老豆老母問 點解政府派果$4000唔喺俾佢地

253 回覆
728 Like 24 Dislike
唔記得左施政報告講過乜
請問係咪4000蚊出年先會扣稅,唔駛交稅嘅至有4000蚊攞?
我見稅單好似冇減到
幾嚿水 唔講以為幾萬蚊
我先喺唔斤斤計較個個。。。
我老母睇到我銀行ac啊屌
佢地話遲下返ft要俾三分一家用
由dse後第一份工開始冇俾零用,我覺得冇所謂啊,咁大個自己賺自己使都應該。但間唔時佢地都會問我幾時俾家用,我心諗 家用?我用我課餘時間賺錢,冇問過你地拎一分一毫,咩都自己俾,點解認為我搵得$4000一個月仲有錢俾到你地?我自問平時搵多少少都會請你地食飯 冇咁多都有糖水買返嚟,但點解成日要問我拎家用?話冇錢就問我點解可以成日買呢樣買果樣但冇錢俾家用?既然你地覺得我應該用者自付 咁我返工都喺想有錢買下自己想要嘅嘢 又有咩問題?家用我覺得俾喺要 但點解唔可以等我返咗份全職先俾?
講返正題,頭先講起諗住拎$4000買機票6月去瑞士 佢地聽到即刻o哂咀問我,點解果$4000喺我自己袋而唔喺俾佢地?我真喺黑人問號jpg. WTF? 平時就話我地淨喺識講錢,幫屋企買嘢就問佢地拎返全翻錢 就問返我轉頭啲嘢我冇份用? ok fking fine當豪俾你。但我真喺好想知佢地除咗識講錢又識講乜 但$4000我打死都撚會俾你

不過你老豆老母問得出依句 都真係幾撚on9
未同佢講你月薪6000囉
我都係
睇你揾幾多啦
揾40k up都ok既
第1 2年揾得10幾k既比三分一不如成份比晒佢啦
如果我打個字都要諗啱唔啱人心水 咁我做人喺為咗自己定為咗啲無聊人
第時返左工一蚊家用都咪比佢地
佢地只係當你防老既工具

除非佢地有私樓、死左會歸你啦
返PT比乜鬼錢呀
返pt一向都唔俾家用
人地外國都唔俾家用啦 垃圾傳統先要俾家用
其實我都唔喺好清楚啊 仲喺學生應該冇咁多規限?
我覺得唔喺屋企人下下都要講錢先用第二種方式 點知就俾人屌唔俾家用
成日叫我草錢 俾咗三分一佢我草條撚咩屌
返pt盡吓心意咪算
覺得on9咪咪再睇 冇人逼你
可惜我仲有個細佬 應該要爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞