[新手/穿越]執房嗰時搵返部Sony Ericsson推蓋手機(2)

992 回覆
93 Like 10 Dislike
113.

「神神秘秘咁,想講咩啊你?」

他轉過身來,面向我,微微上揚的嘴角,清澈的眼眸裡有着我。

「莊芯言,生日快樂。」

我有一點驚訝,其實早就忘了他欠我一句生日快樂,還以為要說些甚麼呢。想着想着,我不禁大笑起來。

「笑咩啊你,莫名其妙...」

「哈哈,你先莫名其妙!」

「咩啊,你今日生日嘛,咪講生日快樂。」

「咁做咩琴晚唔喺sms講?今日見面又唔講?」

「我唔sure可唔可以做到第一個同你講生日快樂嘛,咪做最後一個。」

「就係因為咁,你今日死都唔肯講?」

「係嘅...」

我笑得更開懷,他有點生氣,摸摸我的頭,冷不防捏了我的臉頰一下。

「喂啊,痛啊...」

「笑得咁大聲吖嗱?」

「咁你係好笑嘛,好似小朋友咁要爭第一,吖唔係,爭最尾先啱,哈哈!」

「係啊係啊,對住你比你感染咗啊,小朋友。」

「你唔比仲有人遲過你㗎?」

他拿出電話,螢幕的光照亮了我們的小空間,他把鎖屏遞給我看,時間顯示着23:53。

「呢7分鐘入面我瘋狂同你講生日快樂好未?」

「痴線,傻佬嚟㗎你!」

寧靜的夜裡,風浪聲都蓋不過我們的笑聲。

「話時話,你電話個解鎖圖案係咩?」我搶去他的電話,胡亂試了兩次,當然是錯誤的。

「講咗比你知就唔係密碼啦。」

「喂啊,你畫一次啦。」

「唔制。」

「咁我畫到佢鎖機為止,哈哈。」

連續錯了五次,要等待半分鐘才能再次解鎖。他無可奈何,只好先解鎖一次正確的。

「我畫一次㗎咋,睇唔切就算。」

9-8-7-4-5-6-3-2-1

「車,咁簡單原來,我撞多幾次應該中。」

「馬後炮啦你。」

「咁係吖嘛,哈哈。」

「好喇,夜喇,送你返去。」

「死喇,唔知呢個時間仲有冇車呢?」

「應該有嘅,放心啦,安全送到你返去。」

23:59。

「最後一句,生日快樂。」

「多謝你。」

我想挽着他的手臂,電話卻不識趣地響起來。我叫卓行拿出電話,並沒有任何來電。

「傻仔,係你電話響啊。」他白我一眼,我笑嘻嘻的看着他。

「哈哈,係喎,唔知邊個咁夜打嚟呢?」

「緊係你阿媽啦,快啲聽啦,同佢講返緊去唔好要佢擔心。」

「你都啱,收到!」

我沒有多看來電顯示便接下電話。

然後,沒有然後。

我坐在客廳的地板上,眼前有幾條充電線,還有我的iPhone電話。我反應不來,環顧四周,都是熟悉不過的家居擺設,電腦開啟了,停在選擇使用者的頁面。

這是我原來的家吧?

腦海中閃過今天的片段,那首歌,那夕陽,那星空,那美味的快餐,那一句生日快樂——

淚水溢出,不受控制地掉落在冰冷的地板上。

我怎麼就回來了?
好彩都唔係好夜
多謝你
真係最後㗎喇 好快完
今晚通頂呀我 樓主出完文早d休息
都估到但係見芯言返左去就

咁快返左去
睇到我怎麼就回來了?嗰下真係想喊出黎
結局喇 唔知佢地會點相認呢
locker張卡呢?
好傷心
Push
睇最後幾句嘅感覺同睇"你的名字"黃昏之時跌筆嗰時一樣
果然倒數係代表要返去
我驚會推爆 所以就一次過覆好了
倒數算係比個心理準備大家
至於結局係咪happy end好快會知 我諗今個星期完得到 想一次過post 所以大家要等等我了
你的名字 講起呢幕我個心都痛咗一下
至於locker張卡 代表又睇唔到了...
好似無一樣野睇到咁喎
之前係嗰獎牌,而家到張卡

不如開新po,留位俾人討論結局
番到黎咩都唔同晒
注定錯過嘅心意 所以先所咗嚟
如果大家想嘅其實都可以的
有啲嘢整定嘅
表示仲打緊 今晚不要等了 但聽晚點都會更一篇先

大家會想我一次過打晒結局 定都係一篇一篇咁
一次過啦 等左咁耐唔差在多幾日
唔捨得
啱啱返到屋企 我會逼自己打埋先瞓
之後就等我weekend一次過打喇 可能等幾日
係新post出埋結局佢啦
114.

夢醒了,你會拼命回想所有夢中的美好,想要抓住一點點痕跡,卻發現只剩下模糊不清的影像,那種落差猶如失去全世界。

我擦掉眼淚,淚痕在眼鏡鏡片上清晰可見,存在過的證明就剩下這一點。

時間似乎停在我當初離開那刻,衣服堆滿了床鋪,那個Sony Ericsson電話已經找不着,充電器甚麼的亦憑空消失了。

叮——叮——叮——

電話一連彈出好幾個WhatsApp訊息通知,全都是中學班群傳來的,異常熱鬧。

reu‼️17/11✨10C班👭👬
阿寶, 殷殷, 小君, 卓行, Edward, 琪姐, ...

阿寶
聽日去邊食🤤 下午12:17

Edward
MK?雞煲點睇 下午12:21

+852 6789 1234 ~Jacky
就咁啦 7點創興地下等? 下午12:25

+852 9466 7654 ~Kate
Sor 聽日臨時有野做can’t come🙇🏻‍♀️😭 下午12:26

阿寶
😒😒甩底 之前話嚟啲人係咪都得㗎 下午12:28

殷殷
收到! 下午12:28

琪姐
ok 下午12:29

+852 6723 1114 ~Tony
嚟到😎 下午12:29

卓行
👌🏻 下午12:30

看到他的名字,內心激動萬分,本來就不怎麼喜歡參與班聚的他竟然願意出來。加上這次聚會也是本來沒有的,證明這個「將來」在某程度上已經改變了。

沒想到這麼快就能再次相遇,卻又害怕他已經有另一半,害怕記憶中的彼此早被淡忘,害怕關係早已疏離,害怕得要命。

我馬上查看對話列表,跟卓行的對話還未沉底,上一次回覆是在七日之前,再往上看,我們不時都會閒聊一番,這一點跟我未穿越之前則沒多大分別。粗略回看了半年內的對話,我們沒談過甚麼感情煩惱,女朋友/男朋友的字眼都沒有出現過,至少可以肯定大家仍然是單身。我也看了他的Facebook和Instagram,一如所料並沒有更新,跟原來一樣。

鬆了一口氣。

悲傷和興奮的心情交織着,笑着笑着又會想哭。我不能再回到從前,不能跟他經歷同樣的情節,那種遺憾似乎一輩子都沒法彌補;但得知他大概還是單身的時候,心痛一下子緩和了,希望的紅線修補了內心的裂痕,一絲希望也值得期待。

我放下電話,回到房間繼續遲了三個多月的執房大計。縱然腦海中他的身影仍然揮之不去,心情在摺衫的過程中平復了不少,想着想着,總感覺自己忘記了很重要的事。

叮——是卓行傳來的訊息。

卓行
在線上

有人唔應group😂 下午1:32

唔記得咗😂依家應返 下午1:33

以為你甩底 下午1:35

我點會咁衰呢😌 下午1:36

🤔🤔 下午1:36

好耐無見喇我哋🙂 下午1:37

好耐咩😂上個月先見完 下午1:38

好耐啊 哈哈 下午1:38

😂見多啲囉 下午1:41

你話㗎🤫 下午1:42

一日不見,已是六年有多。

說久不算久,但等一個人,一天也嫌多。

他下線了,不知不覺間我已經摺好衣櫥裡的衣服,排列整齊,保證母親不會挑剔。完成了艱辛的工作,我躺在床上滑動手機,一邊播放着Juno的《金剛圈》,想起昨日的每一個片段。記憶那樣清晰,卻是他塵封的過去,而我終於知道我忘記了甚麼。

始終來不及翻開那封信。
執格式需時又搞到咁晏post
之後幾日冇新文我都會上水覆大家的 多謝大家追咗咁耐故
夜已深 晚安
我都唔捨得大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞