第一次搞年宵有感

272 回覆
49 Like 122 Dislike
同意樓主講香港唔欣賞本土特色,香港樂壇都係面對呢個問題。

照你咁講
本土特色=求其 無誠意喎
1. 行年宵, d 人肯洗錢買無謂野, 但 100蚊以下, 50/60/70 係比較易接受價錢
2. 話本土/創意/自家設計, 其實好空泛, 唔會吸引到人去買
3. 若果件野夠大件, d 客拎住周圍行可以吸引人. 但若你得一檔, 又細細件又無特色, d 人行過左好難返轉頭.
4. 下晝係家庭客/師奶/中上年紀客多, 會睇/諗完先買, 夜晚後生情侶多, 即興買多, 覺得啱/得意/無聊都會去買.
下畫夜晚可以 sell 唔同貨, 亦可以用唔同想法去 sell 野.
諗下家庭客可以點 sell, 家庭客為咩而買, 情侶, 後生既又點 sell

你件 "本土" 野唔賣得, 唔等於香港人唔欣賞本土野, 可能係你/你件野既問題.
同意樓主講香港唔欣賞本土特色,香港樂壇都係面對呢個問題。

照你咁講
本土特色=求其 無誠意喎

駁唔到
10頁都黎啦

講到自己咁清高

你件野有價值既,再加上落力宣傳,基本上唔會蝕得去邊

創意完之後咪就係要講錢囉,創意既野可能人人唔同,但你自己諗下點解人地諗唔到你自己會諗到,或者人地因為成本問題而唔做咋

最後講句,一係你自己貼下類似既圖俾我地睇下

一係你就欖埋自己件貨過世

唔好再用創意拎做免死金牌啦

收皮你啦
country of origin 係可以做一個賣點
但係你係香港以本土設計做賣點,
而有好多檔都係本土自家設計
咁你既賣點何在呢?

你件產品無咩特別用途,gimmick
咁人地緊係寧願買其他野啦

你應該要諗自己件產品,有無其他USP
令人覺得值得比$買
或者比幾萬蚊新假期,
幫你吹幾吹
咁就有大把港女幫你買
唔好咁灰心啦
未必係香港人唔支持本土設計既
可能係你本身整得柒姐
正評係俾樓主冇貼圖借d耳賣廣告
好多後生仔自家創作都係cushion/暖手枕
其實有幾多人會買cushion呢?唔通你預人一年換一套cushion?

cushion會買 為既唔係個cushion 為既係買果刻既快樂
印下running man bigbang 球員果d落cushion已經好賣得 因為食正後生仔market

既然樓主咁堅持創意 本土確念 就要食得鹹魚抵得渴

朋友舊年賣潮語cushion
結果

買cushion嗰刻快樂又有幾多人呢?
Cushion係耐用野,同即興買根本有矛盾
要sell idea 不如賣下自家tee啦
太陽能電筒都好有創意 但得啖美
Btw加油
太陽能電筒都好有創意 但得啖笑
Btw加油
成本高根本唔會賺到錢,你真係信個個為本土為創意買咩? 個個第一都係睇價錢先架啦。係識玩既其實拎d創意放落d小成本既嘢度,無論價錢、價值、實用性都要方便到顧客先至係致勝之道。如果一個批鬥座攬枕同埋「批鬥座」主題既手繩我真係情願要條手繩一黎實用二黎一定便過你舊軟綿綿既嘢,大家年宵出黎消費無非都係至在興致姐下話
根本年宵就唔係賣創意嘅地方
要賣創意去啲週末嘅本土市集好過啦
講真
賣腦魔
同樣衰嘅人冇得拍拖怕港女唔識貨有異曲同工之妙
如果你真係賣批鬥座,屌你蝕
做人最忌現實網上分唔清
行年宵咩人?一家大細,中老年人最多
佢地點會買批鬥座?
就算年輕人,都唔會敢買,拎返去實比老母屌
真係咁想sell創意既,去搞下開到爛既手作市集
而唔係去年宵
其實我想講我唔係冇反思自己衰咩
亦都唔係怨天尤人
只想道出依家個現狀

對好多人嚟講或者覺得呢個所謂現狀就好似啊媽係女人咁,係人都知
但我只希望大家可以喺呢個殘酷嘅社會上面對本土產品多份人情,多份留意,多份支持,咁樣本土創意產業先可以拙壯發展

如果吓吓將本土創產同大廠產品/老番一視同仁,鬥性格比,鬥平,本土創產真係唔易做

如果大家自問已經好支持本土創產,咁我請忽略此PO, 而我唯有繼續努力做好啲,去吸引返你哋呢班撐本地創產嘅香港人!

本土創作都要做得好既 你做到成舊屎又要買咩大佬
本土大曬?
樓主賣乜 不妨擺上黎比大家睇下
你將一切諗得太理想
樓主不如講下係邊到賣
我自己搵邊檔
咁鐘意保護隊友嘅就話就唔會上黎講啦

又要做雞又要拎貞節牌坊,知邊間都唔會幫襯
連登仔好殘忍,你地咁屌樓主點引到佢貼產品出黎被恥笑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞