第一次搞年宵有感

272 回覆
49 Like 122 Dislike
支持樓主
你第一次搞就報手作市集啦。。蝕左都唔肉赤,又要報年宵,無咁大個頭唔好帶咁大頂帽。
如果係賣雞就未必好銷量
因為成場都雞 唔特別得去邊
一向翻版野最好賣 上年數碼暴龍同比卡超熱賣
如果你係獨家野就仲衰
有新年意味嘅野反而賣得唔錯
所以
翻版>賀年野>雞>自家野

自家賀年嘢有冇得諗?

睇你設計成點 cushion 就差d
但賀年野始終有市場唔洗太擔心
尾兩至三日先見真章
如果係賣雞就未必好銷量
如果你係獨家野就仲衰
所以

自家賀年嘢有冇得諗?

睇你設計成點 cushion 就差d
但賀年野始終有市場唔洗太擔心
尾兩至三日先見真章

唔係本地創作唔受歡迎
係年宵太多diy 所以特別都變唔特別
我會明樓主你無奈啲咩
但我覺得有啲一概而論

你用冇咩人幫襯自家制=香港冇人欣賞創意
呢個factor不足以證明
因為太多其他因素會影響
最重要既係價錢 同你行年宵既人既特質
唔係話好設計唔值得人拎高啲價買
而係行年宵既人對個市場價有自己既詮譯
高過就大大減低左購買意欲

我唔否認好大部份人對知識產權既概念好薄弱
更莫講欣賞自家制/本土制設計

好多香港人好羊群
所以marketing好重要
諗下有咩Gimmick係你賣既野可以sell
個Gimmick勁到啲人會仆倒去買 唔睇價
傳媒有報導只係通知左個mkt有呢樣pdt
唔代表啲咩 點樣令人想買就考你功夫啦
所以加油
樓主
係香港搞設計冇人會識欣賞
香港最大問題唔係冇好既designer
係冇人識得欣賞
香港人最鍾意話
我鍾意就得 唔理個設計
咁樣只係會暴露佢地唔識設計
冇art sense既缺點
大把本土designer係香港唔紅
去到外國就又提名又攞獎
所以算吧啦
你睇下個d乜i am a0 tee咁多人買
你就知係香港付出心血係冇回報

樓主咪就係無設計,得本土同所謂創意(即係有落心機嘅,但就係得心機)就要人買囉
利申:袋呀文具小說漫畫音樂手飾嘢食甚至牙膏都有支持本土嘢,但老老柒柒所謂本土設計好鬼參差
樓主
係香港搞設計冇人會識欣賞
香港最大問題唔係冇好既designer
係冇人識得欣賞
香港人最鍾意話
我鍾意就得 唔理個設計
咁樣只係會暴露佢地唔識設計
冇art sense既缺點
大把本土designer係香港唔紅
去到外國就又提名又攞獎
所以算吧啦
你睇下個d乜i am a0 tee咁多人買
你就知係香港付出心血係冇回報

樓主咪就係無設計,得本土同所謂創意(即係有落心機嘅,但就係得心機)就要人買囉
利申:袋呀文具小說漫畫音樂手飾嘢食甚至牙膏都有支持本土嘢,但老老柒柒所謂本土設計好鬼參差

想知個創意有幾有創意.. 唔知件貨係乜 好難討論
當交下學費囉
從前有個自稱音樂人作左首歌,唱俾隻牛聽,隻牛望都唔望下佢,個音樂人話:唉係香港真係冇人識欣賞音樂。
如果係果兩隻議員雞既話...
我諗你之前個post已經答左自己個問題

不過未到最後一日都未知賣成點
祝你好運
真心侵權 淘寶野可以拎出黎買?
真心侵權 淘寶野可以拎出黎買?

過馬路都唔可以衝紅燈,自己參透。
係咪生財麵包
如果係嘅話我買咗個
不過講真呀 年宵買野

100蚊以上唔洗諗
80蚊諗下
50蚊睇多次會買
30蚊買下無妨
你唔貼產品出黎
好難為你定奪啱錯
可能你整左d屎出黎先無人買呢
即刻搵幾條女低胸短裙拉客啦
如果係賣雞就未必好銷量
如果你係獨家野就仲衰
所以

自家賀年嘢有冇得諗?

無品牌做乜都無用
睇完就係覺得你將自己既失敗歸咎係香港人唔識欣賞創意,淨係買老番。

買唔買你既產品仲有好多因素ok? 價錢、用途、賣相、你點包裝點推銷etc.

唔好一味講咩創意、本土。呢d只係其中既考慮因素但唔係全部。

仲有 現實d講句 做生意既野 真係唔係一分耕耘 一分收穫。你咁幼稚既諗法唔會幫助到你成功。
呢個po學到好多嘢 多謝樓豬拋磚

利申 無論樓豬賣暖手雞議員定批鬥座都唔會買 今個so called冬天真係無需要/ 唔啱新年氣氛
你令我諗起上年底雞蛋仔
上年嗰底雞蛋仔公仔係整得幾靚
佢地話自己設計靚料高成本
但$200買唔落手
最後條女行前兩檔買左孖條同肚臍餅公仔
講真連咁簡單上黎講下係咩黎比圖
咁多巴打有興趣想睇下幫下巴打手
咁簡單既孖劇停都唔做就唔好話自己孖劇停做得好啦
喺香港抄人先搵到錢
創意係冇價值
認真, 搵人排隊做媒,呢招係香港好好用,咩場合都岩用,而且百分百中,香港人就係咁撚好搵,特別廢青果d,好肯洗錢
如果唔係季節野, 留番去擺手工市集
我覺得只係叫產品未夠好,有冇聽過Apple 話 唔夠D大陸手機鬥,冇人買自己D機?
主要係睇產品係咪真係做得好,迎合到市場需要。
而呢個好,係要市場上(一般普羅大眾都覺得好)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞