老豆老母問 點解政府派果$4000唔喺俾佢地

253 回覆
728 Like 24 Dislike
華人劣根性 不過教育程度普遍提高 過多幾代就無哩啲垃圾規矩
家事既野 外人點睇都唔會持平
你有你講 佢有佢講
呢d post真係開黎晒氣 自己一家人閂埋門拆掂佢啦
其實捉人錯字你地覺得開心咪得
係咪以前開落個啲小朋友account
起碼你自己要財政獨立先啦 比人睇晒咩話事權都冇
人地搵4千蚊,問政府借錢讀書
可以自給自足唔洗伸手問屋企拎,又請下屋企人去自助山食,一來一回屋企負擔已經少左啦
仲想點,佢搵得4千蚊都儲到錢去歐洲,咁都唔撚係窮遊咁點先係?
唔好咁老屎忽啦,諗下自己以前讀大學番part time 生活幾艱難先批評人地

定你讀u係伸手拎零用?
好心你check 下 咁樣好大鑊 mon到你99
做兼職畀乜撚嘢家用?

我當年讀大學做幾份兼職,
月入八千至一萬左右,
我老母(當年做倉,月入六千)都叫我每個月畀六千蚊佢,
仲話:「你個個月畀六千蚊我,我咪唔洗返工返得咁辛苦囉?」

但係
1. 老母每月收老豆$8000家用,水電煤供樓老豆畀
2. 我中六起零零用錢
3. 大學借四年non-mean,無人供我讀大學呀

當年我嬲到癲,
如果要我畀六千蚊家用,
我專心讀書唔好?
當然我唔理佢。

但係我嬲到而家
畢業十年,月入六萬,家用四千
咁大個人開個戶口都唔識?
三分一 佢地成日話份糧分三份 一份草 一份家用 一份自己使
咪臭係,本身都撐樓主,但見到樓主連字都唔撚識打成個弱智咁,做錯野又唔認,抵屌啦。
不過我撐你唔畀家用呀樓主
你一定係男 仲要一定係未拍過拖嘅毒撚 認為全部女人都係雞嗰隻
唔好咁直接
1333 食面包都唔夠錢啦
唔撚make sense
喺男喺女就不得而知啦 但未拍過拖就一定喺真
我諗唔明啲父母咁執著家用哩樣野
如果係要靠家用維生 咁係佢地無做好退休規劃既後果
車錢計過 至少$500一個月
樓主家境係點先?
要嘢食托柒呀 要錢呀 仲講到回贈咁巴閉 你出糧俾飯卷好冇
傻仔唔睇文 我有西零用 新年利是屋企要回收家境好極有限
搵幾多俾幾多 一早講明 搵四千都可以比幾百家用 真係咁撚窮
車錢雜費岩岩好 會有心情食糖水請食飯? 露撚哂底啦條友
講到尾財政自主開始計 唔撚想俾 出黎做野交稅你咪嬲撚到爆?
你每日有27.8食飯,早午晚各一個面包啦
我覺得生仔同養寵物一樣 養得就要負責任 養唔起唔好生
小康之家
愚孝撚全面進場
一句講哂 仲做緊學生俾撚嘢家用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞