[十月新番] SSSS.Gridman 集中討論 3

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
其實寫裕太=Gridman的確係最方便嘅做法
但咁做就連裕太原本已經小嘅成長同感情線都冇埋
唯有怪一季得12集兼顧唔到咁多野
9up
Gridman純粹係英雄角色
本身除左正義感去救人同打怪唔會有其他感情甚至記憶
到上左真嘅裕太身
佢嘅人格100%繼承左落去
有左人類嘅感情所以先會對六花有feel

又或者真裕太比Gridman上身係既定嘅劇本
當Gridman打唔贏boss時就要散水
用Junk做checkpoint/loadsave
真裕太對茜係關鍵人物所以一定要拎埋去做loadsave
我個人理解一直以黎嘅裕太已經唔係gridman或者裕太。記憶就係組成人格嘅要素。gridman上左裕太身之後失憶,唔記得左自己係gridman,開始以人類嘅方式生活,慢慢形成新嘅人格。情況就好似隔離build咁,葛城巧同桐生戰兔。
好似Build咁爛埋尾
等睇呢邊內海拗棍
我都有諗過
不過一啲前10集裕太嘅特點
例如正義感爆棚,老實人
始終要base on一啲野例如潛意識

跟住我又諗起
如果前10集嘅裕太係Gridman
咁裕太嘅角色歌應該視為講緊Gridman定真裕太
Gridman: 裕太ver

如果下一話唔反cap. 裕太跟本就無參與過套野.
爛尾 套野得囡囡可取
依家聽裕太首角色歌真係好尷尬
11集睇佢係醫院喪氣
成日覺得佢下一句就係那麼答案只要一個
但係Gridman都有自己角色歌喎
Only Gridman Can

下一集前半,Gridman 同 Gridknight 合力KO茜怪獸↑,虛擬世界崩壞,之後鏡頭一轉去到醫院,病床上躺著昏迷的茜,四周站滿六花裕太內海問川及新世紀中學生等人。

茜睜眼醒來,眾人立即熱烈鼓掌,「おめでとう!」

最後畫面影住站在病房外的亞雷克希斯,留返條尾做續篇,TV版完結。

一切謎團都唔需要解釋,觀眾可自行腦補
意識係gridman
咁裕太首角色歌某程度其實都可以當係Gridman歌
我個人覺得裕太首角色歌似係講緊佢為左保護六花佢地自願變番gridman。今集佢同內海傾計都係傾到一半先比佢覺得唔同左,而且裕太佢仲可以同gridman交流
其實呢套劇個設定好啱放機戰
同天使龍一樣一齊打創世神
12/22(土)放送『SSSS.GRIDMAN』第12回「覚醒」先行場面カット・あらすじを公開いたしました。1つになった裕太とグリッドマンは真の姿へと覚醒する。そして全員の心を繋げ、最後の戦いに挑む。ついに最終回を迎えます。皆でアクセス・フラッシュ!

係二合為一
我想睇六花感情線
最終形態
全世界合體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞