逐個字去拆呢個思維
已經輸左

一句野入面
或者一個詞語
剩係打聲母
可以好撚快架
可以幫手入database,笑咗,你uml都冇咩都冇,又冇program底,你既作用真係只可以入database,智障都做到
學到嘢
我相信你連設計database既概念都冇 唔知你地點實踐,idea人人都諗到,點實踐先係最難
Ching你尋晚去左一樓一
打慣九方 倉頡或者速成既人連位都記埋(第幾頁第幾個)
做記憶化個d(常用字排前d) 隨時仲慢過原本

除左用voice input(但process要快+準) 應該無咩可能快得過九方倉頡速成
咪玩啦,加個:wp-admin就露晒底啦

不過都啱嘅,以樓主team嘅能力,wp template改啲嘢都算寫網站好難搞了。
有冇可能知個 template 叫咩名
應該講, wordpress個theme整得唔錯
你哋係咪想好似普拼輸入咁
用聲母去配詞成句?
普拼最多好似都係成語咋喎
粵拼聲韻調都比普拼多
配搭嘅可能性更多
要做到打一埋英文就入到粵字
應該比較難喎
其實NLP依家難唔難implement?
依家個trend好像係用machine Learning去做natural language,如果有d library可以用冇樓上d人講到咁冇可能?

利申,CS未grad, 留名學野
碼越多,一樣嘅字就越少
速成打頭尾碼,所以先多字
佢哋三個又要快又出到成句
真係唔知想點
用 Tensorflow, keras 等ai library
都有一定難度,但唔係難到登天
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞