有冇巴絲醫好咗「扯鼻鼾」?

285 回覆
57 Like 8 Dislike
你舌根肌肉唔夠力,所以訓個陣條脷會壓住氣道,導致呼吸困難而鼻鼾,試下做舌頭操啦

利申恐怖醫學fans
細佬我瘦撚 鼻鼾好大
有時大到自己醒一醒
諗起個fd 話來用枕頭焗死我
以前好大聲,減完肥就冇鼻鼾
有哮喘 呼吸呀 喉嚨問題都會扯鼻鼾
我ex瘦底 但有哮喘 大聲到仆街
呢排出trip去左北方 個鼻好唔舒服
同事話我夜晚訓果時都有d呼吸聲
但唔算鼻鼾 因為我一直都冇既
所以其實未必話減肥可以醫到
因為我都係瘦既 如果你本身有呢類問題
醫唔好本身既症係唔會醫到鼻鼾
但如果你冇既 我就建議你放棄啦
巴打我就係戴緊機
雖然戴住嘢瞓覺當然唔係幾自在,但個人會精神好多
雖然治標唔治本
起碼可以令我有精神開始做返運動減肥
去返個正循環度

我建議你去做一做測試,睇睇專科
測試三千蚊到,專科一次八百,我睇咗兩次
醫生話做手術只有五五波有效,而且有機會返發
減肥七八成機會有用,而且可斷尾

如果你以前係無咁肥而且知道自己以前無鼻鼾,就幾乎可以肯定一定關肥事。
瘦底扯鼻鼾+1
同朋友去旅行被投訴先發現到
嘈到人真係好困擾
減肥好好多
枕頭好大關係

而且搞笑左,, 舒服枕頭未必健康
個個都話減肥 我瘦底呀
點搞好
聽人講話帶牙套訓會冇鼻鼾聲
絲 由細到大都有
唔敢同啲唔熟嘅人去旅行
好地地一個女仔瞓覺有鼻鼾真係好尷尬
近年研究到啲方法可以改善 但只係冇咁大聲

1.打側瞓
2.合埋個口
3.千其唔好坐喺度dup低頭瞓

但都係覺得好尷尬 其實細細個已經有
有鼻鼾真係唔想 但又完全控制唔到
去邊到搵耳鼻喉科做sleep test?
我以前肥仔好大鼻鼾,去camp比人話嘈醒晒
開始運動同減咗肥後同人去咗幾次旅行都無投訴過
我瘦仔但鼻鼾都好大聲
去邊到搵耳鼻喉科做sleep test?

補充少少,所謂Sleep test其實並非由醫生親自同做Test,醫生只係會幫你睇report
香港有幾間公司都會提供Sleep test服務,價錢大約二千中到三千左右,
用邊間就視乎醫生習慣,甚至佢會比幾間公司既leaflet你自己揀,
除左價錢,記得要考慮公司既服務有無包含「人手scoring」,所謂scoring係做完sleep test後一個計分判斷你有無睡覺窒息既步驟,
有公司會靠電腦做就算,有公司會用人工double check,一般黎講有人手check會準好多
另一樣需要注意既係做sleep test地點,一般分屋企做或者醫院做
屋企做最貼近正常訓教環境,Data會靚仔啲;
醫院做通常保險可以包;
兩者都會係sleep test公司派人做,醫生會之後幫你睇份report
所以搵邊個醫生做sleep test其實分別唔大

耳鼻喉科醫生可能會係做完sleep test要求你做多一個叫Sleep Endoscopy既檢查,中文無記錯係叫睡眠內窺鏡檢查
要入手術室/鏡房做,病人訓著後醫生會用內窺鏡睇上呼吸道既組織係邊部份造成阻塞,再決定下一步治療
巴打有機會係呼吸道個結構令你有鼻鼾,
有無呢啲特徵?
1 下巴短小/後縮
2 扁桃腺好大舊
3 打開口條脷會遮住個吊鐘
2同3有啲抽象,睇圖會好啲

如果你打開口發現自己似右邊既圖,就有機會係個結構令你有鼻鼾

另外問一問,係長期有,定係特定情況訓教(做完運動、飲完酒)先出現?
巴打唔好咁灰,有鼻鼾唔係死症,一定有方法搞既

介唔介意講下買左邊部呼吸機,邊隻面罩?同埋有無打開口訓教既習慣?
買咗依部用,平時日頭都係打開個口呼吸多
做運動好有用 試過連續游水2個月 之後老母話我細聲左好多

但唔知咩原理
面罩有無包住個口?定係只有包住鼻?
如果有用口呼吸既習慣,只包住鼻既面罩好大機會無效
未必呀,巴打本身身型如何?有無睇過醫生?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞