老豆老母問 點解政府派果$4000唔喺俾佢地

253 回覆
728 Like 24 Dislike
由dse後第一份工開始冇俾零用,我覺得冇所謂啊,咁大個自己賺自己使都應該。但間唔時佢地都會問我幾時俾家用,我心諗 家用?我用我課餘時間賺錢,冇問過你地拎一分一毫,咩都自己俾,點解認為我搵得$4000一個月仲有錢俾到你地?我自問平時搵多少少都會請你地食飯 冇咁多都有糖水買返嚟,但點解成日要問我拎家用?話冇錢就問我點解可以成日買呢樣買果樣但冇錢俾家用?既然你地覺得我應該用者自付 咁我返工都喺想有錢買下自己想要嘅嘢 又有咩問題?家用我覺得俾喺要 但點解唔可以等我返咗份全職先俾?
講返正題,頭先講起諗住拎$4000買機票6月去瑞士 佢地聽到即刻o哂咀問我,點解果$4000喺我自己袋而唔喺俾佢地?我真喺黑人問號jpg. WTF? 平時就話我地淨喺識講錢,幫屋企買嘢就問佢地拎返全翻錢 就問返我轉頭啲嘢我冇份用? ok fking fine當豪俾你。但我真喺好想知佢地除咗識講錢又識講乜 但$4000我打死都撚會俾你
養兒防老
你老母想唔想要多個仔?
未老就已經防老cls
哦。
無比家用又有錢去瑞士玩,我係你老豆都吊7你啦
你細個嗰陣佢地點對你 你咪點對番佢
番工比家用我覺得好正常 4千蚊一個月 至少比4百啦
問題喺 我用自己草嘅錢去旅行有咩問題?我大可以用讀書為理由攤大手問佢地拎錢,但我自己一路讀一路返工 搵到嘅錢就喺我本事。佢地宜家喺覺得 我有錢應該喺俾佢地 而我自己用返就有問題。
番part time又比
洗唔洗獎學金都比埋你
不如出身後一比晒成份糧好無
我冇俾錢但我有用另一個方式「回贈」佢地
其實自問我幾孝順 有閒錢會請佢地兩老去自助山食lunch buffet 又請嫲嫲飲下茶食個包
搵幾錢唔好俾屋企知
出嚟做野要識報細數
屋企你自己有份 你又有番工 幫手買啲野都要拎番錢? 咁你老豆老母養到你咁大 唔通佢地又問你拎番錢咩? 同屋企人邊有咁計架 除非你話佢地從來無比過飽飯你食姐
但學費你自己比定問佢地拎先
即係咩?
有時買幾嚿水嘢我先拎
自己問政府借 冇諗住要佢地幫我俾!
你咁樣已經好好
你賺得4000
番學交通食飯剩低既已經唔多
仲要比佢地咁你點儲錢?
唔撚洗比佢地啦
請下食飯咪算
再唔係同佢地講而家比你ok
但遲d grad左番ft比少10%家用
即喺每次出糧請冚家出去食餐飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞