屋企人癌症第四期,醫生話可能呢幾日就會走

345 回覆
850 Like 18 Dislike
I know that feel,短短半年由發現到離世,我阿媽今年年頭走左
巴打你要加油,睇住屋企人,好好陪埋爸爸呢段日子
俾佢走...食又食唔到,大小便應該都不能自理...唔好怕肉麻...同佢講你愛佢(除非你同老豆關係唔好)
我好很悔當日無講到
我明白你呢種感受..
因為八月我屋企老人家入院..
確診末期胃癌同已擴散
睇住佢咁辛苦我晚晚都係到喊,由食到野變食唔到野
變左打鹽水同營養奶
九月中就走左了...
睇住佢走果陣個樣我到而家仲記得
Take care 樓主🙏🏻🙏🏻🙏🏻
果陣其實身邊既人都已經叫我有心理準備
但要黎果陣..你都係準備唔到
佢走果陣..一黎係極度傷悲.二黎係佢得到解脫
唔洗再比癌症折磨.兩種心情係到衝擊住自己
佢入院期間我都日日遲返工去醫院餵佢食野飲水同洗下臉
如果唔係老細都體諒我,我諗我已經即時離職請假走人
呢個時間,只可以同樓主講,請到假既就請啦
工唔係得一份,但屋企人只得一個
有冇簽紙唔急救?

如果可以嘅,呢請幾日假陪伴佢左右
彌流狀態可能會好唔舒服,個人好亂
屋企人陪喺床邊適當地幫佢抹下面,轉下身,換下衫,等佢訓得舒服啲已經幫助好多
同佢講下你心裡面嘅說話,叫佢唔洗擔心咁多
留意下佢有冇開始覺得痛多左,如果有就叫護士俾止痛藥佢,通常嚟到呢啲stage醫生都會有開嗎啡
如果食到嘢就買啲佢鐘意嘅嘢食(不過要小心啃到)

生老病死人生必經,在生嘅人自己都要好好保重身體

利伸:現職公院護士
巴打 加油
食道癌好辛苦 比佢走啦
去到要急救既層面只會係延長佢痛苦多幾天

我阿姨今年二月因為食道癌走左了
我都好掛住佢

我爸都有肺4 但而家都幾精神 但我就好擔心
岩岩同醫生傾過
佢都話搶救只係加重負擔
唉 如果多十年比佢享下清福
我都冇咁唔捨得
我媽都係4期乳癌,我得佢一個家人,佢而家仲精神,好驚佢走果一日會黎,因為我都怕想同佢一齊走
隻手愈黎愈凍...
第四期即係擴散去其他部位
加上醫生都咁話呢幾日
佢應該已經內出血緊
除非有奇跡
你成家都係請假陪多佢幾日
買D佢最鍾意既野俾佢
食得到野就食唔好介口
屌你老母
樓主加油
唔識講啲乜
不過樓主加油
免疫治療
祝你全家死
過來人, 老豆第一次入醫院到走唔夠20日, 盡量陪得就陪佢, 希望佢走之前唔會太辛苦, 對你媽好啲......
多啲陪住佢,照顧佢
盡量令佢臨走都舒服啲,
有咩說話成世人嫌怕醜冇講的,都照講出黎,唔好等自己後悔⋯⋯
最後就係好好珍惜呢段時間,仲有你仲健在既家人同埋自己⋯⋯
最重要係自己傷心完學會放開,等佢知道佢走以後,你都活得好

加油!
覺得自己好撚風趣?
好好陪伴家人吧。人生忽如寄,壽無金石固
如果可以既話 你當然想你爸爸可以成功出院
但現實嚟睇 係要有奇蹟出現
自己都知冇咩可能 如果爸爸真係想頂硬上
咪試下
但都盡量抽時間陪下爸爸 問下有咩未交代
有咩人想見下
有咩想做未做既事 無論大小都盡力幫佢完成
同佢傾多d 計 叫佢唔好擔心屋企
關心多d 你媽媽 答應爸爸會好好照顧佢老婆
有咩想食 如果唔需要禁食就比佢食

癌症可以一晚急轉直下
死亡可以係短時間發生既事
珍惜餘下唔多既時間 唔好留有遺憾
即使爸爸話想努力堅持 最後過身都唔好怪佢
你知佢有努力過就好
爸爸會活在你心裡

利申 爸爸走左個半月
癌症 第四期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞