[本地足球] 2018/19 港超聯及香港隊討論區 (55)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
佢賣走位,呢種踢法呢個年代都好難用
葉頌朗唔踢可惜d
佢就真係小時了了
踢波可能仲好搵
一般般啦
飛馬教練陳浩賢直言賽前已有信心搶得分數,對賽果感到滿意。而球隊亦準備在一月時簽入中場以加強實力,希望在聯賽中爭取更高排名。
陳浩賢乜水, 代表到飛馬?
踢波都係踢多幾年姐,又唔夠話退休無憂

三個都冇踢了

雞邊個?
佐佐木周/艾華?
首先我唔係針對球員
只係覺得on cc唔應該花咁多篇幅去報導 (年年咁多普通年輕球員唔踢,有幾大新聞價值特登花咁多篇幅去報某個唔踢?)定係呢個同大頭fd所以報導篇幅多啲?
好似呢場波,更重要的賽後分析同教練訪問,到而家都未有
艾華啦,真係見哂底,太易MARK
佐佐木勁到黐肺喎今日,唔會係佢啩
無咗楓仔,要補返本地球員?
有幾大篇幅 幾十版報導?
我碌網頁都係一頁渣喎 咁都唔得?
飛馬2:1絕殺東方破不敗身 勝利送別廖培楓
2018年12月08日 09:22 pm

容逸富 @ UPower
希望廖培楓轉投紀律部隊一切順利,好好開始人生新的一章。

港超聯星期六(12月8日)尾場,香港飛馬於大球場憑查維斯及佐佐木周的入球,2:1擊敗東方龍獅,同時以勝利送別即將加入紀律部隊的廖培楓。
飛馬開賽僅6分便幾乎開紀錄,祖連奴射門被基頓護空門。此子之後轉為助攻,沉底交予查維斯射門,飛馬12分鐘領先1:0。

東方積極尋找機會,但始終未能攻破飛馬的大馬。換邊後東方作出調動,先後換入麥基及艾華頓,到71分鐘便有收穫,艾華頓接應黃梓浩傳送射入,追成1:1。
東方的氣勢慢慢轉好,但始終無法再取得入球,到90分鐘更被佐佐木周絕殺,飛馬結果憑這個遲來的入球2:1擊敗東方,賽後8戰13分排第5,東方7戰14分排第3,雖然被打破不敗身,仍然較榜首富力及次席南區少賽一場。
而同日的「榜首大戰」,R&F富力主場與南區踢成1:1,富力8戰16分排第1,領先同場數的南區1分。
至於和富大埔2:1擊敗榜理文,8戰得13分,現時積分榜頭6隊只有4分差距,分別是富力(8戰16分)、南區(8戰15分)、東方(7戰14分)、大埔(8戰13分)、飛馬(8戰13分)及傑志(8戰12分),預料前列分數咬緊的情況仍會持續一段時間。

賽後廖培楓不禁流下男兒淚,皆因球證的完場聲,同時代表了他職業生涯終結,他在1月份便會正式「入班」加入紀律部隊。踢最後一仗的廖培楓雖然未取得入球,但球隊能取勝算是完美結局:「自己的足球生涯起步比其他人遲,這幾年浮浮沉沉,早年已有加入紀律部隊的念頭。本想跟以前黃大仙的隊友一起繼續走下去,感到有點愧對他們。」

他指自己由黃大仙還在丙組時已經開始踢,更曾經升到港超聯,希望給其他年青球員一個榜樣,只要肯努力便會有機會。飛馬教練陳浩然讚揚廖培楓今季可說表現突出,經常正選又有入球,但尊重他有自己的前途及想法。
簽25戴
會唔會搵廣豪定廖培楓
到90分鐘,東方後場失控球權 ,飛馬的艾華突破至底線傳交佐佐木周射成2:1,打破東方今季不敗身,全取三分後以8戰13分升上第五位,相反東方輸波後,7戰14分跌落第三位,但少踢一場。
今季加盟飛馬的廖培楓賽後告別職業球員生涯,轉職政府紀律部隊,這位27歲翼鋒賽後對要離棄職業球員夢想而轉行感觸落淚,惟有感職業球員生涯太遲起步,轉踢職業未能有太大突破 ,在考入紀律部隊後,決定掛靴。
記者:曾雁平
廖培楓半途出家都算係咁
際遇好D咪可能做到第二個李氏兄弟
賽後廖培楓宣佈掛靴,投身紀律部隊,並流下男兒淚。
三句夠矖啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞