港鐵每月「壽星」獎 2月中獎日為29日

330 回覆
6 Like 236 Dislike
我建議唔放29落個pool度都畀人話唔明玩法

每一個 二月生日既人 , 中既機會都係均等, 依個先係最重要

你將 29 放落去 28 , 1 號 , 做乜撚先 ?

你根本唔明 MTR 個玩法 , 係唔會令到 任何一個生日日子既人唔公平

我幾時有話唔公平?

追乜撚

係你唔明我講乜

我意思係港鐵直接唔放29號,抽到1號或者28號都當中獎

咪變咗2月29有雙倍中獎機會囉

2月中左2月28,畀埋29號拎
3月中左3月1,咪唔畀29號拎,因為上個女佢地已經拎左,冇拎既係自己放棄領獎

有幾難!

都仲係雙倍機會
例如2月抽唔中28,但係3月仲有一次機會抽中
都係會存在呢個問題

咁咪淨係set 29 or 1其中一日囉

你睇你幾撚 ON 9 , 仲係唔明

海洋公園計法 , 係令到 29/2 既人 免費機會少左, 所以先要 做 28/2, 1/3 既補救

而 MTR 個計法 , 係唔會令到 29/2 少左免費機會, 所以根本唔需要 做 28/2, 1/3 既補救

你仲係唔明 , 柒撚到你呢

冇人話兩者一樣,你嘈緊乜?

依家係懶醒 話要將 29 號生日既人 , 28 , 1 號咁揀呀嘛, 仲倒轉話鳩人蠢 ? 依家柒撚左當無事呀 ?

講左個原因係mtr咁做可以避嫌
你有冇睇我講乜?
由細到大都想知個日生日既人係咪真係四年慶祝一次

可以3月1號慶祝

根據香港法例第410章《成年歲數(有關條文)條例》第5條:「一個人如在閏年2月29日出生,則在閏年以外的其他年份,須以3月1日作為他的生日」。

所以例如海洋公園生日優惠嗰啲,
你係2月29號出世,果年唔係閏年嘅話,你就可以3月1號去

唔講真係唔知

咁就輪到其他月份嘈點解可以一次抽28+29啦

你咁講,本身2月既人已經好著數啦

呢啲運氣性質
笑下咪算囉
唔使下下陰謀論嘅

咁你又係咁challenge我做乜
28 29一齊中大家開心
我建議唔放29落個pool度都畀人話唔明玩法

每一個 二月生日既人 , 中既機會都係均等, 依個先係最重要

你將 29 放落去 28 , 1 號 , 做乜撚先 ?

你根本唔明 MTR 個玩法 , 係唔會令到 任何一個生日日子既人唔公平

我幾時有話唔公平?

你柒撚左就收聲潛水啦

駁唔到就夾硬話人柒左
次次行過每月壽星櫃位都係拍烏蠅
搞埋d度縮屎橋推廣活動不如咪撚搞

個staff 係到玩手機

呢啲運氣性質
笑下咪算囉
唔使下下陰謀論嘅

你知香港人逢mtr必屌架啦
梗係搵個方法冇屌得咁甘啦
根本 MTR 個玩法 放埋 29 號入去抽 , 係無唔公平情況

但依家抽到 29 號, D 人笑鳩 MTR 慳左一筆

就係咁簡單

你就諗到 咩 29 號, 28 號 1 號畀佢地揀

你講既野我#147已經講左啦大佬

所以MTR唔放入pool咪唔會畀人笑囉

呢啲運氣性質
笑下咪算囉
唔使下下陰謀論嘅

我覺得唔放29號係最好

追乜撚

係你唔明我講乜

我意思係港鐵直接唔放29號,抽到1號或者28號都當中獎

咪變咗2月29有雙倍中獎機會囉

2月中左2月28,畀埋29號拎
3月中左3月1,咪唔畀29號拎,因為上個女佢地已經拎左,冇拎既係自己放棄領獎

有幾難!

都仲係雙倍機會
例如2月抽唔中28,但係3月仲有一次機會抽中
都係會存在呢個問題

你睇你幾撚 ON 9 , 仲係唔明

海洋公園計法 , 係令到 29/2 既人 免費機會少左, 所以先要 做 28/2, 1/3 既補救

而 MTR 個計法 , 係唔會令到 29/2 少左免費機會, 所以根本唔需要 做 28/2, 1/3 既補救

你仲係唔明 , 柒撚到你呢

冇人話兩者一樣,你嘈緊乜?

依家係懶醒 話要將 29 號生日既人 , 28 , 1 號咁揀呀嘛, 仲倒轉話鳩人蠢 ? 依家柒撚左當無事呀 ?

講左個原因係mtr咁做可以避嫌
你有冇睇我講乜?

避乜撚野嫌啫 ? 自己諗清楚就知 無唔公平既野出現啦
避嫌

我幾時有話唔公平?你發完脾氣未?
我從來冇話唔公平,唔好再老屈

我覺得唔放29號係最好

暗啞底唔放就當然避免到爭議
但係實際操作上又真係唔公平喎

我覺得唔放29號係最好

所以咪話唔放29,但講明抽中28號29號生日既可以照拎
我邊句話唔公平你quote出黎睇下
高登仔愈屌愈要入地鐵股票
利申,20$ 入到而家

我覺得唔放29號係最好

所以咪話唔放29,但講明抽中28號29號生日既可以照拎

我覺得唔好講咁多仲好,索性扮抽唔中
咁講反而無私顯見私
次次行過每月壽星櫃位都係拍烏蠅
搞埋d度縮屎橋推廣活動不如咪撚搞

個staff 係到玩手機

但呢啲staff 係冇得搭免費車
根本 MTR 個玩法 放埋 29 號入去抽 , 係無唔公平情況

但依家抽到 29 號, D 人笑鳩 MTR 慳左一筆

就係咁簡單

你就諗到 咩 29 號, 28 號 1 號畀佢地揀

點解咁多頁仲有咁多人唔明
我從來冇話唔公平,唔好再老屈

咁你認為依家有咩問題而要改做你個建議?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞