屋企人癌症第四期,醫生話可能呢幾日就會走

345 回覆
850 Like 18 Dislike
樓主加油
你都要加油, 家人互相支持下
我都明白樓主果種做人兩難
以前有親人一樣癌症
起初胃後期擴散全身
然後醫生話咁樣擴散全身都好痛
初期屋企點都唔肯比瑪啡佢打怕一打左就醒唔返
後尾見佢真係好痛好辛苦,初頭只係想佢無咁痛休息下
跟住一休息就就咁走左...
btw 珍惜埋呢段時間
我就係果陣唔識珍惜
到而家都硬係有條刺
我老豆前年一發現都係四期 腸同肝都有癌
情況同你描述既一樣
好快安排做手術 切哂部份腸同肝
到今年已經返返工 好精神
巴打唔洗咁擔心
依家醫學昌明好多
唔洗咁負面
想搵個人傾可以搵我 我明的
保重
樓主有時間就好好陪佢喇。嗰陣爸爸都係擴散上腦去到神智不清, 嗰半個月想同佢溝通都唔係好做到, 嗰陣已經好後悔之前無好好陪佢, 所以嗰半個月都盡量照顧好佢, 叫做減少左少少遺憾,最後一日放學返到去佢唔肯食飯然後凌晨就去左
唔難 我老豆都係咁 轉移去兩個臓腑
依家無時精神返返工 依家醫學好昌明 唔好打沉樓主 唔係無機會
你又知一定醫唔到 我老豆都係咁 轉移去兩個臓腑
依家無時精神返返工 依家醫學好昌明 唔好打沉樓主 唔係無機會
趁仲清醒有咩要講既講晒佢 唔好有遺憾

癌症第四期擴散病人會好痛 通常醫生最後會打瑪啡止痛再加落藥去令佢訓著 無痛苦咁走
係呢步之前好好道別 佢有咩心願幫到手既就成全埋佢
簡簡單單買D佢想食既野已經可以有好大貢獻

第四期基本上都唔會有機會有奇蹟 如果死亡唔可以避免既話就令佢安安落落、舒舒服服咁離開人世 至少走得有尊嚴
樓主加油
樓主加油呀
屋企人肺癌第4期
5月發現既,個陣擴散到淋巴了
醫生話佢得翻三個月命
宜家已經可以翻翻工了
靠既真係徹底改善生活作息
盡力陪老豆啦
不過真心說話:急救既用途到最後只係延長死亡既時間,不過可以延長幾多就好難講,但同時間換黎就係患者會受到好大既痛楚。
呢樣野最好同屋企人傾會好d
如果想患者係最後一段路走得有尊嚴既話就真係要諗清楚急救對患者既病情有冇幫助
其實第四期簡單黎講係擴散左
要睇本身位置同擴散位置先可以知道究竟可唔可以靠做手術醫到

如果腸癌擴散去肺/肝都仲有機會可以靠手術完全切除
但如果去左骨/腦 大家同樣叫第四期 存活率就差好多

至於上面講靠改善生活作息就醫好cancer個個
我阿爺都突然中風隨時走 早幾日嘅事 突然到個日明明好地地但夜晚就出事 堅持住
樓主加油呀
爸爸有咩想食 同埋您有咩想講都話比佢聽
衣段日子陪埋佢 唔好比自己有遺憾
我而家想陪我公公都無得陪
所以屋企人最後個段路真係好重要
我都希望您爸爸好似樓上巴打咁講 會有奇蹟出現
巴打加油
生死有命
人生有啲離別無可避免
慶幸你起碼知道時間
有咩說話就講出嚟唔好比自己同對方有遺憾
今世有緣成為父子都係前世結下的緣
覺得欠咗佢嘅咪下世還返比佢
巴打加油
同佢開心過每一天吧
加油呀頂撚住呀樓主!
屌你都廢撚事
自己行入屎坑宿埋一舊再閂蓋
咪撚再出黎獻世
我都有朋友親人cancer做完手術復發,
睇中醫好返,不過呢啲可能都係個別例子
加油
你係咪有病?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞