[十月新番] SSSS.Gridman 集中討論 3

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
一開波咪講左個故係GRIDMAN同盟去打7大魔王同埋拯救茜囉

依家大魔王打完啦,又救埋茜BB出黎
你仲想人地講D乜
台仔就算把啦
好似港燦黎
傻西文就唔好貼過黎LA.
救命呀
六花無真係大肚就係垃圾
咩台仔呀,香港人黎架
係巴哈姆特比人講兩句就敗走嘅圍爐啃老少年咋
應該話大家而家睇咩都係想咩都講到白哂咁出黎
同埋個故事要夠深層意思先係好作品
但就忘記了好多野好直白的劇本都可以寫得好睇
雖然特攝番例排係出必殺技結束 但今集係hea咗啲 佢嗰下發現自己真正力量未免太忽然
之前有隊員出現幫手 合體起bgm成個手法都叫有鋪排

Fixer beam本來就係Gridman的內建功能
只係掛住打就唔記得仲有呢手可以用
而家D人睇劇下下乜都要問都篤, 樣樣野都要設定鉅細無遺寫出黎. 成件事跟本好fail.

個腦唔係單向吸收, 留白俾觀眾用下腦先會層次升華. 而家睇故, 唔係睇紀錄片.
雖然係內建 但點樣引導返出黎係好緊要
咁重要既招式 掛住打到最後一集 用突然記起既方式完場 難免要挑釁一下
挑剔
佢提到致敬有無帶出舊作既精神,但係本身gridman舊作有乜精神可以帶出
其實要屌佢留白既話 不如話佢故事結構太簡單
其實只係一個喺電腦拯救現實中失意既少女既故事 如果真係好直白咁講哂所有情節同設定四/五集應該夠做完有突 所以製作組先要留白 用大量鏡頭語言去表達劇情
喺演出上面(尤其分鏡)可以睇到落咗好多功夫 整多啲故弄玄虚既畫面希望keep住話題度 只不過穿咗橋之後有啲人落差太大 覺得「下 原來只係咁?」
因為boss既肉體打極都唔死
要贏就要先FIX(修復)入面茜破碎既心
佢引度個下係用漏光+修復地面暗示.

演出黎講真係好odd. 仲要7合1加安堵, 理論上應該乜都記得返晒, 完全體.

仲要收左安堵但無俾佢發揮, 劇情救.
如果真係要解,是因為之前融合不完全、都市沒有修復的需要、以及明白最重要的目標是要救被吸收了的茜,所以最後才出到這一招
接受不到的咪當突然間的主角威能
[轉]茜按照自己的現實世界的外觀捏出了六花
設定所有人都喜歡眼鏡粉紅茜
但只有真裕太喜歡六花才會被電光超人選上
變相就是說真裕太其實喜歡的是現實世界的茜,所以才能拯救茜

好似幾合理
本身gridman係電腦世界, 個精神同致敬都帶晒出黎.

佢仲想帶D乜野出黎? (其實最後去返3次元, 己經係提升原作個意念, 唔係單純鳩致敬個隻)
我講台仔個感受渣
無限殺殺唔死, 轉FIX其實好合理.

如果係由四眼仔把口講出黎, 咁樣我覺得會好好多. 而家六花入password, 但四眼仔都係花生only.
咪就係朋友重要性LOL
仲唔夠帶出咩
四眼仔:我到底係過來做咩野嫁,加朋友POWER??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞