屋企人癌症第四期,醫生話可能呢幾日就會走

345 回覆
850 Like 18 Dislike
衰啲講句,出得返院都食唔好瞓唔到,生活會好差好差好差,俾佢走啦。
暴瘦
樓主加油,2016年同你差唔多情況,老豆都係食道癌第4期,擴散到其他內藏,嗰陣咩偏方都試過曬,老豆都好堅強,咩都肯試,但最後都係走左
記得嗰陣佢要打嗎啡又剩,後期佢個人開始神智不清,每次佢起身見到我都問佢喺邊,甚至試過唔認得我
但老實講,走或者對佢嚟講係一種解脫,你都要接受現實,佢有咩想要都要盡力幫佢,問佢有冇嘢交帶比你,陪佢多啲,呢啲已經係你做到嘅事
千祈唔好令後悔,我嗰陣因為冇盡做仔嘅責任陪佢多啲而後悔到依家,每日見到關於佢嘅嘢都會諗起佢,瞓之前都會諗起佢,然後個心好痛,每日都係咁
所以樓主真係要堅強同埋陪佢盡你最後嘅孝心
四期肯幫你切?
有冇咩心願係佢想了既,就陪佢完成左先,當留番個好回憶比你同你屋企人
樓主要撐住
年中老母一樣癌症走左 50中

呢幾日就留係醫院陪佢啦 有無反應都好
佢會知你係到 同佢走埋人生最後既時間
諗咁多無用 你都唔想佢痛苦
樓主加油 好好珍惜呢幾日同老豆嘅時光!
樓主,保重。
人大個左,開始多左生離死別 加油樓主
醫生會問你,心跳停咗嘅時候仲幫唔幫病人搶救,最好畀病人安息離去
因為我老豆都係肝癌末期加擴散,直頭冇得救
離開我嘅時候心情真係非常難過
所以樓主,病人有啲乜嘢想做快啲幫佢
樓主你都最好同你爸爸講聲 爸爸我愛你
如果唔係離開咗嘅時候 你就後悔都嚟唔切
一個月前左右面對類似情況,老豆係腎病,跌親入院,當時老母決定話試下救,點知延長咗幾日都係唔得。個幾日佢都係無知覺無醒。

呢啲嘢屋企人同意就得,同埋千萬唔好諗番轉頭。
Take care
加油呀樓主
呀姨都係最後因爲癌症而上年走左
呀姨以前我細個個陣好錫我
又會同我去食野又會同我玩d無聊game
但到我11,12歲開始少見面既時候
其實隔多兩年,就已經唔知可以有咩同呀姨講
但心裏面其實都希望佢早日脫離病魔,好番哂
到佢最後入院個次都有探過佢
情況睇見真係唔會想睇到
個陣睇住佢斷氣
個個畫面真係諗一次就想喊一次
希望樓主爸爸真係要離開
樓主爸爸睇完樓主最後一面
之後先走,唔希望樓主睇住斷氣個一刻
因為真係好難受
撐住啊
睇你個post睇到有d眼濕濕
樓主支持住呀
記住要做個有用嘅人對得住屋企人
佢地會睇到架無論點都會
God bless you
準備好啲文件同途徑做身後事嘅手續啦
遲啲煩少好多嘢
有冇telegram
只可以講句加油
雖然講聲加油無咩用,一定會好難過好難過⋯⋯
但係都好想同樓主講聲:撐住。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞