港鐵每月「壽星」獎 2月中獎日為29日

330 回覆
6 Like 236 Dislike
記得好似2月29生日, 身分證好似係show 3月1
香港人前世做錯咩?好似豬欄入面啲豬咁被人圈養
有冇source?

港鐵官網有
呢筆數係根據MTR 上年(上一個財政年度)

壞車, 超過幾多分鐘既罰款撥出黎

跟住再回饋返比乘客

但又比馬時亨個個月出黎做親民show, 比佢地樹立個良好企業形象

其實係基於因為佢當初壞車先

唔講仲以為真係大恩大德, 施舍比乘客
上fb屌mtr 啦
港鐵呢招絕呀
最少機會中嘅2月29日都抽得出
憑票可於車票發出後30日內的任何一日無限次免費乘搭港鐵,但機鐵、東鐵線頭等、來往羅湖及落馬洲站車程及港鐵巴士除外,其餘獎品有一張價值50元的港鐵商場現金禮券及其他商戶優惠券。

好撚小家
港鐵呢招絕呀
最少機會中嘅2月29日都抽得出

做馬唔通又同你講咩
由細到大都想知個日生日既人係咪真係四年慶祝一次

可以3月1號慶祝

根據香港法例第410章《成年歲數(有關條文)條例》第5條:「一個人如在閏年2月29日出生,則在閏年以外的其他年份,須以3月1日作為他的生日」。

所以例如海洋公園生日優惠嗰啲,
你係2月29號出世,果年唔係閏年嘅話,你就可以3月1號去
右手邊條女係邊個?

呢筆數係根據MTR 上年(上一個財政年度)

壞車, 超過幾多分鐘既罰款撥出黎

跟住再回饋返比乘客

但又比馬時亨個個月出黎做親民show, 比佢地樹立個良好企業形象

其實係基於因為佢當初壞車先

唔講仲以為真係大恩大德, 施舍比乘客

d 罰款已經係佢地既盈餘撥出黎

除左要黎扣減加價既車資之外,

仲有每月第一個星期六, 成人車費收小童, 小童收2蚊果個活動

全部都垃撚圾

唔係,只係非閏年嘅時候佢哋當係3月1號生日。
憑票可於車票發出後30日內的任何一日無限次免費乘搭港鐵,但機鐵、東鐵線頭等、來往羅湖及落馬洲站車程及港鐵巴士除外,其餘獎品有一張價值50元的港鐵商場現金禮券及其他商戶優惠券。

好撚小家

真係多撚謝
香港d 商家佬真係完全唔會良心過意唔去

幾年一次?

仲乜鳩?
連登而加幼稚園生都上?

係講緊咁撚樣都要問?

仲乜鳩?
連登而加幼稚園生都上?

唔係咩

Quote錯

咁撚樣都要問?

身份證照寫2月29
不過有法例講話閏年就2月29生日
唔係閏年就3月1生日

不過今次地鐵真係好撚小家

利伸2月29日生日
2月29號生日既人可以拎呢個優惠
但係全個二月都可以用架喎
呢鋪又冇柒喎
我真係講粗口
講度縮嗰啲人係咪on9
係有人29號生日㗎啦 唔通拎29號出個pool唔抽呀

講抽過嗰啲又係on9
抽完 唔通話少人2月29號生日 所以抽過呀 on撚99 盲反撚

要反就反個system要係每個月抽一日出黎 唔係反個2月29日

係咪太認真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞