老豆老母問 點解政府派果$4000唔喺俾佢地

253 回覆
726 Like 23 Dislike
咁究撚竟佢地想你比幾多家用, 佢地先唔會你做乜都嘈
直接問

三分一 佢地成日話份糧分三份 一份草 一份家用 一份自己使

三乜撚嘢份一?
兼職一蚊都唔畀

我畢業一年嗰陣,啲仆街親戚成鳩日問我畀幾錢家用屋企,
成撚日話:哎呀大學畢業呀,梗係三份一家用,三份一儲、三份一使㗎啦!
我回應:吓?三份一?我三份一都成皮野,點使到咁多錢呀?好似你阿女嗰啲就話使三份一啫。

老豆搵十皮以上一個月,d親戚又問我俾幾錢家用。。
以前賣仔都賺到錢啦
你係佢地既資產黎

以前你只可以係狗 依家比機會你做人唔通你仲想繼續做狗

知唔知我屌緊佢老豆老母
以前D人窮起上黎係咁撚自私架啦
生6,7,8個仔女 賣走一兩個黎養全家
走得咪走囉
比家用真係垃圾文化

又要怪後生既儲唔到錢

又要攞一大筆做家用
喺喺喺乜撚嘢

哦。

垃圾
係同喺識唔識分呀屌你老母,四千蚊攞去學寫字啦仆街,睇撚到嬲
其實樓主好乖啦,自己返part time搵生活費,唔使屋企俾學費,又會得閒請屋企人食飯,依家仲叫個學生俾家用,係唔係真係要咁對個學生呢

仲有我支持樓主儲錢去旅行,趁仲係學生有時間就去多啲地方開下眼界,到時出黎做野就有錢無時間

仲有出黎同朋友食飯都要啦,識人好過識字啊,唔用下下做毒撚摺係屋企咩,被迫就話啫

利伸:有個對我非常好既屋企,讀書個陣好支持我做自己想做既野,俾好多自由我,依家出黎做野家用都唔使我俾得多。雖然都知佢地唔等錢使,但加左人工都會自動自覺按比例加家用俾佢地,佢地都開心,有時啲野都係相向既姐
吓 有番工重要有零用錢
同埋又唔撚係要樓主日日買 樓主4千蚊一個月 一個月比幾舊水好撚多咩 樓主佢自己都有份用架 唔撚想比錢 咪唔撚好用平時你地啲大學生 個個星期去星巴克 飲珍珠奶茶個啲又唔見你話貴 間唔中去打邊爐 食韓燒 要幾舊水又唔見話貴 依家啲野用係屋企人到又覺得貴 用係自己到又唔覺得貴 依家啲大學生咁撚自私 就算搵錢唔多 都無理由下下要問番屋企人攞番全部錢 自己比一半或者一人比一次都得掛 自私撚

唔好玩啦 四千一個月 你食野搭車唔駛錢?唔駛草錢?其他雜費唔駛錢? 仲有 大學生就會個個星期飲starbucks 飲珍珠奶茶?我完全唔飲架喎 一個月同frd聚舊食一次飯都唔比?幾十蚊咪唔同屋企人計囉 依家樓主屋企人又唔駛比學費 又唔駛比零用佢 仲要收返佢錢?樓主都係幾百蚊先拎喎 細數嗰啲你唔講?樓主請屋企人食飯你唔講? 一野就話人自私

樓主請屋企人食飯我有講 同埋我都有講佢屋企人要攞佢個4千蚊唔合理
但問題係一個正常大學生 好似你咁樣 唔飲珍珠奶茶 唔飲星巴克 一個月同朋友聚一餐 一個月洗唔撚洗要4千 同屋企人住 早餐 晚餐 都係屋企人煮 又唔洗你比錢 基本上一曰洗費淨係搭車食中午飯 中午飯 正常咪五十分幾蚊 搭車最多咪十零蚊 加埋雜費 一個月最多都係用3千 例如樓主幫屋企人買4百蚊野 至少都有6百儲 最多拎番一半至少都有8百儲呀 根本就係樓主淨係顧自己 自己有搵錢 負擔少少都唔肯 唔通你到時大個結婚生仔又係咁 自己搵錢自己拎去用 老婆仔女 就關我撚事?

喂大佬 依家樓主又唔係返ft 係pt咋 pt都已經無乜錢剩 咁都要抽?我當好似你咁講 一千蚊幫屋企人買四百蚊野 呢度都無左4/10啦 你話搵萬幾蚊就話幾百蚊無所謂姐 仲有你用大個結婚生仔黎比根本唔啱 結得婚生得仔好明顯係有一定月薪先會做到 我當三萬蚊 你攞三萬蚊同四千蚊比? 同埋你生得仔就預左要養架啦 結得婚就係會負責任架啦 依家樓主係人地個女咋 ft都未做 零用又無 咁都要嘔錢出黎?
瑞士真係一生人要去一次
支持你樓主
喺喺喺乜撚嘢

哦。

喺你老母呀
唔好玩啦 四千一個月 你食野搭車唔駛錢?唔駛草錢?其他雜費唔駛錢? 仲有 大學生就會個個星期飲starbucks 飲珍珠奶茶?我完全唔飲架喎 一個月同frd聚舊食一次飯都唔比?幾十蚊咪唔同屋企人計囉 依家樓主屋企人又唔駛比學費 又唔駛比零用佢 仲要收返佢錢?樓主都係幾百蚊先拎喎 細數嗰啲你唔講?樓主請屋企人食飯你唔講? 一野就話人自私

樓主請屋企人食飯我有講 同埋我都有講佢屋企人要攞佢個4千蚊唔合理
但問題係一個正常大學生 好似你咁樣 唔飲珍珠奶茶 唔飲星巴克 一個月同朋友聚一餐 一個月洗唔撚洗要4千 同屋企人住 早餐 晚餐 都係屋企人煮 又唔洗你比錢 基本上一曰洗費淨係搭車食中午飯 中午飯 正常咪五十分幾蚊 搭車最多咪十零蚊 加埋雜費 一個月最多都係用3千 例如樓主幫屋企人買4百蚊野 至少都有6百儲 最多拎番一半至少都有8百儲呀 根本就係樓主淨係顧自己 自己有搵錢 負擔少少都唔肯 唔通你到時大個結婚生仔又係咁 自己搵錢自己拎去用 老婆仔女 就關我撚事?

喂大佬 依家樓主又唔係返ft 係pt咋 pt都已經無乜錢剩 咁都要抽?我當好似你咁講 一千蚊幫屋企人買四百蚊野 呢度都無左4/10啦 你話搵萬幾蚊就話幾百蚊無所謂姐 仲有你用大個結婚生仔黎比根本唔啱 結得婚生得仔好明顯係有一定月薪先會做到 我當三萬蚊 你攞三萬蚊同四千蚊比? 同埋你生得仔就預左要養架啦 結得婚就係會負責任架啦 依家樓主係人地個女咋 ft都未做 零用又無 咁都要嘔錢出黎?

但個樣野樓主自己有份用喎 至少都比一半啦 如果樓主無份用 咁唔比都合理 依家係講緊 樓主有番pt 自己有份用 比番少少都算合理
係 同 喺 唔係通用。
喺 字係讀 第二聲,係 字係讀第六聲。
喺 有 哪裡 e.g.「喺邊」 嘅用法,係 係指 「是」,唔好撈亂用。

btw 求學時前去做parttime就係為咗自己洗自己比,除非屋企經濟唔好,唔係嘅話第日 full time 先比家用都未遲 佢地太心急了

最後就係,瑞士好正,樓主去幾多日
係 同 喺 唔係通用。
喺 有 哪裡 e.g.「喺邊」 嘅用法,係 係指 「是」,唔好撈亂用。

btw 求學時前去做parttime就係為咗自己洗自己比,除非屋企經濟唔好,唔係嘅話第日 full time 先比家用都未遲 佢地太心急了

人地樓豬話自己冇錯就冇錯,你做咩指正佢呀,一陣佢又屌鳩啦
下次就咪撚請
同佢協定每月比幾多家用
其他自袋
搵幾錢唔好俾屋企知
出嚟做野要識報細數

我老母睇到我銀行ac啊屌

自己偷偷地開多個
醒少少啦
左手交右手識唔識
你細個嗰陣佢地點對你 你咪點對番佢

其實自問我幾孝順 有閒錢會請佢地兩老去自助山食lunch buffet 又請嫲嫲飲下茶食個包

咁都幾好丫,我覺得算幾乖仔,有時唔係錢唔錢問題,肯陪父母老人家其實好難得

多謝你
其實樓主好乖啦,自己返part time搵生活費,唔使屋企俾學費,又會得閒請屋企人食飯,依家仲叫個學生俾家用,係唔係真係要咁對個學生呢

仲有我支持樓主儲錢去旅行,趁仲係學生有時間就去多啲地方開下眼界,到時出黎做野就有錢無時間

仲有出黎同朋友食飯都要啦,識人好過識字啊,唔用下下做毒撚摺係屋企咩,被迫就話啫

利伸:有個對我非常好既屋企,讀書個陣好支持我做自己想做既野,俾好多自由我,依家出黎做野家用都唔使我俾得多。雖然都知佢地唔等錢使,但加左人工都會自動自覺按比例加家用俾佢地,佢地都開心,有時啲野都係相向既姐

羨慕
瑞士真係一生人要去一次
支持你樓主

尤其睇完兄弟姊妹去旅行
係 同 喺 唔係通用。

長知識了 以後會留意 唔計機票預$15000去14日啊自己
出黎做野5年搵2萬5 比7千
上一代小家種既觀念真係會傳落去 老既吹家用 後生就唔想比
你衣食住應份? 我岩岩畢業第一份一萬鬆D 一樣比幾千 能力去到邊
比幾多 你心裡有數 你唔係好黎呢個連登問人 佢地班仆街連錢都唔識搵
做人唔好太自私 請食飯 買糖水? 我只係Feel到你字裡行間講既係你想俾就俾 仲要係小恩小惠 睇你講野露哂底 比得4000機票去歐遊 你唔好講窮遊啊仆街仔 你一定係一蚊都唔撚比家用 除非你報細數搵4千? 心態完全唔想負責任 我由細到大1蚊零用都冇 新年利是要回收 我都冇怨 有得食有得住 唔係劏房 你要多謝屋企人啦

人地搵4千蚊,問政府借錢讀書
可以自給自足唔洗伸手問屋企拎,又請下屋企人去自助山食,一來一回屋企負擔已經少左啦
仲想點,佢搵得4千蚊都儲到錢去歐洲,咁都唔撚係窮遊咁點先係?
唔好咁老屎忽啦,諗下自己以前讀大學番part time 生活幾艱難先批評人地

定你讀u係伸手拎零用?

中學一夠歲數出嚟番part time 一邊讀書一邊做野 讀大學自己比曬 無問過屋企人或者其他人攞一分一毫 重有得比家用 點解你地講到半工讀好撚辛苦 然後合理化自己唔負擔屋企? 講撚到請食餐飯好撚大方咁樣 唔好話多 比少少都夠啦

如果要咁講 咁學生本份應該係做咩?係讀書。 如果我讀書之餘仲騰出時間返工賺下零用係我自己本事 。同時我都冇話父母冇俾零用係佢地仆街 我覺得自己咁大個都應該要為自己想要嘅嘢付出時間勞力 ,所以我冇意攤大手問佢地拎錢買。我出糧請佢地食飯唔係要講自己幾咁大方 而係我覺得賺到錢同屋企人分享係件開心事 完。

但個樣野樓主自己有份用喎 至少都比一半啦 如果樓主無份用 咁唔比都合理 依家係講緊 樓主有番pt 自己有份用 比番少少都算合理

我真心想知你覺得pt揾幾多錢以上係要俾家用?
我一早灌輸咗概念俾老母
俾家用 = 無未來 = 你唔會見到你個孫出世
我一早灌輸咗概念俾老母

奇材
我一早灌輸咗概念俾老母

勁到
我一早灌輸咗概念俾老母

會考巴你係老闆嚟喎,而且生意好似唔錯,畀家用對你壓力唔算大?
我一早灌輸咗概念俾老母

會考巴你係老闆嚟喎,而且生意好似唔錯,畀家用對你壓力唔算大?

未娶老婆未買斷樓之前
所有錢對我嚟講都係重要嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞