第一次搞年宵有感

272 回覆
49 Like 122 Dislike
認真講句
老奉要買你野咩

做生意之前做research係常識黎
唔係得個創意就引到人買

莫講話檔口仔 我見過好多唔同生意得個樣而收皮
有創意唔係問題 問題係你個idea要比到人實際需要
令到人覺得你件野值得人去買

參考例子:
上年年宵有檔賣手工香水
民族黨商品

仲有好多
淨係話人唔識欣賞你d野
好多野係靚既但係已經有 點買啊檔檔本土都帆布袋
巴打 信我 頭幾日唔洗太驚
都唔好趕住減價做壞個市
其實marketing 係無鬼用架 唔係多傳媒報就有用
放心la 最後銷量會好返
利申 上年驚到仆街
唯一解決方法

學芝士撻
請人番黎排隊

有效既可以聯絡我比番份commission過年
Research有做
結果係自家設計好難做,想賺就轉賣淘寶/老番
但我哋想試一次,將自己認為好嘅嘢帶比香港人
Research有做

我只係希望香港人唔好再支持老番
多啲留意返一班有心人為大家做嘅嘢
買唔買唔係重點
如果係賣雞就未必好銷量
因為成場都雞 唔特別得去邊
一向翻版野最好賣 上年數碼暴龍同比卡超熱賣
如果你係獨家野就仲衰
有新年意味嘅野反而賣得唔錯
所以
翻版>賀年野>雞>自家野
Research有做

而家會出街既
大陸人多過香港人啦

你轉一轉個諗法
入d垃圾賣比d大陸人開心d
定帶d好野比香港人開心d先

你真係想帶好野比香港人既
一係盡地一舖寫大陸人及閒人免進

可能有得翻身wo
Research有做

而家會出街既
大陸人多過香港人啦

你轉一轉個諗法

可能有得翻身wo

貨品已定生死
點賣點sale點marketing 唔影響好大
如果係賣雞就未必好銷量
因為成場都雞 唔特別得去邊
一向翻版野最好賣 上年數碼暴龍同比卡超熱賣
如果你係獨家野就仲衰
有新年意味嘅野反而賣得唔錯
所以
翻版>賀年野>雞>自家野

自家賀年嘢有冇得諗?
樓主加油
好好純粹真心分享,話人冇圖個d post出嚟咪又俾人屌博宣傳
D 語氣十足十 打lol 頼隊友雷
樓主
係香港搞設計冇人會識欣賞
香港最大問題唔係冇好既designer
係冇人識得欣賞
香港人最鍾意話
我鍾意就得 唔理個設計
咁樣只係會暴露佢地唔識設計
冇art sense既缺點
大把本土designer係香港唔紅
去到外國就又提名又攞獎
所以算吧啦
你睇下個d乜i am a0 tee咁多人買
你就知係香港付出心血係冇回報
Research有做

而家會出街既
大陸人多過香港人啦

你轉一轉個諗法

可能有得翻身wo

貨品已定生死
點賣點sale點marketing 唔影響好大

如果選擇唔放棄
就要打好舖牌佢啦

同埋
我始終覺得香港人好易受marketing 影響
睇多一兩日
如果貨真係輸
就要變
唔支持老番姐
但唔代表要買無咩作用既野返屋企
我覺得年宵純粹為賺錢黎計 都係賣野食野飲最實際
100毛$48碗魚蛋都大把人狗衝
題外話,真心建議唔好再diy 環保袋、衫。

另,唔一定diy 就好賣。

睇樓主目標係點?賺到錢?建立品牌?生意經驗?
我覺得年宵純粹為賺錢黎計 都係賣野食野飲最實際
100毛$48碗魚蛋都大把人狗衝

呢樣真係好on9
Research有做

睇得出你地好有heart
但留上既cm正正反映到現實世界,創意不等於成功 (其實都係睇你追求d乜)
樓主只係廢事比你地話借連登宣傳
你地就係咁屌樓主唔講賣咩
賣個件貨決定一切
我見個檔咩長條雞幾得意 又有後生女女賣 老虎蟹都過去先 如果你真係賣暖手雞就睇下今年平均有幾多日係凍先啦 屌你做生意唔做research 屌香港人唔支持本土創意野
個產品係咪有個廢字
最戇鳩係賣攬枕公仔 都唔知有乜用 年年行都得呢幾樣野買 悶到死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞