第一次搞年宵有感

272 回覆
49 Like 122 Dislike
上年有隻唔撚係掛樹熊
幾大隻百幾蚊
我都有買到
Marketing 做得柒就柒啦
比埋我個銀包你好冇?
認真, 搵人排隊做媒,呢招係香港好好用,咩場合都岩用,而且百分百中,香港人就係咁撚好搵,特別廢青果d,好肯洗錢

廢青啲錢邊到好賺 高登/連登仲唔夠多廢青?
除左啲毒撚野會可能吸引到啲死忠之外
我又唔覺佢地啲錢好賺

反而港女啲錢就真係好賺 是但加堆紫薯芝士部隊鍋都大把人食
認真, 搵人排隊做媒,呢招係香港好好用,咩場合都岩用,而且百分百中,香港人就係咁撚好搵,特別廢青果d,好肯洗錢

廢青啲錢邊到好賺 高登/連登仲唔夠多廢青?
除左啲毒撚野會可能吸引到啲死忠之外
我又唔覺佢地啲錢好賺

反而港女啲錢就真係好賺 是但加堆紫薯芝士部隊鍋都大把人食

年宵唔岩用架 玩過就知
d 人真係「行」年宵
人山人海 件貨一兩秒內吸引唔到人就無架la
睇完就係覺得你將自己既失敗歸咎係香港人唔識欣賞創意,淨係買老番。

買唔買你既產品仲有好多因素ok? 價錢、用途、賣相、你點包裝點推銷etc.

唔好一味講咩創意、本土。呢d只係其中既考慮因素但唔係全部。

仲有 現實d講句 做生意既野 真係唔係一分耕耘 一分收穫。你咁幼稚既諗法唔會幫助到你成功。

但現實係 年宵真係老翻先最賺
睇完就係覺得你將自己既失敗歸咎係香港人唔識欣賞創意,淨係買老番。

買唔買你既產品仲有好多因素ok? 價錢、用途、賣相、你點包裝點推銷etc.

仲有 現實d講句 做生意既野 真係唔係一分耕耘 一分收穫。你咁幼稚既諗法唔會幫助到你成功。

但現實係 年宵真係老翻先最賺

人地係商品上已經proof左係best seller
人地係淘寶咁多間 仲大競爭入面跑出
大賣好出奇咩?
商業社會唔會同你講人情
或者咁講 你賣既情懷唔值你賣個個價
支持樓主
樓豬會唔會係果個咩野八號波

唔識反省,只會怨天尤人

一句講晒:抵撚死
如果你係讓座果檔 只可以話話你根本唔識mkt
Mkt既基本係要考慮consumers既needs and wants

D人去年宵係想買咩?老一輩係想要新一年既好意頭
後生仔就最簡單 想買野令另一半開心
所以侵權公仔 足球快報 dry club果d永不最多人買

你未個年宵個遊戲規則 就當買個教訓啦

利申 中五羊年賣草泥馬 年30清曬貨
20個同學每人袋4000
其實我想講我唔係冇反思自己衰咩
亦都唔係怨天尤人
只想道出依家個現狀

對好多人嚟講或者覺得呢個所謂現狀就好似啊媽係女人咁,係人都知
但我只希望大家可以喺呢個殘酷嘅社會上面對本土產品多份人情,多份留意,多份支持,咁樣本土創意產業先可以拙壯發展

如果吓吓將本土創產同大廠產品/老番一視同仁,鬥性格比,鬥平,本土創產真係唔易做

如果大家自問已經好支持本土創產,咁我請忽略此PO, 而我唯有繼續努力做好啲,去吸引返你哋呢班撐本地創產嘅香港人!
如果你係讓座果檔 只可以話話你根本唔識mkt
Mkt既基本係要考慮consumers既needs and wants

D人去年宵係想買咩?老一輩係想要新一年既好意頭
後生仔就最簡單 想買野令另一半開心
所以侵權公仔 足球快報 dry club果d永不最多人買

你未個年宵個遊戲規則 就當買個教訓啦

利申 中五羊年賣草泥馬 年30清曬貨
20個同學每人袋4000

讓座嗰檔無論如何都係抄,差別在於抄老友定港鐵
自家設計, 獨家, 本土, 創意...你估成個年宵得你一檔打呢啲旗號? 你依家係開檔唔係行乞, 無人會因為你打呢啲旗號出黎而可憐你施捨你

無人幫襯你件野就話人係港豬唔識貨自己係度孤芳自賞, 不如你諗下人地憑咩心甘情願俾錢去買你件貨, 你唔好唔記得你鋪頭係香港, 會係你鋪頭行過最多嘅一定係港豬, 你諗下有咩方法可以突圍而出呃到班港豬買你件野罷啦
輸打贏要
衰左咪諗下點改善囉
做左咁多年人都知年宵要同淘寶老翻鬥喇
d淘寶老翻都成舊水件喇賣到
做product前咩都無考慮過就屌鳩個客 連個客想要咩都唔知
利申:鳩up 支持本土 唔行年宵

依家喺營銷同佈置上都改善緊

而設計products上面,我哋target customer係一班識欣賞創意嘅香港人,我覺得我哋做出嚟嘅嘢係滿足到佢哋,只係呢班人其實真係冇我想像中咁多(起碼頭兩日觀察所得係咁)

即係買你野就有品味, 唔買你野就係垃圾屎?

講真我未聽過有MKT SEGMENTATION 柒得過你個SETTING

你咁夠疆, POST 你件貨上黎品評下囉, 係堅既話, 你係上水擺我都飛的入黎買

唔係? 返屋企孤芳自賞啦
支持樓主
樓主都係分享下姐 開名又屌人賣廣告 唔開名又屌人曲線宣傳 係連登開post真係左右做人難
你篇文比盡你Level 1

屌你老母話撚明有感
你應該講多d感受既野
起碼都55、64篇幅 分下啦
屌成篇文根本91篇幅 垃圾文
跪求年宵market segmentation方法
用左5分鐘睇依個post
睇到依頁都唔知你賣咩撚
我諗就算打本土,自家,創意都要件產品爭氣先得
亦都唔係怨天尤人
只想道出依家個現狀

對好多人嚟講或者覺得呢個所謂現狀就好似啊媽係女人咁,係人都知
但我只希望大家可以喺呢個殘酷嘅社會上面對本土產品多份人情,多份留意,多份支持,咁樣本土創意產業先可以拙壯發展

如果吓吓將本土創產同大廠產品/老番一視同仁,鬥性格比,鬥平,本土創產真係唔易做

如果大家自問已經好支持本土創產,咁我請忽略此PO, 而我唯有繼續努力做好啲,去吸引返你哋呢班撐本地創產嘅香港人!

如果你件貨係真正創新 有用
邊個有同類貨品同你鬥平?

有用實用既野冇人會太在意個價錢

你要同人鬥平
即係你件貨可以有代替品
咁你所謂既創新只係你自以為是

如果你賣既係公仔 或者是但print d自己畫既野落環等袋 整個cushion 就叫創意

你同整喜羊羊條友冇分別
人地都係創意
但係冇人會欣賞
大佬呀 唔係buy你本理念記要買你架
打個比喻 我支持bonaqua個環保理念 但我果刻唔想飲水都唔會買啦

Mkt果埋係理論黎姐 還原基本步諗下行年宵既人想要咩好過啦

利申 讀緊mkt
大佬呀 唔係buy你本土理念記要買你架
打個比喻 我支持bonaqua個環保理念 但我果刻唔想飲水都唔會買啦

Mkt果埋係理論黎姐 還原基本步諗下行年宵既人想要咩好過啦

利申 讀緊mkt
亦都唔係怨天尤人
只想道出依家個現狀

如果我一見到本土兩個字就J既話, 我用埋精蟲都唔夠埋單啦下話

一個產品成功與否牽涉好多範疇, 成本控制/定價/時機/設計/舖頭位置

好似今年咁, 頭兩日已經係應該最旺既星期六日, 變相潛在客量會少左

你又控制唔到成本, 減唔到價, 先唔講你個設計係點, 但憑咩因為本土兩個字要我俾PREMIUM 你? 我去行年宵唔係去藝術展買藝術品, 年宵JUST FOR FUN, 基本上部份人係唔會投資太多落去, 你連營銷係乜都唔知, 又自視過高覺得大家都要符合你個品味, SORRY, 香港人真係無你咁高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞