老豆老母問 點解政府派果$4000唔喺俾佢地

253 回覆
728 Like 24 Dislike
想問下你餐飯係幾錢?
你幾餐飯折現左都已經當家用

都係果句,你有冇諗過你請食飯咩目的
一有咩唔順佢地意 佢地就話呢間屋我買嘅 唔滿意就搬。 我得果$4000個月 搬去橋底咩
大學生lunch $50 咁撚豪
$40 已經豪食啦屌
執著點唔係呢到 唔好放錯位好冇
我啲auntie同事成日話如果佢地啲仔女有我咁乖就好 但老母成日話我廢青 講到我懷疑人生
我覺得樓主父母就係唔想樓主見有錢就用
社交係ok,但諗下係唔係每個group都社交 social到咁

如果真係有錢就洗,月光族就係咁
樓豬試下將請食野錢折現當家用比睇下會點
大學canteen食 8折咗最平$2x添 不過餐餐叉雞飯 慳咗嘅錢都唔夠我醫腎病
啲錢一部分比左家用 錢少左最後咪又係月光
啲家用係幫佢儲起先有用 唔係既話只係純粹將自己錢比老豆老母洗
對於防止佢有錢就洗 根本就起唔到作用
幾嚿水塞唔到佢地把口 佢地要三分一啊啊啊啊啊
俾家用呢個概念喺樓主呢個情況如果理性上分析,D錢的確係你自己辛苦搵返黎,但諗返上一代人思想係家>人所以先覺得你應該上貢果4000蚊姐
上一輩細細個就要出黎搵食,用d錢幫補屋企,呢種價值觀自自然然就會套返喺你度啦

感性上分析其實計較都好無謂啦,老老實實衣食住行燈油火爉樣樣都係錢,你同屋企計咁盡,唔通你屋企人又同你計咁盡,養你咁大叫你嘔返d尿片錢出黎咩

當然大家對你屋企狀況都只係一知半解,所以其實樓主都唔需要分事情對錯 係需要多d溝通同理解,聽落去其實你同屋企人關係都唔算差,一家人閂埋門無野傾唔掂嘅,價值觀無分對錯,都係四個字 互相理解嘅姐,同佢地溝通下啦,無謂谷住啖氣

不過有樣野一定係錯 打錯字仲咁撚串 呢度連登呀 入得黎唔撚使守規矩呀? 喺你老母 草你老母

樓主 你想知你兩老係愛你定貪錢先問你拎家用
好簡單
你而家幻想下佢地touch wood 過左身,你會唔會覺得有遺憾。

由你打字睇得出,你唔係果啲悲慘家庭長大,唔係養兒防老既產物,所以正常你如果有遺憾=你愛佢地。
而點解你愛佢地,我相信係你feel到佢地愛你。
呢個就係最直覺既方法。冇得憑某幾件事去判斷
三寶飯 平價焗飯好撚抵屌 不過三寶食到生腎者之石
我打賭,唔會炸型
首先開多個出糧戶口 keep好password唔好比佢地知
將請食飯budget做家用 人工報細 佢地收到就會好開心 如果唔係貪錢既話 唔應該嫌錢既多少
因為佢地只係希望你仲記得屋企
你睇到係貪樓主果一千幾百?
老實,樓主話小康之家,一千幾百會唔會真係計較?
我睇到就係做左咁多年人,知道人總有意外,當真係需要錢果陣又拎唔到出來,而家父母健在可以幫你
以後自己家庭咁既理財觀念,頭家實散
試過就知,由慳家變大洗好易,大洗變返慳家,做唔到
你覺得你老母問你拎錢既目的係咩先
如果係貪錢既,我上面啲comment 你當我冇講過 我再加多句屌你老母
但如果係佢見到你平時買無謂野,想你手頭緊而學識理財,咁你諗諗佢
對於成件事既執著點唔係呢度
但對你既思考,呢個係其中一個重點
其實我都諗唔明佢地chur我俾家用係為乜 喺pt方面我知佢地想我累積經驗 第時出到嚟可以有多啲能力 唔好出到嚟成嚿飯咁 更重要嘅係佢地想我知搵錢唔易呢個道理。但喺俾家用呢個位爭拗咗好耐 明明我學生嘅責任喺讀書 自己騰出時間賺少少零用都喺唔想再問父母拎錢 但點解佢地覺得賺得果少少 我要草錢之餘仲有閒錢俾佢地?我真係諗唔明
邊間大學呀
$30 樓下先係燒味姐
$40樓下好多選擇既
幾年啲物價唔會升得咁快掛
如果返緊ft既話你呢番說話冇人會話唔啱
但係學生黎講我搵唔到支持你既理由喎
Social得起自己俾到錢點解唔用先
為左每個月儲個一千幾百
係人生最無負擔既階段要咁樣度住度住
除左屋企等人養之外我搵唔到理由要咁做
所以個前提咪就係老母既動機唔係貪錢囉

唔係貪錢既話,樓主洗到月尾唔夠錢,開口既話我肯定會俾佢洗
唔明你點解覺得比家用等於學習理財
只係加多一樣支出
如果想令資金減少達到 學識開源節流
咁萬一樓主fg 40k 家用要比幾多k 先可以令樓主因為少錢係手而控制自己支出?
哇呢樣我要好好思考下。。。可能真係呢個原因。。ching你好勁
Part time俾條撚毛佢,full time就話俾啫,你用緊自己錢變相唔使問佢地攞,咁佢地省咗個筆錢唔當家用架?即係佢地省咗錢之餘又問你攞家用,咁咪好著數?
無論如何 我永遠都喺屋企人行先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞