老豆老母問 點解政府派果$4000唔喺俾佢地

253 回覆
726 Like 23 Dislike
俾家用呢個概念喺樓主呢個情況如果理性上分析,D錢的確係你自己辛苦搵返黎,但諗返上一代人思想係家>人所以先覺得你應該上貢果4000蚊姐
上一輩細細個就要出黎搵食,用d錢幫補屋企,呢種價值觀自自然然就會套返喺你度啦

感性上分析其實計較都好無謂啦,老老實實衣食住行燈油火爉樣樣都係錢,你同屋企計咁盡,唔通你屋企人又同你計咁盡,養你咁大叫你嘔返d尿片錢出黎咩

當然大家對你屋企狀況都只係一知半解,所以其實樓主都唔需要分事情對錯 係需要多d溝通同理解,聽落去其實你同屋企人關係都唔算差,一家人閂埋門無野傾唔掂嘅,價值觀無分對錯,都係四個字 互相理解嘅姐,同佢地溝通下啦,無謂谷住啖氣

不過有樣野一定係錯 打錯字仲咁撚串 呢度連登呀 入得黎唔撚使守規矩呀? 喺你老母 草你老母

根本讀書就唔應該做野
有時間深造鑽研下學問又好,擴闊下社交圈子又好,又或者挑戰下自己都好過去番低能part time 閪工搵個$4000
曬咁多時間去做野跟本係出賣緊自己既未來換錢
而家係樓主屋企人無能力要佢出賣自己未來既可能性換錢做生活費,仲要佢比家用?
可以預見然後到時樓主grad 咗搵到正職之後佢父母就會話阿邊邊個搵幾多幾多,點解樓主搵咁少,人地讀書你就去玩etc etc 總之就瀨曬落樓主唔努力讀書咁
一對做緊野既父母連讀緊書既仔女一千幾百都貪走,仲算咩為人父母
俾家用呢個概念喺樓主呢個情況如果理性上分析,D錢的確係你自己辛苦搵返黎,但諗返上一代人思想係家>人所以先覺得你應該上貢果4000蚊姐
上一輩細細個就要出黎搵食,用d錢幫補屋企,呢種價值觀自自然然就會套返喺你度啦

感性上分析其實計較都好無謂啦,老老實實衣食住行燈油火爉樣樣都係錢,你同屋企計咁盡,唔通你屋企人又同你計咁盡,養你咁大叫你嘔返d尿片錢出黎咩

當然大家對你屋企狀況都只係一知半解,所以其實樓主都唔需要分事情對錯 係需要多d溝通同理解,聽落去其實你同屋企人關係都唔算差,一家人閂埋門無野傾唔掂嘅,價值觀無分對錯,都係四個字 互相理解嘅姐,同佢地溝通下啦,無謂谷住啖氣

不過有樣野一定係錯 打錯字仲咁撚串 呢度連登呀 入得黎唔撚使守規矩呀? 喺你老母 草你老母

多謝你 喺家事上其實大家真係好難討論 因為家家有本難唸的經 所以我都係想呻兩句 btw上面已經知錯 話會改 知錯能改善莫大焉
根本讀書就唔應該做野
有時間深造鑽研下學問又好,擴闊下社交圈子又好,又或者挑戰下自己都好過去番低能part time 閪工搵個$4000
而家係樓主屋企人無能力要佢出賣自己未來既可能性換錢做生活費,仲要佢比家用?
可以預見然後到時樓主grad 咗搵到正職之後佢父母就會話阿邊邊個搵幾多幾多,點解樓主搵咁少,人地讀書你就去玩etc etc 總之就瀨曬落樓主唔努力讀書咁
一對做緊野既父母連讀緊書既仔女一千幾百都貪走,仲算咩為人父母

一半半啦 我明白佢地叫我自己出嚟返工搵錢喺想我草下經驗同明白世間財好難搵 但我唔認同嘅係佢地喺點解未正式出嚟做嘢就要不停chur我俾家用

明明澳門都喺特區 人做特區我地特區 人地一生派幾次錢我地就幾年先派一次

明明澳門都喺特區 人做特區我地特區 人地一生派幾次錢我地就幾年先派一次

一年
養兒防老

未老就已經防老cls

其實係生你出黎果刻就已經係防緊老
根本讀書就唔應該做野

一半半啦 我明白佢地叫我自己出嚟返工搵錢喺想我草下經驗同明白世間財好難搵 但我唔認同嘅係佢地喺點解未正式出嚟做嘢就要不停chur我俾家用

係儲下經驗同明白世間財好難搵既話好心就summer 正正經經搵番份行業相關既intern 仲好,起碼可以apply 自己知識同對自己未來有幫助先
唔知有冇估錯啦,但我眼見大部分大學生返part time都係番d濕鳩工,隨時番一個星期已經夠你明白而家個世道係有幾咁閪
希望唔好比我批死,你如果同佢地講你想專心讀書叫佢地負責你生活費既話佢地一定會炸你型
樓主一定係女 仲要一定係非黑即白 斤斤計較好巴渣嗰隻

我先喺唔斤斤計較個個。。。

咁都唔係計較?
唔知佢地平時係咪好刻薄你啦
但你果種「人地賺到錢就養你,你搵到錢就自己用」既心態真係
港女到不行
問番佢:我俾埋條命你好無?
雖然樓主打錯字又唔認有啲on9
但好老實講 屌9樓主個啲人一個月搵幾多?比幾多家用?
番緊pt個陣有無比家用先 講得咁口響

屌你 仲讀緊書 番緊pt諗住搵多幾個錢應付自己日常開支 都仲要比家用
你無撚野呀? 難聽啲講句真係乞衣兜到那飯食
而加香港地乜柒都貴 pt搵個雞水咁多 入下八達通 食個飯 轉頭又唔見幾舊 你估幾千可以fing好耐呀?

無問屋企人拎錢 自食其力都要比人屌
唔講仲以為pt可以搵到萬幾兩萬蚊
我冇俾錢但我有用另一個方式「回贈」佢地

你咁樣已經好好
你賺得4000
番學交通食飯剩低既已經唔多
仲要比佢地咁你點儲錢?
唔撚洗比佢地啦
請下食飯咪算
再唔係同佢地講而家比你ok
但遲d grad左番ft比少10%家用

佢地話遲下返ft要俾三分一家用

不過佢地既語氣就咁字面睇都有問題

你自己最了解你父母,你有冇描述曬你兩老既性格我唔知啦
但好有可能佢地覺得你未有ft,一有錢就洗曬呢種理財觀念有問題姐

其實就咁睇你都算幸福果啲,通常有錢洗錢果啲人得兩種,一種就乜撚都唔識,但你讀得大學,又冇呢啲理財觀念,係因為你屋企根本就係一個support,你有咩事可以搵佢地

如果你突然需要筆錢既時候,你走投無路唔知會唔會後悔而家咁既洗錢方式呢
幾嚿水 唔講以為幾萬蚊

屌你幾舊水係我成個月零用啦 on9你咁樣比?你唔問下樓主每個月有幾多錢用?係咁質疑佢 完全唔知你咩心態

吓 有番工重要有零用錢
同埋又唔撚係要樓主日日買 樓主4千蚊一個月 一個月比幾舊水好撚多咩 樓主佢自己都有份用架 唔撚想比錢 咪唔撚好用平時你地啲大學生 個個星期去星巴克 飲珍珠奶茶個啲又唔見你話貴 間唔中去打邊爐 食韓燒 要幾舊水又唔見話貴 依家啲野用係屋企人到又覺得貴 用係自己到又唔覺得貴 依家啲大學生咁撚自私 就算搵錢唔多 都無理由下下要問番屋企人攞番全部錢 自己比一半或者一人比一次都得掛 自私撚

exact7ly
一句講晒
老豆會唔會幫手買樓
冇就收皮啦
出黎做野5年搵2萬5 比7千
上一代小家種既觀念真係會傳落去 老既吹家用 後生就唔想比
你衣食住應份? 我岩岩畢業第一份一萬鬆D 一樣比幾千 能力去到邊
比幾多 你心裡有數 你唔係好黎呢個連登問人 佢地班仆街連錢都唔識搵
做人唔好太自私 請食飯 買糖水? 我只係Feel到你字裡行間講既係你想俾就俾 仲要係小恩小惠 睇你講野露哂底 比得4000機票去歐遊 你唔好講窮遊啊仆街仔 你一定係一蚊都唔撚比家用 除非你報細數搵4千? 心態完全唔想負責任 我由細到大1蚊零用都冇 新年利是要回收 我都冇怨 有得食有得住 唔係劏房 你要多謝屋企人啦

連登仔中學畢業未都未知
除非父母係啲仆街貪錢洗腳唔抹腳,如果唔係問你拎家用都只係想你戶口唔好有盈餘
自己最清楚,有錢就身痕,自己走去數一數間房有幾多係貪得意買返來冇用既
冇錢就唔會浪費呢啲錢,就識得計住,應洗則洗
平時見到「好得意呀」,見有錢買返去打個卡又掉埋一邊。

經歷過曬呢啲,出來做野先後悔以前既理財
明啦 你有錢係捨得用係屋企人身上
只不過但係屋企人就認為你有錢就應該全部都用係佢哋身上 咁就太過份了

$4000俾哂佢我真喺o撚哂咀 喺,派$6000個陣我未拎到 佢地果$12000就用咗喺我同細佬身上 所以宜家派$4000就要返佢地 屌我都等咗幾年先拎到錢 仲要得$4000咋屌!!!!!!!!

大膽d直接屌鳩佢地,唔屌鳩都同佢地頂囉
既然又冇幫你比學費

俾我就搬走埋
你細個嗰陣佢地點對你 你咪點對番佢

樓主一定係女 仲要一定係非黑即白 斤斤計較好巴渣嗰隻

我先喺唔斤斤計較個個。。。

咁都唔係計較?
唔知佢地平時係咪好刻薄你啦
但你果種「人地賺到錢就養你,你搵到錢就自己用」既心態真係
港女到不行

由頭到尾冇話唔俾 只不過係覺得ft之後先俾。。
我覺得唔喺屋企人下下都要講錢先用第二種方式 點知就俾人屌唔俾家用

但你一開始無講用第2種方式 老實講 出糧請佢地食野或者幫手比下啲水電煤 我都覺得合理 但無可能完全唔比 而且 你覺得同屋企人唔應該下下都要講錢 但你個post 又係到同屋企人計 咪又係講緊錢

一開始我有提 我搵得多就請食飯 要讀書搵少咗都會請外賣糖水俾佢地

糖水呢啲根本就係冇必要既野
你不如諗下係你想食買埋佢地果份呀?定係淨係買俾佢地?
我冇俾錢但我有用另一個方式「回贈」佢地
你咁樣已經好好
你賺得4000
仲要比佢地咁你點儲錢?
唔撚洗比佢地啦
請下食飯咪算

但好有可能佢地覺得你未有ft,一有錢就洗曬呢種理財觀念有問題姐

其實就咁睇你都算幸福果啲,通常有錢洗錢果啲人得兩種,一種就乜撚都唔識,但你讀得大學,又冇呢啲理財觀念,係因為你屋企根本就係一個support,你有咩事可以搵佢地

如果你突然需要筆錢既時候,你走投無路唔知會唔會後悔而家咁既洗錢方式呢

唔係話唔同意你 但佢地要家用唔通又好有理財觀念幫佢儲起咩 識理財就唔洗咁大個人仲咁執著仔女家用
雖然樓主打錯字又唔認有啲on9
但好老實講 屌9樓主個啲人一個月搵幾多?比幾多家用?
番緊pt個陣有無比家用先 講得咁口響

屌你 仲讀緊書 番緊pt諗住搵多幾個錢應付自己日常開支 都仲要比家用
你無撚野呀? 難聽啲講句真係乞衣兜到那飯食
而加香港地乜柒都貴 pt搵個雞水咁多 入下八達通 食個飯 轉頭又唔見幾舊 你估幾千可以fing好耐呀?

無問屋企人拎錢 自食其力都要比人屌
唔講仲以為pt可以搵到萬幾兩萬蚊

係咪都俾人屌早知攤大手問佢地拎錢好過
支持你 其實呢個時候你都已經好乖 又返學亦都兼顧埋返工 自己搵錢梗係自己用 唔係唔俾家用 咁梗係返全職先比 返學又返工份糧都未必夠洗
你細個嗰陣佢地點對你 你咪點對番佢

其實自問我幾孝順 有閒錢會請佢地兩老去自助山食lunch buffet 又請嫲嫲飲下茶食個包

要嘢食托柒呀 要錢呀 仲講到回贈咁巴閉 你出糧俾飯卷好冇

呢個回覆就真啦
飲茶食buffet 做乜野
完全係啲extra 既野
我諗你拎果千幾蚊去幫補下租金佢地會開心啲囉
你咁樣已經好好
你賺得4000
仲要比佢地咁你點儲錢?
唔撚洗比佢地啦
請下食飯咪算

Support我又唔覺得係 佢地開口埋口都係講錢 尤其我老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞