屋企人癌症第四期,醫生話可能呢幾日就會走

345 回覆
850 Like 18 Dislike
救左,佢插哂喉入ICU吊命,可能會捱好耐
唔好諗佢出唔出到院,佢出唔出到ICU都未知
用機器吊住條命辛唔辛苦你就自己諗
Same 我屋企人直頭唔想試鏢靶藥 覺得貴又無希望
落到床的話
佢想去邊想食啲乜呀儘量滿足佢啦。
睇到呢個post心情好沈重
自己都曾經面對過至親患病
過程好辛苦
治療痛苦到爸爸變到非常脾氣暴躁
因為佢發洩唔到
好痛苦
所以發洩係仔女身上
我同屋企人一直帶爸爸去睇中醫
中西一齊治療
加上要佢戒口
好多嘢都冇再食 例如牛羊蝦蟹
康復的頭五年一定要嚴謹戒口
同埋要睡眠充足
點都好 我知道樓主一定好痛苦
睇下醫生的建議
同爸爸本人的意願
如果有希望就點都唔好放棄
一世人得一個阿爸
自從爸爸好返之後
我先坐言起行真正學識珍惜呢樣嘢
撐住呀!你係媽媽唯一的依靠!💪💪
巴打撐住
呢幾日陪多d佢,將你所有笑容留番俾佢
放手俾佢走,心痛留番俾自己就係最好既決定
有咩事上黎連登, you are not alone
我阿媽咪又係咁。。捱左半年。。係年中就走左啦。。。我依家都成日唸起佢!唉。。。。。
我屋企人都係食道癌
好返後黎擴散左半年內走左了

你屋企人係幾年後擴散上左腦?
好好珍惜餘下既日子 頂撚住
給他一個痛快
肯 因為我老豆同樓主老豆一樣 50歲佢地覺得仲可以切到
所以切咗兩個臟腑
醫生都話我老豆得返一個月命 最後咪生勾勾係到
好多事唔係必然失望 唔一定要去到絕望
含撚死please
take care
樓主加油!
Viutv套恐怖醫學,上一集講有個日本醫生可以將第四期醫治好
我覺得樓主可以試試
佢平時未發現病前食心乜多?
撐住丫師兄
樓主你要知道人終需一死
要學識放手
老實講,急救到畀多幾日命但插哂喉吊哂水冇反應咁,再之後就會出現壓瘡,感染之類既野
咁佢其實係冇quality of life 架喎
倒不如畀佢有尊嚴咁走啦

所以我好鼓勵啲人生前做預前指示(advance directive),係咩情況下唔做急救唔插喉等等,等自己有尊嚴咁走
老豆3月確診肺腹癌,慶幸佢算係早期
但由於佢年紀大,醫生話除左電療之外冇野可以做到,而電療亦只係可以做一個療程 (8次)。5月做完電療到而加好彩都叫冇咩事 (冇變好亦冇變壞),醫生都話其實已經冇其他野做到,只可以3個月番去覆診觀察下咩情況。

共勉之
有冇食開煙酒
等天收啦柒頭
樓主 撐住
屌你老母又唔見你冚家死
坦白講癌症真係好難會好返,唯有希望樓主爸爸可以開開心心面對病魔。
人終需一別
係佢身邊陪佢行埋最後一程

btw 有買巴打嘅漫畫,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞