[十月新番] SSSS.Gridman 集中討論 3

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
而家d人估可能老母係最原本的Gridman或者同佢有關
裕太がグリッドマン本人だと分かったことで、これまでの意味深な描写の謎も明かされた。
1話で、アクセプターも無しに裕太が怪獣の出現を感知できたのも、彼がグリッドマン本人だったからだったんだ。
如果係嘅話第6集怪獸少女就唔會同裕太講「初代受你照顧」啦
可唔可以解釋下
"裕太"=gridman嘅伏筆,第1話未有變身器都feel到怪獸出現
估唔到佢淨係得一集戲份
所以我覺得老母唔會係Gridman本人
但是知情者的因素不低
怪獸少女咁講係咪已經知呢個裕太係比GRIDMAN上左身既裕太
ys
所以先話 前代受"你"照顧
去餐廳寫gridman唔係玩佢咋咩
唔係呀
係裕太去拎籌 佢自己填Gridman
我食呢d填名都唔係填自己個個
唔係好明裕太=gridman
咁平時gridman 係mon 入面講野=對住裕太(自己) 自言自語?

睇返第二集
Calibur upgrade 完junk 之後gridman 問佢地3個聽唔聽到佢講野
唔計裕太
六花+內海+Calibur 就啱啱好3個人
係咪又伏筆
一開始六花同內海見唔到Gridman
9估 裕太係gridman個意識/靈魂,
junk入面個gridman係"肉體", 所以次次問佢乜都話唔撚知,
淨係得D基本對答, 成日都係成碌木咁企係個mon對面
唔係掉番轉咩?
因為電腦壞左所以裕太個人無事但都係醒唔到
電腦可能係容器/某種連繫精神同"肉體"/gridman既power supply?
真係唔知 應該都係咁上下既野
茜知道咗gridman點樣出黎 點解冇整怪獸去炸爛junk
我都係到諗緊
究竟前10集嘅裕太係
1. 100%失左憶嘅Gridman
2. 100%失左憶嘅原來裕太
3. 裕太Gridman兩者合一嘅新人格

未睇今集原本個觀感係日常生活就裕太,戰鬥就Gridman
今集就完全打破我認知
原來一直篇幅最少嘅Gridman係我一直睇緊嘅裕太
而原本嘅裕太係一直都冇出現過,搞到我全日黑人問號

更加唔好講埋裕太對兩個女主角有Feel係因為
裕太自己(潛)意識,
老實性格嘅Gridman如果係人類會作出嘅行動,
或者係因為身邊同年人不斷咁講而有咁嘅想法

相信最後一集得24分鐘嘅話應該都會收得返呢條伏線
人類線都應該只係會做到男男同百合線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞