[十月新番] SSSS.Gridman 集中討論 3

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
六花係茜既分身(一早捨棄既良心)
到最後自己既良心去引導返自己
其實呢樣已經估佢唔到

班深度FF撚仲FF茜訓緊醫院
比GRIDMAN救醒陷家就一齊同佢講恭喜發財
我都係講班台仔
所以就係唔明打篇嘢條友仲想帶啲咩出嚟
內海一早知自己冇用
不過知道FD子需要自己做背景
幫手唔駛理由既
內海知自己J錯神之後, 就一句聲都唔敢出.
帶出自己有幾ON9
唔明套野係咩主題同期望過大同過多

老實講
如果有睇原作套野
就明呢套野講既野唔會好深,
就算有D迷都會講到明
最後肯定BBQ結局(原作=哈哈毒撚現充一齊圍喂喂)
性格同設定都似,毒撚=有錢,毒男,讀書勁
(呢套就係用左自己力量令所有人中意佢,所以現實應該都係毒女一名)
男主就一向派膠亂打之後等男女配角出口術幫手(原版就會幫手整埋武器)

睇呢套野就好似睇GUNDAM 獨角獸咁
如果你唔睇原作就好多野都唔太明同無咩感動
雖然好多巴打已經解釋咗,但我就有啲蠢,想知有無理解錯
首先第一季播果陣太細個,已經唔記得故事講咩
總之依家就係動畫世界係一個電腦世界
呢個電腦世界同第一季係同一個世界
因為gridman以前係呢個世界救過怪獸少女嘅先代
所以並唔係由大波茜所創造
大波茜係現實茜理想嘅自己
大波茜只係內心有黑暗面而逃避現實(真人世界)而比外星人(final boss)睇中,就夾埋用怪獸改變電腦世界
跟住就將所有npc 設定晒做鍾意大波茜
但佢同時將現實嘅自己都整成一個npc,即係六花
而呢個電腦世界已經運作咗一段時間,裕太係當中鍾意咗六花,唔跟大波茜設定,所以係個bug
直到gridman嚟到,而呢個gridman係同第一季同一個嚟
但嚟而時候可以比人偷襲而被打散幾件
包括四件武器、上咗裕太身,同埋平時係電腦出現果個
上裕太身係因為裕太係bug
而final boss其實係好廢,所以一直要靠大波茜整怪獸
最後重要合體先可以出嚟隻秋
打輸咗之後,gridman整返好呢個電腦世界
完成使命而要走
大波茜就返去現實世界,即係真人茜訓醒
而六花同裕太同其他npc就繼續留返係電腦世界運作
同現實世界分隔開
六花唔再係茜嘅現實寫照而做自己
而gridman就繼續去其他電腦世界
有錯請講

問題係安奇點解最後都有埋變身器
佢應該唔係gridman嘅一部分
所以佢話下次要上我身
唔好淨係來打氣
毒男最忌
眼鏡架有份幫手開咀炮架
其實如果接受六花=現實茜形象這說法的話,咁內海先至係虛擬世界入面的真正代表
即係話最後咀炮的是作為現實/虛擬世界特異點的裕太、雖是程式但潛意識上是自己分身的六花、以及虛擬世界一般人代表的內海
以咁黎計Turboy其實付出都唔少
付出左感情LOL
劇情救。

同埋佢係g knight, 一早認同左佢係g.man.
內海最後被六花踢醒,最後飛機妹個下識避。 代表佢唔再係npc.
真係好正 話唔好睇嗰啲自己睇唔明就自己收皮
但佢最後又無一齊走
即係佢作為新嘅gridman守護呢個電腦世界
可唔可以咁樣理解
超人特攝片本身就好簡單
e套只係有人被利用去做壞事,超人出現去打低敵人既模式
一路都係咁,仲想搵咩深度
牙狼嗰種好有使命,主線既?咁你睇牙狼啦
都係藍色窗簾既錯
你個問題內海有問,gridman 咪答左。雖然好簡單咁答。
呢套引左好多平時唔睇特攝既人睇(包括me).
之前咖哩棒教過安奇有恩要必報
依家怪獸少女救左佢一命
所以佢選擇留低保護佢地
每套牙狼個故事線都好簡單架
基本上大主線一定係制止某隻大horror復活/將佢再封印,中間d枝節先至係內核
睇過咁多輯故事劇情真係突出的咪得闇照、炎刻、Vanishing Line同而家神牙
Final boss話好耐無見過gridman原本個樣
即係以前已經出過?

不嬲熱血/勇氣/信念>一切
其實細個點都會睇過1/2套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞