老豆老母問 點解政府派果$4000唔喺俾佢地

253 回覆
728 Like 24 Dislike
老豆搵十皮以上一個月,d親戚又問我俾幾錢家用。。
知唔知我屌緊佢老豆老母
以前D人窮起上黎係咁撚自私架啦
生6,7,8個仔女 賣走一兩個黎養全家
走得咪走囉
比家用真係垃圾文化

又要怪後生既儲唔到錢

又要攞一大筆做家用
其實樓主好乖啦,自己返part time搵生活費,唔使屋企俾學費,又會得閒請屋企人食飯,依家仲叫個學生俾家用,係唔係真係要咁對個學生呢

仲有我支持樓主儲錢去旅行,趁仲係學生有時間就去多啲地方開下眼界,到時出黎做野就有錢無時間

仲有出黎同朋友食飯都要啦,識人好過識字啊,唔用下下做毒撚摺係屋企咩,被迫就話啫

利伸:有個對我非常好既屋企,讀書個陣好支持我做自己想做既野,俾好多自由我,依家出黎做野家用都唔使我俾得多。雖然都知佢地唔等錢使,但加左人工都會自動自覺按比例加家用俾佢地,佢地都開心,有時啲野都係相向既姐
瑞士真係一生人要去一次
支持你樓主
喺你老母呀
但個樣野樓主自己有份用喎 至少都比一半啦 如果樓主無份用 咁唔比都合理 依家係講緊 樓主有番pt 自己有份用 比番少少都算合理
係 同 喺 唔係通用。
喺 字係讀 第二聲,係 字係讀第六聲。
喺 有 哪裡 e.g.「喺邊」 嘅用法,係 係指 「是」,唔好撈亂用。

btw 求學時前去做parttime就係為咗自己洗自己比,除非屋企經濟唔好,唔係嘅話第日 full time 先比家用都未遲 佢地太心急了

最後就係,瑞士好正,樓主去幾多日
人地樓豬話自己冇錯就冇錯,你做咩指正佢呀,一陣佢又屌鳩啦
下次就咪撚請
同佢協定每月比幾多家用
其他自袋
自己偷偷地開多個
醒少少啦
左手交右手識唔識
多謝你
羨慕
尤其睇完兄弟姊妹去旅行
長知識了 以後會留意 唔計機票預$15000去14日啊自己
如果要咁講 咁學生本份應該係做咩?係讀書。 如果我讀書之餘仲騰出時間返工賺下零用係我自己本事 。同時我都冇話父母冇俾零用係佢地仆街 我覺得自己咁大個都應該要為自己想要嘅嘢付出時間勞力 ,所以我冇意攤大手問佢地拎錢買。我出糧請佢地食飯唔係要講自己幾咁大方 而係我覺得賺到錢同屋企人分享係件開心事 完。
我真心想知你覺得pt揾幾多錢以上係要俾家用?
我一早灌輸咗概念俾老母
俾家用 = 無未來 = 你唔會見到你個孫出世
奇材
勁到
會考巴你係老闆嚟喎,而且生意好似唔錯,畀家用對你壓力唔算大?
未娶老婆未買斷樓之前
所有錢對我嚟講都係重要嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞