我哋想搵一個programmer,一齊寫一隻快過速成,倉頡,又prioritize廣東話常用字嘅輸入法

337 回覆
570 Like 99 Dislike
如題,想搵一個programmer做partnership。因為睇到太多post,巴打話啲正字係底,懶得搵(我自己都會),同埋自己用速成唔叻,打得唔快。

我哋條team依家有三個人,本身已經合作開,係做到嘢嘅。呢個係我哋自己做𡁵嘅website: https://howtostudycantonese.com
雖然我哋唔識寫program,不過可以幫手做database嘅entry,同其他admin嘢。

希望大家幫手推到我哋搵到人為止。
你係咪講緊九方?
要快過倉頡

加油呀programmer
個個都想打得快
你覺得憑咩可以整到隻輸入法過現有既輸入法
好多輸入法都有智能配字同自訂配字,
其實你肯改人地個配字表,已經做到你想做既野
no要再快過九方,係真係可以快過晒所有中文輸入法
1. 定個wpm出黎 就咁講個快字無人知你想點
2. 有冇初步諗法
有心想突破前人係好事,事在人為,欣賞你地團隊,比心機!
https://www.slideshare.net/pcmantw/pime-python-windows-coscup-2015

https://github.com/EasyIME/PIME

用PIME插個碼表入去, 唔需要寫非常多既code/hook windows input api就ok, 佢wrap左一層

台灣人開發, 所以一定係繁中oriented, 我淨係幫到咁多, 落手打就另外搵人了
又搵Progammer笨柒
改字唔work係因為我哋唔係想做打字,係想直接打一句。同依家嘅輸入法係完全唔同嘅concept。
你地似乎搵錯人 連workflow都無搵乜programmer
你地要既係有program底既Process Engineer
已經有idea但係唔想公開,想私底下講
倉頡夠了。
不了
如果你唔肯open source成個project,應該唔會有人睬你
呢方面真係唔係好識。Process Engineer同programmer有咩分別?
Ok bye
等我估下 你地想玩聲母輸入
倉頡world record好似係230字/分鐘

祝你好運
你出idea programmer出力
最大問題係,香港教育無教廣東話拼音
除左搞到啲90/00後一口都係懶音一開口好似低能咁,仲搞到打字要用死記嘅拆字方法。

得中大啲course有教廣東話拼音,真係唔夠
其實打得快唔快,睇人多過輸入法?
差不多啦,自然輸入法甚麼的d配字係成句成句超長
懶音無所謂啦 n/l當同一個聲母 t/k/p當同一個韻尾咪得
如果想推廣廣東話,咁就open source啦,好既idea實有人推
如果想搵錢,咁大家都係睇錢做人既,就直接出job post請人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞