第一次搞年宵有感

272 回覆
49 Like 122 Dislike
輸打贏要
衰左咪諗下點改善囉
做左咁多年人都知年宵要同淘寶老翻鬥喇
d淘寶老翻都成舊水件喇賣到
做product前咩都無考慮過就屌鳩個客 連個客想要咩都唔知
利申:鳩up 支持本土 唔行年宵

依家喺營銷同佈置上都改善緊

而設計products上面,我哋target customer係一班識欣賞創意嘅香港人,我覺得我哋做出嚟嘅嘢係滿足到佢哋,只係呢班人其實真係冇我想像中咁多(起碼頭兩日觀察所得係咁)
樓上係咁問人圖做乜撚
不嬲開做生意post 出哂地址 商品都會畀人話係打手/廣告死出高登/連登架啦
全部新會然
人地依家有感而發 真係想知你咪叫樓主留低聯絡方法畀你地自己查詢飽佢囉
你係賣咩種類嘅product先
又唔肯講件野出黎驚比人起底
想幫你都幫唔到
其實唔係話本土就一定要幫襯你嘅
行完維園年宵真係唔覺邊檔有創意或者令人有深刻dd嘅印象 賣黎賣去都係公仔/咕𠱸/tote bag

唯一記得就係有檔成班類似大學生嘅人仲喺度大大聲細加號大家好
輸打贏要
衰左咪諗下點改善囉
做左咁多年人都知年宵要同淘寶老翻鬥喇
d淘寶老翻都成舊水件喇賣到
做product前咩都無考慮過就屌鳩個客 連個客想要咩都唔知
利申:鳩up 支持本土 唔行年宵

依家喺營銷同佈置上都改善緊

而設計products上面,我哋target customer係一班識欣賞創意嘅香港人,我覺得我哋做出嚟嘅嘢係滿足到佢哋,只係呢班人其實真係冇我想像中咁多(起碼頭兩日觀察所得係咁)

你肯定你件野夠創意?
一樣野好唔好賣 同人地識唔識欣賞係兩回事
同埋好多野影響到
經濟 潮流 etc

我哋當然有好多位可以做好啲
不過問心,咁多位巴打覺得依家香港人係咪真係識欣賞創意?
或者欣賞係會嘅,但身體卻很誠實,買嘅都係老番
賣咩呀,我過幫襯你啦

幫襯本土產品即可
同埋好多野影響到
經濟 潮流 etc

欣賞你既創意同比錢買你既創意係兩回事
今年買左樣本地產品

絲打好波
同埋好多野影響到
經濟 潮流 etc

人人口味唔同 有人鐘意打gta有人鐘意fps都有人鐘意解謎
唔係話你做出黎未有人做過就叫正野一定要買
你既講法就好似 你做番同人地年宵都有既野 但係人地就用其他品牌既名氣黎呃都人買
翻版好賣又真
上年搞年宵係廣州入埋d通街都係既公仔
年三十果夜提早收爐
反而隔離diy果d蝕到爬係度

Sad but true
其實唔只我嗰檔,好多用心嘅自家設計都無人問津
人地既野平過你已經注定你會失敗, 係香港你平先發到圍, 你睇下名創優品呢間專賣侵權垃圾貨都賺到大錢就知啦, 中國人根本唔理知識產權呢樣野, 平就得喇
加油

會繼續努力同堅持
侵權貨品因為本身有正版既marketing基礎,相對緊係會吸引到人買同睇
我諗好多新產品都好難一推出就勁多人欣賞,況且你宜家係擺緊個幾日年宵,吸收教訓,下次再努力啦巴打
創意原來大撚晒。
認真, 想散貨, 就講低咩舖位, 有咩貨, e家想可憐下你都唔得
圖都冇張
點評論

廢事搞到好似想做宣傳咁
唔出圖啦
留意返多啲本土products就係最大嘅支持

唔好講到人地唔識欣賞咁啦
講到自己懷才不遇咁

有成績係要靠實力既
你做唔到你想要既結果係你實力未夠

我明啊 但我自己見到好多其他用心嘅本土設計產品都無人問津
反而求其印隻雞脾做cushion果d就好好賣
同埋周街都拎住Pokemon
我個心有d灰
有感而發啫
根本搞年宵然後話自己啲嘢幾咁有創意果啲咪就係岸郊野囉。

咁好做咩要去年宵呢啲垃圾場賣?

行得年宵果啲係咩人睇怕樓主都仲未知。

仲學人講孖劇亭。
認真, 想散貨, 就講低咩舖位, 有咩貨, e家想可憐下你都唔得

人地要貨唔要錢
再上黎叫春話自己懷材不遇呀
老實講 你唔洗怕呢到啲人話閒言閒語 話你擺上黎當廣告
得啦 當我求你啦 你擺上黎俾我地鑑賞下 如果真係整得唔錯 又有本土idea 定價又唔算過份 再加上同為連登仔 你個生意額唔好話十倍 一百倍都可能有
老實講你似係對自己啲貨自大又自卑 覺得應該要賣得出 但係唔知點解又無人賣 老實講呢到啲人把口可能衰啲 但9成連登仔都係正常人 好就讚 衰就彈(部份假膠除外) 擺上黎唔洗錢 我地鐘意 自然會沖去年宵到買 明無?

擺啦 唔好再講啲咩廢話話支持本土產品就得
你賣幾貴先
比得起錢買既都唔會行年宵啦
有錢既唔行
冇錢既唔買
你幾舊水咁賣
賣身都冇人幫襯啦屌

當初諗住維園消費力高d
但其實依家已經割價促銷清貨
但無奈當初成本控制做得唔夠盡,加上冇規模經濟
平極有限
老實講 你唔洗怕呢到啲人話閒言閒語 話你擺上黎當廣告
得啦 當我求你啦 你擺上黎俾我地鑑賞下 如果真係整得唔錯 又有本土idea 定價又唔算過份 再加上同為連登仔 你個生意額唔好話十倍 一百倍都可能有
老實講你似係對自己啲貨自大又自卑 覺得應該要賣得出 但係唔知點解又無人賣 老實講呢到啲人把口可能衰啲 但9成連登仔都係正常人 好就讚 衰就彈(部份假膠除外) 擺上黎唔洗錢 我地鐘意 自然會沖去年宵到買 明無?

擺啦 唔好再講啲咩廢話話支持本土產品就得

中晒 point 呀, 樓主唔請你做高級孖劇亭顧問 係埋下失敗嘅伏筆。
証明你marketing 做得差囉

講左成篇野都未知賣乜撚

唔想搞到為宣傳
我其實只係想講吓感受

你只係驚比人起底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞