[新手/穿越]執房嗰時搵返部Sony Ericsson推蓋手機(2)

992 回覆
93 Like 10 Dislike
等大家可以估下 邊個嚟㗎呢
想比啲思考空間大家
多謝支持
終於等到喇 不過會夜晚先更文 日頭有嘢做
幾時都幾你 定時定候入黎
我發現我原來quote錯回覆 我想覆你話星期六喇終於
入嚟幫推
我都發現我打錯字 係幾時都等
大家都未瞓醒
嚟留名 一個朝早就追曬
雖然而家既卓行已經減左肥 但我腦海中既佢仲係肥仔
好想佢地會一齊啊
新讀者留名
多謝支持 睇得好快喎
一日肥仔 一世肥仔 好想知你哋嘅想像佢係咩樣
今日扮工嘅時候打咗篇 放工就up得
多謝支持
87.

「咦,咁啱嘅!」

我很想裝作沒看見,因為不想看見他們的應該不止我一人。就像你在街上看到一個不太熟悉的身影,眼神一刻交會後,你不得不尷尬地說聲「hi」,寒暄幾句,直到終於走到分岔路口,結束一次不被期待的偶遇。

相比起浪漫的邂逅,更多的只是不幸遇上。

「係囉,又會咁啱嘅。」

眾人的視線隨着我的呼喊一同望向卓行後方,我無法看清卓行的表情轉變,卻看到女孩驚喜的神情。

「Jessie!Paula!原來坐窗邊嗰枱係你哋嚟,早知一齊食啦!」

阿寶雀躍地回應,大家也熱烈附和,唯獨正努力嘗試擠出微笑的琪姐和想不出該給予甚麼反應的我在保持沉默。看到心儀男生喜歡的女神就站在眼前,甚至連情敵都稱不上,因為在她表白一刻就已經失去當對手的資格,又或者,其實對方注定勝出,根本沒有比賽的需要。

「我哋一早食完喇,坐係到傾偈咋嘛。你哋之後去邊啊?」

「食完去冒險樂園玩啦,一唔一齊啊?」

「人哋幾個女仔緊係去行街啦,咪阻住人啦!」
「Jessie我哋遲啲再約吖,叫埋允健佢哋聚下,依家唔阻你哋喇。」

我搶先回答阿寶,想不到卓行竟然也幫忙解圍,大概他亦看得出琪姐那快要撐不住的笑臉。他意外的搭話換來Paula一絲失落,說實話我的心情一下子就變好了。

「咁好啦,我哋再約,都唔阻你哋喇~」

Jessie很識趣,拉着Paula和幾個女生轉身離開,琪姐頓時鬆一口氣。

「你ok嘛?」

我低聲詢問,琪姐搖搖頭,露出苦笑。

「其實我無咩㗎,只係,暫時唔想見到面。」

「我明,一陣大玩特玩,唔好諗啲唔開心嘅嘢!」

沒有人看出剛才的異樣,只有各懷心事的人們。

我們只吃了半小時左右,便匆匆來到冒險樂園的門口。從前我就很喜歡玩籃球機和夾公仔,有時候放學在這裡流連,偷偷摸摸的避過職員,找永遠都在玩推銀機的阿婆買一元一個的代幣,彼此只需交換一個肯定的眼神,阿婆馬上就能心領神會,另類的默契。

「我有會員證啊!我哋咁多個人,夾份買100個代幣啦!」

小君拿出鬆弛熊圖案的會員卡,沒記錯的話,我也有一張一模一樣的款式。

「200啦!我哋咁多人,每人夾30蚊都唔洗,買200仲送多幾個代幣嘛!」

「你啱!咁我去買喇。」

Edward的提議獲得我們全數通過,小君一蹦一跳的走到櫃台,看她的背影,跟小學生沒兩樣。

「佢好似個唔夠高嘅細路喺到買代幣咁,你哋覺唔覺?」

阿寶看着小君,不禁發出嘆息。

「你真係好狗啊!但係又講得無錯嘅sosad」
「小君有無150?」
「我諗佢自F.1就無再高過。」

「喂,你哋講我壞話啊?」

小君裝作生氣,我們則發出一陣笑聲。身處在樂園中,好像一切煩惱都真的不見了,只剩下那一袋滿滿的代幣,和快樂得彷彿可以忘掉自己的中學生。
同呀婆換幣嗰一幕真係勾起我童年回憶呀
真心 以前幫襯唔少 依家唔知仲有無lu
入黎就有文 樓主
仲有扭yes 卡
係咪抵讚先
初中成日lunch time出去文具舖扭 用晒啲食飯錢
好抵讚
唔睇唔安樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞