有冇巴絲醫好咗「扯鼻鼾」?

285 回覆
57 Like 8 Dislike
CPAP 其實可以有口鼻都罩既mask
但會無咁舒服
可以諗下用帶唔比你開口
自從我減肥輕咗20kg
鼻鼾都細聲咗20分貝
bipap/cpap sales
唔該哂你,起碼都叫有個頭緒知道係咩事
細個嗰陣我都冇鼻鼾,今年同朋友去旅行畀佢哋話好大聲,半夜都要走去第二間房瞓

咁如果我要睇醫生嘅話應該係睇普通科再轉介去耳鼻喉科?
正常的 巴打唔洗太擔心,飲酒會令肌肉放鬆,自然容易有鼻鼾
如果係公立既係
私家既 有錢行入去就得
肥仔先會架咩
去旅行身體攰過平時都會令你容易啲有鼻鼾,返到香港仲有無?

私家唔一定要轉介,有熟既耳鼻喉科/呼吸科醫生直接去睇都可以,留意呼吸科係內科,幫唔到你做手術,如果打算用手術途徑解決就揀耳鼻喉科
絲打好詳細啊~~ 以上講嘅野我都做左,切左吊鐘同扁桃線, 啱啱做完頭半年係細聲左
不過之後又會大聲返, 但音量係比未做之前嘅細左...
結論係就算做手術, 都只係改善左, 但唔會根治到
以前晚晚都嘈到老婆瞓唔到 之後做運動減咗20磅就冇晒咯 應該係啲脂肪頂住條氣管掛
所以巴打係咪肥底? 係就試下減啦
香港仲有冇我要問吓屋企人至知

舊年都同同一班朋友去旅行,有晚食飯飲咗少少酒好快瞓着咗,同房個朋友話我啱啱瞓着嗰陣就有聲,隔咗一陣就冇咗

搵呼吸科嘅話,唔係用手術途徑,咁會係點解決?
牙膠喺邊度買到?
真心好困擾好想解決呢個問題
我係巴
無錯,手術都唔係100%成功根治,做完手術有無訓得好啲?
多數叫你買牙膠/呼吸機
我一向D 睡眠質素ok 架
report 都寫我係鼻鼾聲大, 其餘都無問題
Lm
印象中威爾斯有得揀係屋企做sleep test,其他唔知有無

正苦醫院做sleep test需要係醫院訓一晚,會有其他人係同一間房訓,可能要擔心訓唔著 準確度應該問題不大
咁我都買個牙膠嚟睇吓有冇用先
減肥
通常肥仔先有
割扁桃腺

利申我割左
本身係好難訓著既人 訓唔著點算
我都係去左旅行先知自己鼻鼾聲極大
利申:瘦+鼻敏感(長期要用口呼吸)+哮喘底(冇復發十幾年)
趴係度訓 try try
有無考慮係屋企做test?熟悉既環境會好訓啲

另外可以同醫生講,問下可唔可開安眠藥比你當晚食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞