我哋想搵一個programmer,一齊寫一隻快過速成,倉頡,又prioritize廣東話常用字嘅輸入法

337 回覆
570 Like 99 Dislike
去支那搵 IT 狗做囉,不過做得嘢嗰啲都幾皮一個月
樓主你除咗想可以直接成句打之外完全冇其他idea提過出嚟
其實係咪根本連點樣用都冇構思過

要成句打嘅話樓上啲巴打都講咗可以fuzzy+prioritize廣東話配字
又或者係#98講嘅狂飆輸入法
不過我諗成句打好多人都唔習慣
或者會嫌中間打錯字會好麻煩
最起碼我自己唔太鍾意

但係其實呢2樣嘢用返GBoard個倉頡/速成已經可以做到
而GBoard係要你逐字打然後容許你中間錯少少碼
然後你可以唔撳space不斷打落去
再喺選字到suggest返prioritize咗廣東話嘅字句俾你

所以如果樓主真係想整嘅話與其諗成句打
不如揾個方法solve咗#122講嘅唔識打/拆嘅問題嚟加快逐字打嘅速度
再學返GBoard咁樣show配字
我諗會更加實際
利申:倉頡撚純9up
其實Windows 98年代有解決方法
同音輸入法

除了標準倉頡之外
另加一批同音字的選字:

竇 字唔識寫,唔識拆
同音字 斗 你就識

咁加個X字頭 XYJ 代表你想搵同音字
咁所以斗字的同音字都出晒黎
你可以搵返岩果個 竇 字

但依家語音輸入速度已400字/分鐘
你整得黎都無市場

將來可能好似Matrix咁
分析腦電波輸入

10分鐘打1萬字或倒轉讀1萬字都得

不過,Win7 無得自建輸入法後
呢啲都變晒歷史
樓主where are you
係咪去左自學programming
成個連登既IT狗入晒黎等緊你講個idea出黎睇下work唔work喇
其實語音輸入ok但個準確度太差
用拼音
自己學下寫program la, 又唔係咁難
70/80後都冇教廣東話拼音
所以冇市場
樓主出價未
快碼比倉頡快,但非open source
所以都係冇人用,贏唔到倉頡
樓主,其實俾你整咗出嚟,但唔夠 GBoard 好用,咁係咪真係有人會用?

除非你好似人哋支那啲輸入法咁,加晒 Machine Learning + Voice Recognition 嗰啲入去就有得做。

不過人哋嗰啲咁勁嘅 firm 都仲係蝕梗錢,只不過用嚟喺股市 cap 水
gboard已經可以成句打
人地有team人做
重點係輸入法一定係化繁為簡

最簡單一定係講/諗

要學先識得打呢套十年前未有語音輸入個陣就work
依家你叫人學先打到,未推出已經失敗左一半

依家好多後生已經唔識中文輸入/索性用大陸拼音
要額外學一樣野先用到,今時今日社會唔會普及化到
我有時唔識打啲字都會用 Google 粵拼嘅

但問題係樓主整出嚟嚿嘢有咩過人之處,可以令人哋唔用 GBoard 而用佢

依個都唔易整
用開既自然會繼續俾錢用落去
1 BTC or above per month
應該實搵到巴打絲打幫手
T9/G6 輸入法

識寫字就會識打, 除左某幾隻字拆碼筆順唔同要特別記, 最原汁原味保留中文字由五種筆畫構成既logic, 仲map到落keypad/手機screen, 速度尚可

唔明仲有咩理由用九方
呢d合作計劃玩左次以後唔玩了

一開始話叫我唔收錢
寫個好簡單既app做demo
咁好啦 當時on99咪照寫囉

寫寫下又加啲野 寫寫下又加啲野
話做唔到 佢就問點解做唔到 人地都做到
話唔夠時間 佢就話拍硬檔 初創係比較chur
之後比我八到原來佢同條水喉講
話會比皮幾野買斷我個半成品
比返條水喉自己人搞 即係過河拆橋啦

最後demo果日我直接失蹤
聽講佢地比個老闆blacklist到以後唔洗諗funding
KO 啲仆街吹水佬 partner
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞