(錢途)engine簡咩major

285 回覆
2 Like 2 Dislike
civil唔是個個頂得順

點解我覺得大電mech d野仲難
Industrial

利申 唸緊補張civil/survey hd
錢途,就唔好揀engine啊,而家都爆緊煲

已入
Industrial

利申 唸緊補張civil/survey hd

indust
indust即係manufacturing,真係比較難搵工
OP呢啲淨係識睇錢嘅垃圾最啱就係讀civil+BBA
大電啦
入到MTR CLP 港燈 就輕鬆又人工高兼易考牌
其他major 如MECH CIVIL 就少位,相對較難入
個fd hku indust grad去咗做藍精靈
civil 大電 mech cs bs indust
邊科最好pay

btw civil似乎面臨乞食

Building management, 不過做撚到pk
civil泡沫已爆,講左幾年都無人信

搵鬼信咩
大電啦

MTR CLP 港燈每年請幾多人
civil 大電 mech cs bs indust
邊科最好pay

btw civil似乎面臨乞食

CS 暫時進可攻退可守
但起薪17-8k 唔夠傳統engineering 高
但IT佬 玩後繼
不過要有一定程度既學習力

請創新一定35歲樓下
35歲it 界 上唔到 management 多數玩完
睇下腦魔你就知
揀bs 吧啦 又易 又hea 出黎算餓你唔死
但係無乜bs 公司5日工咁
多數5.5

Bs 都hea
閣下係咪未出黎做野

讀個時hea 呀
Civil起薪一年高過一年
一定係civil 因為個名最型 土木工程

唔覺有幾型

結構工程師

土力/土木/結構工程師
Civil起薪一年高過一年

今年低過上年
大電啦

Graduate Engineer (全部major 加埋 )
MTR :~14 CLP:~30 港燈:~15
大電啦

Graduate Engineer (全部major 加埋 )

睇番以前有超過一半大電人都入到呢三間
依家應該無呢支歌仔唱
BSE!!!
大電啦

咁即係冇first hon都唔洗諗
BSE!!!

狗也不屌

咁即係冇first hon都唔洗諗

GPA 過3.0 係基本,練好英文同Interview 好過, Intern/比賽/Exchange/課外活動如義工等都有影響
大電啦

睇番以前有超過一半大電人都入到呢三間
依家應該無呢支歌仔唱

冇啦冇啦,幾年前係退休潮高峰
ENGINE揀咩都冇乜錢途架啦
中大mae
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞