[十月新番] SSSS.Gridman 集中討論 3

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
算唔算一套後設動畫?
莤真真正正被觸手play....見到有本子既素材
安奇拉佢出黎果下好有真嗣拉麗(破)出黎果下既感覺
係咪現實茜鍾意果個就係現實裕太
盡答

背景係求其一個電腦世界(參考原作)
外星人引誘茜,茜逃避現實同外星人入呢個電腦世界
茜用怪獸改造到個電腦世界變成宜家咁樣
gridman發現電腦世界有人搞搞震,出動入呢個電腦世界(今集六花軍團有個見到舊gridman話好耐之前見過)
但係唔夠打(第四集裕太發夢),分裂出新世紀中學生,gridman上裕太身
然後就到第一集,裕太失憶,故事開始

跳到最後一集
首先現實訓醒一定係茜
六花同現實莤個樣9成似
同埋有巴打貼圖六花同現實茜間房似
同埋好似現實茜係六花cv
所以六花=現實茜

六花屋企開垃圾鋪
茜第10集話過間垃圾鋪係收集人唔想要嘅野
代表 莤唔鐘意自己 所以電腦世界整左個大波莤做自己
而最後六花叫莤番去現實
可以理解成自己叫自己做番自己

至於裕太比gridman揀中 係因為佢鐘意六花
1.全部人都比茜set做鐘意大波茜,裕太鐘意六花=現實茜係呢個世界嘅bug
2.因為六花=現實茜,要個鐘意現實茜嘅人幫茜番去現實亦好合理
咁如果真莤係唔鐘意六花樣既自己....整個大波莤俾自己做我都明....
點解仲要整番個假六花出黎....仲要整到鐘意自己?.....
同埋我可唔可以理解做我地一路睇既六花只係有現實真莤既樣但外在係第2個人?
安奇右眼已經變左名calibur佢地一樣既藍色
真係出第二季,安奇應該真係從怪獸變成同gridman佢地一樣
我會咁樣理解
假如比我做神 自己創造一個城市
我一定冇能力創造一個城市嘅所有人樣同性格
所以我需要有sample比我參考
六花就係咁岩用自己個樣做左sample
同埋因為茜要整怪獸殺人,代表佢冇能力淨係創造自己鐘意嘅人,一定會有啲自己唔鐘意嘅人係入面
所以六花會係自己唔鐘意嗰個樣係合理嘅
至於六花性格我答你唔到
現實茜都只係出左嗰幾秒 我推斷唔到現實茜同六花性格有咩關係
咁第一集個伏筆呢
講漏左,鐘意大波茜係全部人共通setting,唔鐘意先出奇
上集解左囉
可能裕太真係告白過?? 講到咁明顯未俾gridman上身之前個裕太係鐘意呢個六花
應該要等後日談,本來諗住係裕太表白後失憶但係gridman爆裕太鐘意佢嗰陣個反應唔似係表過白黎
告白完就俾人上身
明了
茜=六花真係估佢唔到
更加估唔到用忍者殺手個分鏡一拳打爆個boss yeeeeeaart

btw都係冇提過茜點解比boss昆9左入去電腦世界
真係純粹因為茜覺得空虛覺得寂寞覺得凍?

同埋茜走左之後企晌房出面嗰個係邊個嚟
個結局連去真人到 幾有驚喜
原版出現既畫面用左boy invert hero 既畫風,冇咁多3D
首op真係好正
即使自我厭惡到換樣,仍然想"自己"承認/&認同自己

我就咁理解
終於唔洗分派揀女
竟然冇爛尾
2條女係同一條女,東京暗鴉簡化版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞