老豆老母問 點解政府派果$4000唔喺俾佢地

253 回覆
728 Like 24 Dislike
其實$4000一個月 請食餐飯都喺心意 但佢地要求三分一家用真喺俾唔到
以前賣仔都賺到錢啦
你係佢地既資產黎
三乜撚嘢份一?
兼職一蚊都唔畀

我畢業一年嗰陣,啲仆街親戚成鳩日問我畀幾錢家用屋企,
成撚日話:哎呀大學畢業呀,梗係三份一家用,三份一儲、三份一使㗎啦!
我回應:吓?三份一?我三份一都成皮野,點使到咁多錢呀?好似你阿女嗰啲就話使三份一啫。
我兩老主張宜家就要俾我知咩喺家庭責任
你攞以前後計不如落樓下公園食樹皮唔好食飯
睇左上面,發現唔少連登仔都覺得要比家用

其實我覺得仲係學生,返緊pt就唔使俾家用啦,咁斤斤計較反而會影響大家關係,好似樓主咁得閒請下食飯 糖水咁咪夠,家用呢啲等你出左社會,有穩定收入先俾都未遲
以前賣仔都賺到錢啦
你係佢地既資產黎
你攞以前黎計不如落樓下公園食樹皮唔好食飯
唔係

其實你認自己柒打錯字係咪咁難

希望你打番啱啲字好似殺咗你老母咁
其實請全家食一養 起碼都5百 食得好 4人食一千唔出奇 樓上係咪諗住樓豬請屋企食m記
樓主請屋企人食飯我有講 同埋我都有講佢屋企人要攞佢個4千蚊唔合理
但問題係一個正常大學生 好似你咁樣 唔飲珍珠奶茶 唔飲星巴克 一個月同朋友聚一餐 一個月洗唔撚洗要4千 同屋企人住 早餐 晚餐 都係屋企人煮 又唔洗你比錢 基本上一曰洗費淨係搭車食中午飯 中午飯 正常咪五十分幾蚊 搭車最多咪十零蚊 加埋雜費 一個月最多都係用3千 例如樓主幫屋企人買4百蚊野 至少都有6百儲 最多拎番一半至少都有8百儲呀 根本就係樓主淨係顧自己 自己有搵錢 負擔少少都唔肯 唔通你到時大個結婚生仔又係咁 自己搵錢自己拎去用 老婆仔女 就關我撚事?
見到人地有家用收咪葡萄
3000蚊係底嚟,真係OK摺先有可能使到咁少錢
4000/Month其實唔過份
真心唔覺樓主要畀錢屋企
嚴格啲嚟講,佢重係「學生」嚟咋
家境唔等你錢開飯 Grad咗先俾無問題喎
自己錢自己洗姐 你理得我去旅行 買嘢 食晒佢都好
我希望你好好考慮下,無論點都好,都要做好避孕,點都唔好生,唔好害下一代
果啲屌柒樓主既真係唔好生仔 生出黎又會比人當生財工具養黎防老 唔比又會比人用老屎忽理論去攻擊
中學一夠歲數出嚟番part time 一邊讀書一邊做野 讀大學自己比曬 無問過屋企人或者其他人攞一分一毫 重有得比家用 點解你地講到半工讀好撚辛苦 然後合理化自己唔負擔屋企? 講撚到請食餐飯好撚大方咁樣 唔好話多 比少少都夠啦
讀大學既都知日常洗費可以好多
平時食飯社交都一筆
交通費又一筆
如果上莊住hall要洗錢既地方仲多
返工個日就係最慳皮個日
一個月4千叫做養得起自己再儲少少咁
你ON9啫
學生本份係讀書喎
收嗲啦屌你老母
係咪真係咁多人「係」「喺」不分?
https://lih.kg/921627

送俾樓主
打錯字仲串柒柒,唔想打正字死返香討
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞