屋企人癌症第四期,醫生話可能呢幾日就會走

345 回覆
850 Like 18 Dislike
同我爸一樣 記得佢迴光返照個日同佢傾多啲計 我老豆轉差咗1排昏迷咁 但跟住有日好精神又食野又睇電視好似出得院咁 但過咗個日就內出血然後過咗身
好明白樓主感受,阿爺係年頭走,個陣醫生都話佢得返唔到一個月命,所以一有機會就去陪佢。到佢走個日,明明上奏所有維生指數都好正常,我哋仲話第二日就去睇佢。到下奏我諗住返工個陣收到老豆wts話爺爺唔得,我即刻去見佢,但無人趕得切見到佢最後一面。
你就係佢最大力量,加油
前日大伯先因爲cancer走咗 入院到過身只係一個月內嘅事 本來話好咗啲 點知.....好突然
巴打互免 有啲嘢只可以接受 好好珍惜依加嘅時間
如果係我屋企人既話 男性既話
我會由佢走
因為我個佢唔會接受到假如出得返醫院既狀態
變相壓力好大個人會覺得自己好無用

樓主你同屋企人再傾下
因為都要有共識

咩決定都好 你地既方向都係為佢諗既
係佢身邊陪下佢,同佢傾下計
點解咁遲發現?
試下呢幾日每日飲幾包白黎盧純
希望幫到你
出自己google
樓主,我爸都係上年12月突然係街暈左,入院先check到腦癌未期,做晒所有電療化療,醫生都話平均只得一年...
而家已經差不多一年了... 佢都係50頭, 我睇住佢由一個強壯男人 ,係手術室出黎時成身插滿喉,到出院後愈變愈瘦,每日辛苦做電療化療

到前日見醫生,醫生同我講 一直做既化療,好似幫助唔到控制粒瘤(只切左約7成),再照MRI 睇落似增生左。之後無論選擇鏢靶藥定係其他治療方案,都冇人知個成效係點.

個下其實真係好迷茫,唔識可以點.
鏢靶藥每個月要比至少20k... 我得24歲,就算我幾想比最好嘅治療方法佢都好,我每個月到底係邊度可以變到20k up 出黎.

搭車番屋企時,個腦除左 on9, 天意弄人 , 就再諗唔到其他野。

一齊加油...
落地獄啦屌你
過來人講一句,唔好俾佢辛苦落去喇
因為你窮啫
有錢既做下免疫療法頂多幾年冇問題
通常有錢佬醫生會sell呢隻
但窮撚就知講來都係負擔唔起咪講返個啲不如算啦呢啲說話
送佢去火星做土壤
樓主加油!
我覺得尊重你老豆決定可能會好啲。

我老豆重來都冇食過煙,兩年半前發現有咗肺癌四期,個陣好驚佢會離開我,而我到宜家都唔明,究竟點解通街都係死煙鏟,但係個個都冇事。
不過好好彩,佢宜家都仲在生,仲返緊工 (政府工嚟,自從有咗cancer休息過一段時間之後一直畀啲輕鬆野佢做)。都唔知算唔算不幸中嘅大幸。
巴打加油
我知好難 你可能會覺得老母好殘忍
但有啲野係要學識放手
放手 係要學架
盡請曬d假啦
希望可以過埋聖誕
加油
所以 珍惜眼前人
有d野而家唔做
呢世都無機會
如果2 3期我都會支持你,但第4期就比佢走得舒服d la
日日都有人死
係架,雖然由細到大唔係好痴佢但都知佢好錫我
人生睇過佢喊幾次,一次啊嫲死,一次佢中風爛腳話可能要砌佢隻腳,一次我要跟啊媽住無得同我住。
最後一年基本上我一放假就同佢去飲茶
返工前去老人院探佢。
起碼佢走果刻,成家人一齊陪佢過左咁多最後嘅時間,自己都唔會覺得有好大遺憾。

雖然樓豬老豆可能已經無得周圍走,但陪住係佢身邊,相信佢會感應到架
我爸爸腸4 由發現到離開一個月時間
後排 打嗎啡先止到痛
佢痛時會叫我地唔好望住佢
佢唔忍心我地見到佢痛 見到我地喊
冇用既急救 唔好做 只會再痛落去
請日日陪住佢 肝衰竭 會神智不清
有咩問定 講定 講曬心裡既話
唔好比自己後悔

利申:一直活係後悔既日子
加油

呀婆都係內出血入左醫院
樓主加油, 陪佢一齊行埋佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞