[親生仔]Google Pixel 討論區 (20)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
個人仔好用咩?
我只係用黎 cap screen
好樣衰 倒不如變返三天皇
係囉頂 仲諗住捱左咁耐ios 轉返android會好爽
不過依個都算小問題
最頭痛係佢個拿起顯示資料好似感應麻麻咁
有時feel唔到 如果褲袋拎上黎直情唔著 你地會唔會?
已經慣咗手勢 插入褲袋嗰陣已經準備指紋解鎖 好少倚靠lift to check phone
我都係.. 可惜我有手汗.. 個指紋解鎖成日唔 WORK
用開double click
關手汗事?有時我都會連續幾吓指紋都開唔到
指紋sensor濕咗會感應唔到
試下set指紋嗰時 set多d唔同角度
同諗下自己會點樣解鎖部機咁樣set會好d
我都係咁諗 跟住成日指紋解鎖唔work就會開鎖之後reset指紋 已經reset過好多次了
因為有時我淨係想係lockscreen度睇一睇就算
又唔洗鎖返
Hydration can change the surface characteristics of your finger.

In addition, cold weather can also cause it to fail because that also affects the surface of your finger.
一係用double tap
其實你咁講我又好似冇試過lift to check係work
一 方面,現在絕大多數智能手機均利用指紋紋路凹凸不平形成的影像。當手指按在玻璃板上,由於指紋是紋路性的,紋線是凸出的,會接觸到玻璃板,形成痕跡;而紋 線之間是凹下去的,接觸不到玻璃板,不能形成痕跡,這樣,在玻璃板上就會形成明暗相間的條紋圖案。但是當手指濕潤時,指紋表面有一層水膜,這個水填平了紋 線之間的凹陷部分。這樣,當手指按到玻璃板上,就不會出現明暗相間的條紋了,指紋自然無法識別了。

另一方面,目前用在手機中利用率 較高的,主要還是電容式。電容式指紋識別技術當然是利用人體的電流感應進行工作的;據瞭解,電容式技術的指紋識別傳感器周圍鍍有狹長的電極,當手指觸摸傳 感器表面時,由於人體電場,人體指紋紋路與傳感器表面會形成一個耦合電容,對於高頻電流來說,電容是直接導體,於是手指就會從接觸點表面吸走一個很小的電 流,這個電流分從周圍的電極中流出,並且流經周圍電極的電流與指紋到周邊的距離成正比,控製器通過對電流比例的精確計算,從而得出觸摸指紋紋路。因為水具 有導電特性,當濕手去觸摸傳感器時,手指表面的電流就會被手指上的水影響,從而造成指紋識別不準或不好使。
Pixel 2用家表示100%work
最多喺褲袋拎出嚟嗰陣 前後反下部機
我都係pixel2
用緊ambient display,要double tap先著
其實我仲未收到50蚊係咪唔正常?
lift to check好似要熄ambient display先有得開
下年電話會有咩好大改變?
粒u 即係855對比現時845進步太多
我3細機正常用到
要lift得好大幅度
留名等睇cut電池 搞到電量方面冇返分别
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞