(錢途)engine簡咩major

285 回覆
2 Like 2 Dislike
有冇巴打可以講多少少由mech grad左之後條path可以點行直至charted?
有冇行家知道美國civil情況
有無巴打指教下BSE asso/hd grad可以做到咩工
CS睇見公司班3X歲果班真係慘過食屎, 完全唔明點解有人讀

餓唔死呀嘛...返幾多日先?
又唔講多d
讀緊mech 到底有咩出路? 畢業應該入咩公司好? 打算出邊做幾年吸下經先 目標係EMSD嘅AE
申利:當年唔知自己想讀咩 所以選擇mech
無人講genetic engineering

year 1 gpa 極高
Year 2 3.0 都過唔到。。。
先拉到3.3

同你一樣 year one極高
civil科有一半c range或以下
岩岩過埋 year 3 sem 1 gpa2.99
仆街 transport
派下B係咪會死

Transport真係好恐怖
利伸:未讀

其實點解無人係evaluation屌7佢?
唔齊心咪畀人恰囉
Come on Engine仔dont know politics?

我個mentor 就係教transport 個名有4 個字果個啦
佢同我講transport 好好grade

同你一樣 year one極高
civil科有一半c range或以下
岩岩過埋 year 3 sem 1 gpa2.99
仆街 transport
派下B係咪會死

HKU civil都叫爛grade咁ust civil嗰啲叫咩

ust有 tutorial上有tutor 教你地
hku civil 淨係上D垃圾 lecture 然後話之你死

D lecturer 有一半唔識教書,連講英文都成問題
落左堂連影都冇

ust有 tutorial上有tutor 教你地
hku civil 淨係上D垃圾 lecture 然後話之你死

D lecturer 有一半唔識教書,連講英文都成問題
落左堂連影都冇

個位lecturer好似過左ust(不過我個人就係中意佢夠hea,擺晒d練習上moodle,做齊練習加pp就夠A range)

其實佢都幾好人,走左真係可惜

教2103 果個⋯⋯之後換左個印度人教
我上堂冇學過野

我想讀civil呀,civil多唔多野背同寫essay呀,呢啲我好拿手架

唔多,好grade兼好玩。
利申:HKU year 4 civil engineering
CGPA:4.3

我自問physics 唔差,physics basic course 拎a
Civil?考試唔好野背⋯⋯有少少⋯⋯多寫essay
多lab report
好撚忙
極爛grade

利申:HKU year 2 civil engineering
CGPA:3.3

上面gpa 足足高我成分嘅ching
有冇source 可以救下我呀

Email: lamjoeshit1679@gmail.com

有冇可能4.3呀

why not?

唔多,好grade兼好玩。
利申:HKU year 4 civil engineering
CGPA:4.3

我自問physics 唔差,physics basic course 拎a
Civil?考試唔好野背⋯⋯有少少⋯⋯多寫essay
多lab report
好撚忙
極爛grade

利申:HKU year 2 civil engineering
CGPA:3.3

上面gpa 足足高我成分嘅ching
有冇source 可以救下我呀

Email: lamjoeshit1679@gmail.com

有冇可能4.3呀

Civil 邊有可能到year 4 都4.3

如果我個個course都top5%內呢?

indust. Lol......

我想讀civil呀,civil多唔多野背同寫essay呀,呢啲我好拿手架

認真答你⋯⋯
其實好睇你呢4年想點
Kong u civil d professor 一係好好,一係極垃圾
讀civil 真係好辛苦
你預左冇得玩咁癲
如果想開開心心讀多3年grad 就可以免啦
但如果你依家有團火
都夠你定一兩年先熄火
然後開始望到終點
爬到grad

之後番工做港奴

真心非串咀 其實點解d人覺得civil咁辛苦
d數又易過EE mech, 全部都係static野
又可以組合下d strutural course同背野course 等自己冇咁辛苦

認真答你⋯⋯
其實好睇你呢4年想點
Kong u civil d professor 一係好好,一係極垃圾
你預左冇得玩咁癲
但如果你依家有團火
都夠你定一兩年先熄火
然後開始望到終點
爬到grad

之後番工做港奴

又可以組合下d strutural course同背野course 等自己冇咁辛苦

Er..... Fluid mechanics 咪唔係static lol.....
但你啱嘅⋯⋯civil d 數係淺D嘅

認真答你⋯⋯
其實好睇你呢4年想點
你預左冇得玩咁癲
但如果你依家有團火
都夠你定一兩年先熄火
然後開始望到終點
爬到grad

之後番工做港奴

Er..... Fluid mechanics 咪唔係static lol.....

d野淺同workload同考試出得深唔深好似無關係

就講呢個business school大部分人都要修嘅basic calculus 數學,cu份卷難過hku個份勁多,難到痴線呀

唔太明你想講乜
拎唔同u既卷黎比較有咩意思 條curve都唔係一齊拉啦 你咁講ust咪仲慘 出晒名爛grade 你cu已經係出名派grade
利申 hku civil year4

d野淺同workload同考試出得深唔深好似無關係

就講呢個business school大部分人都要修嘅basic calculus 數學,cu份卷難過hku個份勁多,難到痴線呀

唔太明你想講乜
拎唔同u既卷黎比較有咩意思 條curve都唔係一齊拉啦 你咁講ust咪仲慘 出晒名爛grade 你cu已經係出名派grade
利申 hku civil year4

上個sem 炒到屎忽開花嘅表示認同
利申 hku civil yr2
錢途唔應該淨係睇起薪
最高係building management

佢地出黎係做咩類型工

咩係building management
保安d fd?
風火水電唔係bse咩

係未bba management 嘅建築版黎
聽個名civil, arch,bba 做到上去都代替到佢地

通常呢D Grad左去做物管

傻hi
物管通常bs或者bse做
poly仲有個物管degree

bem係做main con
駐地盤個堆人黎

係地盤當然起薪高

傻hi

駐地盤個堆人黎

係地盤當然起薪高

終於有正解

傻hi

駐地盤個堆人黎

係地盤當然起薪高

終於有正解

btw shitty上年開始搞左個ugc top up物管degree
想移民 簡大細電
想留香港stru civil geo
想99下過成世 mech

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞