我哋想搵一個programmer,一齊寫一隻快過速成,倉頡,又prioritize廣東話常用字嘅輸入法

337 回覆
570 Like 99 Dislike
佢話有只係唔公開講
大學讀緊CS 同對語言有興趣想幫手 但你唔open source 唔得囉...免費勞工
樓主想揾人幫手做 但啲語氣好似老奉咁 真係抵比人屌 事實係樓主唔識速成倉頡 唔知呢兩樣輸入法已經好好用同好夠用
等我幫下樓主
樓主有心整左個網教人講廣東話
又想整廣東話輸入法
樓主一定係對廣東話好有愛
今時今日實在難得
我相信樓主對廣東話未必唔能夠發展出另一種輸入法
其實好多Paper/發明都係基於前人既嘗試
樓主肯走第一步其實值得鼓勵
只係樓主一定唔係IT人唔知IT人畀人搵笨搵到怕晒
其實我由頭到尾都只係屌緊樓主唔open source/唔出價
不嬲都講緊有興趣
只要佢出到價/open source 我係唔介意佢地咩IT都唔識
佢似想R funding 多d
我理得佢係咪r funding
出到價比我就得啦
係咪期期都有
我有idea架,係唔識做
繼續補完呢個idea
6. ng/n/m不分
7. 懶音/錯音會提示
8. 打蝗語會屌鳩user

個名就叫 懶音輸入法
可能樓主仲抄梗大家d idea
俾d時間 逐個tech term Google 都要時間
倉頡都無人學喇 而家啲00後都用筆劃
此post已完?
樓主肯上水未?
Google 廣東話輸入法

90s火星文打法,快到呢
唔好咁 樓主其實無講到比咩offer出黎 亦都無話佢話晒事 所以IT狗待遇暫時係無從判斷
上面講NLP 其實係文字處理嘅嘢而唔係輸入法範疇
如果你要做嘅係翻譯或者文句校正先應該從呢個方向去睇

但如果係你指輸入法
講嘅係文字輸入方法
要按咩鍵先可以打出想打嘅字詞句子

你嘅輸入法當然可以附帶校正功能
但同文字輸入方法係兩件事嚟
而校正功能正常亦應依附於使用環境而非輸入法本身
否則用家喺Word 打文章就開校正
到Google search 嘢又熄校正
喺連登打兩句開又打兩句熄就太難用了

講返輸入法
如果你希望用家輸入整個句子
我認為謄文以外嘅日常輸入比較難用

喺閒聊甚至書信用家好多時都係反射式我手寫我心
打字時腦海中並未有清晰句子
要諗好完整句子再輸入就好難快
並唔係按鍵或系統處理時間
而係用家組織句子需時
唔知你quote我做咩
我就無主動提出過用NLP既
不過你quote得我 就同你討論下
我覺得NLP係樓主個idea黎講係一個可行既approach
因為佢講到明係成句咁打既輸入法 而唔係傳統逐字打既輸入法
NLP可以協助判斷句子結構 從而為唔同既candidate評分 咁樣文法/語感最通順既句子candidate就會排最前
其實NLP依家難唔難implement?
依家個trend好像係用machine Learning去做natural language,如果有d library可以用冇樓上d人講到咁冇可能?

利申,CS未grad, 留名學野

唔難,如果你係英文,前人做好晒野
中文,更甚係廣東話就祝你好運
又搵IT狗合作呀?洗唔洗俾定一千幾萬有少少歸屬感?
加油
隔唔中就睇到有人無追post之後比個正評然後就留言話加油樓豬
不如我哋成班IT狗每人夾 2K,奏夠 10 隻。

之後出兩皮嘢俾樓主,叫樓主一個月內揼晒成嚿嘢佢,日日逼佢 OT,好快起貨啫

跟住可以申請數碼港33萬創科 funding
十隻it狗自己寫都得啦 慳返個兩皮
但 2K 可以睇住樓主揼 code 揼撚到想死嗰個樣,我覺得值俾喎
同錢過唔去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞