我哋想搵一個programmer,一齊寫一隻快過速成,倉頡,又prioritize廣東話常用字嘅輸入法

337 回覆
570 Like 99 Dislike
無本益分析無business plan談唔上關心
SJ 識少少既
同埋佢勁在 business 同 tech 整合
Steve Jobs 唔係 designer 咩?
廣東話打成句好難㗎
香港人好鐘意中英夾雜 句句都夾個英文字
除非你個輸入法做到中英文一齊打

呢種咪唔係打一個制搞掂囉 所以未夠快
我覺得重點唔係快 而係方便
倉頡咁 唔識拆某個字個時可以打* 咁就方便
要追求既唔係平均每字用幾多秒 而係worst case個時user要挫折幾耐先入到隻字
你個輸入法會
好曬ram
好難上手
上唔到連登
根本就搵笨實
三條友唔做野 肯定做撚到個programmer 仆街
通常呢
真係成事嘅輸入法
例如kaiboard la
都唔會係到搵人又收集意見
做左舊野出嚟先講啦

sorry 睇錯
少少意見

首先你設計嘅輸入法必需要顧及單字單詞及非完整句子
因為除咗謄文抄錄之外
絕大部分時間用家打字都係會到處加減修改或者混雜其他符號外語非標準詞語

例如上面「自己同我哋條team本身唔識IT嘢」呢句
好可能需要分別輸入「自己同我哋條」「本身唔識」以及「嘢」

另外就係日常打字好少會諗好一個完整句子先開始打
而係諗到乜打乜
然後見到打出嚟嘅嘢唔通順有問題再修改
呢個情況下你設計嘅輸入法係咪都能夠有效率地運作呢?

例如剛剛上面嗰句我起手其實係打「呢個情況你嘅輸入法係咪都能夠有效率使用呢」
然後再修改「情況」變成「情況下」「你嘅」變成「你設計嘅」等等
而呢種情況其實十句入面有八句都會出現
你設計嘅輸入法整體嚟講係咪真係會比其他輸入法有效率要好好考慮一下
估中,又係BBA學生整CV
料你又無,錢你又無,憑咩找swear equity?
??速成倉頡夠快啦,定係你想講混合輸入
快碼已經做到你講既功能
個website咪又係搵IT9整
Post出嚟做咩
連中文都越來越少打,速度差少少唔係太緊要,打一大篇野又唔會快得過語音

利申:倉頡輸入80-90字一分鐘
所以你係想整google chrome/gboard廣拼嘅電腦版?
比我諗諗得唔得先
龜仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞