老豆老母問 點解政府派果$4000唔喺俾佢地

253 回覆
728 Like 24 Dislike
可能你真係幸福
學生責任係讀書 呢句真
但唔係必然

你諗諗,如果佢地俾零用你,就係想你專心讀書
咁如果你做pt,又專心到讀書,咁佢地洗乜俾零用你?
但你就覺得,啲錢係我賺既。
其實諗深一層你係賺緊佢地啲錢。

上面個假設係我太小氣
佢地應該唔會計較錢,而係驚佢地老果日,你仲未識理財,如果你係女人,你hold唔到個家
你係男人,連娶老婆既本錢都冇
難食到有時寧願買杯面
你咪撚on9啦
父母養大仔女係責任 應份架
邊有咁計咁又唔見樓主父母比返d錢佢駛下要計住晒問佢拎家用? 人地仲係學生嚟咋
樓主咪算好
如果換住係我一毫子都唔比屋企
理論上父母想要家用係想仔女搵到錢都仲會記得屋企 錢多少我覺得唔係重點 收入大家都唔同 無得比較 後生比得少都好正常 因為要儲錢 買樓 人生規劃 etc. 財富係靠時間累積
都係果個前提

就算樓主400k,只要佢將舊錢放去一個唔用既地方,都得,根本唔係家用既問題(投資好啲果啲不在討論範圍內啦)

慳錢唔等於理財
但應洗則洗一定係理財其中一樣
咁唔係反而應該 教多啲理財觀念 而唔係一味講家用?
你做左pt幾多年?
我當初大學4年都返工,有接近20k up人工
洗腳唔抹腳,月月清
以大學生既洗費,做左幾年可以冇錢傍身。
當出來做野需要用錢既時候,就明白幾無助
我知屋企人會幫,但你同我都知,係唔會想開口
所以過住一啲度住度住既生活,日日係度捱
要爭卡數果啲。

我而家都好易控制到我既消費,中意既野唔需要就唔買。雖然讀書讀理財有講呢啲,但唔會入腦,自己撞板既先會入腦。不過係過程辛苦啲,你會因為冇錢連出去食飯都唔敢。
你父母可能唔想你用呢個方法學識理財,因為太辛苦。

btw 當初父母都有叫我慳,我wfc
但果陣我都有每個月俾幾千家用
又係請食飯飲茶果啲,買屋企裝飾果啲
而家諗返,useless and meaningless
你揸住筆錢,我同你講「慳啲洗呀仔」
vs
你得果少少錢,惟一方法係慳啲洗

邊個係正確既教育唔知啦
但肯定後者有用啲
我由dse起計大概都做咗兩年半三年喇應該都有
其實我自問都係果啲大洗嘅人 佢地成日都話我大洗
可能都喺呢個原因兩老先唔準我申請信用卡。。。
有啲好奇ching你以前返咩工可以有成20k一個月
屌好撚明樓主 記得中學第一次翻pt
老母知左之後即刻叫我請食飯
話人生第一次搵錢梗係要請屋企人食飯
然後個一日400蚊糧全部冇曬
我唔知我翻黎做乜柒
好慘 請下糖水咪算
雜務
一開始入間細公司,做兩個月開始升,慢慢做下做下就做左上雜務個位
但係只係睇住,唔洗真係做
所以pt 都得,唔洗成日返office
啲野搞得掂,公司賺多左 that’s fine
呢啲老母真係要屌啦
家用,其實係家庭開支
如果你仲係屋企食飯既,屋企住既,屋企生活既
就應該要比,因為掉轉人地咁諗
佢地都無必要比飯你食,比屋你住咁

家用,除左開支之外
仲應該包括埋親情.........

如果以上都無
其實可以唔使比
必定要俾家用過d人既諗法都on撚鳩既
俾唔俾係自己決定 家用只係一份心意。
D人問都未問過自己d仔女 就享受製造過程生佢地出離。
無錢你就味撚生啦 生得佢出你就有責任養得佢大 亦都無權利要佢1分1毫。
咁你細個有無收佢地零用錢先
如果都無
其實可以唔使既
咁計數囉 還曬d零用錢俾佢地計埋息都唔知有無兩個月糧
零用錢 咪有係份心意 佢地有權唔俾嫁 唔係老馮嫁波
有d仲on9 做完家務先有dd零用 屌過d叫薪金囉
On9俾三分一係咪癲架
佢幫你儲錢買樓?
又係呢啲你食開屎要人陪你食屎既理倫
巴打坐左幾耐?
去阿活食個焗豬扒飯都要$50啦
岩呀,搭車行多兩步,食飯飲小杯野飲,落雨飲下雨水,跟住係街學狗吠兩聲,加埋加埋多成舊水tim
要個讀緊書既生活到成隻狗咁,少少錢都冇鬆動,你第日個仔希望唔會睇唔開喇
千其唔好俾屋企人知你搵幾多錢
同喺邊間公司做
迫住要報個數都至少報細兩成
雙糧花紅升職加薪轉工都唔好講
佢地會睇住你個數嚟食
糧單鎖喺公司櫃桶唔好擺屋企
轉晒做e statement
要知道家用同港鐵一9樣只可加不可減
所以家用第一口定價要好小心同好堅定
唔可以俾對方有討價還價餘地
唔好以為俾咗家用就冇手尾跟
去旅行買電器出街飲茶食飯都會入你數
所以個價你一定要開低d
乖嘅最多過時過節先醒多佢一千幾百
否則你會冇得走棧
你仲要供mpf還loan儲錢買樓結婚生仔
人生唔係只得老豆老母
要向無賴說不!企硬!心軟衰硬!
喺你老母
on9, Switzerland even dog no go, expensive and boring

p.s. living there
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞