老豆老母問 點解政府派果$4000唔喺俾佢地

253 回覆
727 Like 24 Dislike
有時買幾嚿水嘢我先拎

幾嚿水 唔講以為幾萬蚊

屌你幾舊水係我成個月零用啦 on9你咁樣比?你唔問下樓主每個月有幾多錢用?係咁質疑佢 完全唔知你咩心態

吓 有番工重要有零用錢
同埋又唔撚係要樓主日日買 樓主4千蚊一個月 一個月比幾舊水好撚多咩 樓主佢自己都有份用架 唔撚想比錢 咪唔撚好用平時你地啲大學生 個個星期去星巴克 飲珍珠奶茶個啲又唔見你話貴 間唔中去打邊爐 食韓燒 要幾舊水又唔見話貴 依家啲野用係屋企人到又覺得貴 用係自己到又唔覺得貴 依家啲大學生咁撚自私 就算搵錢唔多 都無理由下下要問番屋企人攞番全部錢 自己比一半或者一人比一次都得掛 自私撚
返PT比乜鬼錢呀

佢地覺得俾家用喺我地應份 不論搵幾多
返pt一向都唔俾家用

第日我有小朋友會俾返錢佢地使轉頭 一路讀書一路返工真喺好辛苦
人地外國都唔俾家用啦 垃圾傳統先要俾家用

究竟中國啲傳統害撚死幾多人
由dse後第一份工開始冇俾零用,我覺得冇所謂啊,咁大個自己賺自己使都應該。但間唔時佢地都會問我幾時俾家用,我心諗 家用?我用我課餘時間賺錢,冇問過你地拎一分一毫,咩都自己俾,點解認為我搵得$4000一個月仲有錢俾到你地?我自問平時搵多少少都會請你地食飯 冇咁多都有糖水買返嚟,但點解成日要問我拎家用?話冇錢就問我點解可以成日買呢樣買果樣但冇錢俾家用?既然你地覺得我應該用者自付 咁我返工都喺想有錢買下自己想要嘅嘢 又有咩問題?家用我覺得俾喺要 但點解唔可以等我返咗份全職先俾?
講返正題,頭先講起諗住拎$4000買機票6月去瑞士 佢地聽到即刻o哂咀問我,點解果$4000喺我自己袋而唔喺俾佢地?我真喺黑人問號jpg. WTF? 平時就話我地淨喺識講錢,幫屋企買嘢就問佢地拎返全翻錢 就問返我轉頭啲嘢我冇份用? ok fking fine當豪俾你。但我真喺好想知佢地除咗識講錢又識講乜 但$4000我打死都撚會俾你

第時返左工一蚊家用都咪比佢地
佢地只係當你防老既工具

除非佢地有私樓、死左會歸你啦

可惜我仲有個細佬 應該要爭

佢而家已經同你計到咁盡
應該難爭
要三份一 得
同佢講話幫你儲起佢 好似細個啲利是錢咁 有急需先用
屌你老未比家用比佢鳩fing同掉落咸水海無分別
我冇俾錢但我有用另一個方式「回贈」佢地

我都係

我覺得唔喺屋企人下下都要講錢先用第二種方式 點知就俾人屌唔俾家用

但你一開始無講用第2種方式 老實講 出糧請佢地食野或者幫手比下啲水電煤 我都覺得合理 但無可能完全唔比 而且 你覺得同屋企人唔應該下下都要講錢 但你個post 又係到同屋企人計 咪又係講緊錢
返pt一向都唔俾家用

第日我有小朋友會俾返錢佢地使轉頭 一路讀書一路返工真喺好辛苦

完全明白
我都係邊返學邊讀書
喺同係都唔識分 比著我係你老豆我都屌撚死你
返pt一向都唔俾家用

完全明白
我都係邊返學邊讀書

哦。

哦你老母
識唔撚識字呀

如果我打個字都要諗啱唔啱人心水 咁我做人喺為咗自己定為咗啲無聊人

你老母咪為左自己囉 比錢啦柒頭
無比家用又有錢去瑞士玩,我係你老豆都吊7你啦

問題喺 我用自己草嘅錢去旅行有咩問題?我大可以用讀書為理由攤大手問佢地拎錢,但我自己一路讀一路返工 搵到嘅錢就喺我本事。佢地宜家喺覺得 我有錢應該喺俾佢地 而我自己用返就有問題。

樓主唔需要勞氣 唔知呢啲人係假膠定真白痴
真白痴點講都唔明 假膠咁更加唔需要理佢

btw完撚全明你感受 都完全明你講乜 既然問父母攞錢for自己洗費會俾人屌 所以自己出去返工賺得雞碎就係為應付自己洗費都仲要俾人鬧無家用俾

屌 每次佢地講呢個話題我真喺好燥底 點解要用有冇俾家用嚟衡量我對呢個屋企有冇付出 有冇孝順佢地?
出黎做野5年搵2萬5 比7千
上一代小家種既觀念真係會傳落去 老既吹家用 後生就唔想比
你衣食住應份? 我岩岩畢業第一份一萬鬆D 一樣比幾千 能力去到邊
比幾多 你心裡有數 你唔係好黎呢個連登問人 佢地班仆街連錢都唔識搵
做人唔好太自私 請食飯 買糖水? 我只係Feel到你字裡行間講既係你想俾就俾 仲要係小恩小惠 睇你講野露哂底 比得4000機票去歐遊 你唔好講窮遊啊仆街仔 你一定係一蚊都唔撚比家用 除非你報細數搵4千? 心態完全唔想負責任 我由細到大1蚊零用都冇 新年利是要回收 我都冇怨 有得食有得住 唔係劏房 你要多謝屋企人啦
你衣食住應份? 我岩岩畢業第一份一萬鬆D 一樣比幾千 能力去到邊
比幾多 你心裡有數 你唔係好黎呢個連登問人 佢地班仆街連錢都唔識搵
做人唔好太自私 請食飯 買糖水? 我只係Feel到你字裡行間講既係你想俾就俾 仲要係小恩小惠 睇你講野露哂底 比得4000機票去歐遊 你唔好講窮遊啊仆街仔 你一定係一蚊都唔撚比家用 除非你報細數搵4千? 心態完全唔想負責任 我由細到大1蚊零用都冇 新年利是要回收 我都冇怨 有得食有得住 唔係劏房 你要多謝屋企人啦

又係到鬥慘 算吧啦
搵幾錢唔好俾屋企知
出嚟做野要識報細數

我老母睇到我銀行ac啊屌

點解會睇到 ? 唔可以開過個 ?
樓主一定係女 仲要一定係非黑即白 斤斤計較好巴渣嗰隻

我先喺唔斤斤計較個個。。。

明啦 你有錢係捨得用係屋企人身上
只不過但係屋企人就認為你有錢就應該全部都用係佢哋身上 咁就太過份了

$4000俾哂佢我真喺o撚哂咀 喺,派$6000個陣我未拎到 佢地果$12000就用咗喺我同細佬身上 所以宜家派$4000就要返佢地 屌我都等咗幾年先拎到錢 仲要得$4000咋屌!!!!!!!!
要三份一 得
同佢講話幫你儲起佢 好似細個啲利是錢咁 有急需先用
屌你老未比家用比佢鳩fing同掉落咸水海無分別

由細到大 每年只可以抽一封 仲要抽起咗啲$100
我先喺唔斤斤計較個個。。。

明啦 你有錢係捨得用係屋企人身上
只不過但係屋企人就認為你有錢就應該全部都用係佢哋身上 咁就太過份了

$4000俾哂佢我真喺o撚哂咀 喺,派$6000個陣我未拎到 佢地果$12000就用咗喺我同細佬身上 所以宜家派$4000就要返佢地 屌我都等咗幾年先拎到錢 仲要得$4000咋屌!!!!!!!!

大膽d直接屌鳩佢地,唔屌鳩都同佢地頂囉
既然又冇幫你比學費
如果我打個字都要諗啱唔啱人心水 咁我做人喺為咗自己定為咗啲無聊人

On撚9
打錯字咁多廢話

覺得on9咪咪再睇 冇人逼你

打錯字咪認囉

駁乜撚野姐
由dse後第一份工開始冇俾零用,我覺得冇所謂啊,咁大個自己賺自己使都應該。但間唔時佢地都會問我幾時俾家用,我心諗 家用?我用我課餘時間賺錢,冇問過你地拎一分一毫,咩都自己俾,點解認為我搵得$4000一個月仲有錢俾到你地?我自問平時搵多少少都會請你地食飯 冇咁多都有糖水買返嚟,但點解成日要問我拎家用?話冇錢就問我點解可以成日買呢樣買果樣但冇錢俾家用?既然你地覺得我應該用者自付 咁我返工都喺想有錢買下自己想要嘅嘢 又有咩問題?家用我覺得俾喺要 但點解唔可以等我返咗份全職先俾?
講返正題,頭先講起諗住拎$4000買機票6月去瑞士 佢地聽到即刻o哂咀問我,點解果$4000喺我自己袋而唔喺俾佢地?我真喺黑人問號jpg. WTF? 平時就話我地淨喺識講錢,幫屋企買嘢就問佢地拎返全翻錢 就問返我轉頭啲嘢我冇份用? ok fking fine當豪俾你。但我真喺好想知佢地除咗識講錢又識講乜 但$4000我打死都撚會俾你

第時返左工一蚊家用都咪比佢地
佢地只係當你防老既工具

除非佢地有私樓、死左會歸你啦

可惜我仲有個細佬 應該要爭

同細佬夠18歲申請公屋囉咁
起碼有地方住 唔洗捱貴租
我都係

我覺得唔喺屋企人下下都要講錢先用第二種方式 點知就俾人屌唔俾家用

但你一開始無講用第2種方式 老實講 出糧請佢地食野或者幫手比下啲水電煤 我都覺得合理 但無可能完全唔比 而且 你覺得同屋企人唔應該下下都要講錢 但你個post 又係到同屋企人計 咪又係講緊錢

一開始我有提 我搵得多就請食飯 要讀書搵少咗都會請外賣糖水俾佢地

又係到鬥慘 算吧啦

唔係鬥慘 係講緊呢條友根本唔想負責任 唔講出黎又賴二世祖私樓撚唔撚明架啦 不過唔怪得佢 咩野種出咩野人 佢第時肯定變番佢老母 窮真係會傳染
搵幾錢唔好俾屋企知
出嚟做野要識報細數

我老母睇到我銀行ac啊屌

點解會睇到 ? 唔可以開過個 ?

我都想知點解 一㩒錢就話我又使錢 mon撚住哂
幾嚿水 唔講以為幾萬蚊

屌你幾舊水係我成個月零用啦 on9你咁樣比?你唔問下樓主每個月有幾多錢用?係咁質疑佢 完全唔知你咩心態

吓 有番工重要有零用錢
同埋又唔撚係要樓主日日買 樓主4千蚊一個月 一個月比幾舊水好撚多咩 樓主佢自己都有份用架 唔撚想比錢 咪唔撚好用平時你地啲大學生 個個星期去星巴克 飲珍珠奶茶個啲又唔見你話貴 間唔中去打邊爐 食韓燒 要幾舊水又唔見話貴 依家啲野用係屋企人到又覺得貴 用係自己到又唔覺得貴 依家啲大學生咁撚自私 就算搵錢唔多 都無理由下下要問番屋企人攞番全部錢 自己比一半或者一人比一次都得掛 自私撚

唔好玩啦 四千一個月 你食野搭車唔駛錢?唔駛草錢?其他雜費唔駛錢? 仲有 大學生就會個個星期飲starbucks 飲珍珠奶茶?我完全唔飲架喎 一個月同frd聚舊食一次飯都唔比?幾十蚊咪唔同屋企人計囉 依家樓主屋企人又唔駛比學費 又唔駛比零用佢 仲要收返佢錢?樓主都係幾百蚊先拎喎 細數嗰啲你唔講?樓主請屋企人食飯你唔講? 一野就話人自私
咁究撚竟佢地想你比幾多家用, 佢地先唔會你做乜都嘈
直接問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞