我哋想搵一個programmer,一齊寫一隻快過速成,倉頡,又prioritize廣東話常用字嘅輸入法

337 回覆
570 Like 99 Dislike
你鳩坐喺間大公司 hea 都有 40K 啦,洗鬼幫佢寫
gum dou duck
志大才疏
簡單講:

1 先諗好個拆碼方法,規則要簡單,要易記,碼要短
2 拆碼能夠平均分佈唔同鍵,樓上有講

如果你未諗,建議你用「詞語」既方向諗拆碼,而唔好用「字」嚟拆,前者無乜人做過,輸入速度可以倍數提升,後者做咗幾十年,即使你諗到個輸入法快人三成,都唔夠誘因令人主動學。

利申:N年前響某間輸入法公司做咗幾年
正啊ching! 加油
Lm
見ching 有d心搞 比個小提議 可以參考下 速記師
推到有“人”為止
點呀IT狗
咁你又公開搵人?
利申先, 以前真係programmer, 寫c# SQL 多, windows 輸入法好似係另一樣野, 未必幫到你

樓主有冇用過大新輸入法? 都係base on 倉頡, 但係打4個碼, 頭兩碼 後兩碼, 而且有好多快碼, 例如 "法"只需入 "e", 不過要死記, 但記到真係打超快, 你可以參考下
加油
我倉頡已經秒殺你地所有中文輸入法
如果有人做個輸入法可以只打聲母就好

eg. 打dllmcfh 出 「屌你老母臭化屄」
GBoard 都好似剩係認到一個 combine result
樓主連bayesian 係咩都唔知
都唔洗講咩nlp, machine learning , data mining 要有既algorithm 果D
到時同隻it講: 用咩algorithm你決定啦, 做到就得
語音會唔會快過打字
樓主想寫新人類腦波輸入法?
語音太多錯別字
0 code pm?
用wpm做reference未必準
一嚟個個人唔同
二嚟一條友用一兩年練到expert in普遍輸入法
新輸入法都要俾時間人去熟習先可以用作比較

Btw我都覺得樓豬初步idea都冇好難前進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞