(錢途)engine簡咩major

285 回覆
2 Like 2 Dislike
大電啦
入到MTR CLP 港燈 就輕鬆又人工高兼易考牌
其他major 如MECH CIVIL 就少位,相對較難入

大電可以考好多牌, 讀左佢之黎學埋hands on skill
玩埋plc, 移民都大把本錢
如果用工作辛苦程度
係咪civil最辛苦
其他都差唔多
cs做野都好似辛苦過其他engine

MTR CLP 港燈每年請幾多人

Graduate Engineer (全部major 加埋 )
MTR :~14 CLP:~30 港燈:~15

睇番以前有超過一半大電人都入到呢三間
依家應該無呢支歌仔唱

消防分左1,2,3級牌, 1級牌係需要大電degree先申請得
aerospace

suddy 係未因為讀aero可以成日飛去日本

冇飛過...
Mech 啦
萬能

你fresh grad就萬能
睇你入左邊行做啦,入左濕尻行業想走番出黎,要趁早走,過左一兩年就變左'萬唔能'
你果度有無aviation / transportation 揀?
civil ME EE 哩d 傳統科一定不死,穩紮穩打。
但發展黎講 aviation /transportation 黎緊有好大空間。

讀左就真係屌你老母啦
乞食到仆街
細電無人講

講黎都晒撚氣啦
你香港人細電d課程,讀過就知晒撚氣啦...
你唔去到台灣個d level點搵食呀? 況且台灣個種level都搵唔到食呀陰公...
如果用工作辛苦程度
係咪civil最辛苦
其他都差唔多

唔好傻,civil 性價比點計都係最高。其他engine狗也不屌。
如果用工作辛苦程度
係咪civil最辛苦
其他都差唔多

唔好傻,civil 性價比點計都係最高。其他engine狗也不屌。

大電性價比會仲高,起碼有機會博入電廠做。
但係civil一定最撚穩陣

Btw, 香港依家做邊行都死
覺得自己statistic, linear algebra唔錯既,自學埋program向big data 同 cryptography出發
讀緊細電
唔知點好
讀大電識programming有無用?
大電啦
入到MTR CLP 港燈 就輕鬆又人工高兼易考牌
其他major 如MECH CIVIL 就少位,相對較難入

MTR CLP 港燈每年請幾多人

Graduate Engineer (全部major 加埋 )
MTR :~14 CLP:~30 港燈:~15

好似冇收咁多喎
讀緊細電
唔知點好

乞食
Civil fg 有幾多?
睇得出呢個post好多人都未出黎做野

大師有冇幾句贈下我地班學生哥
小弟讀緊大電,自修CS
第日兩電一鐵唔收我都仲有得去做IT狗
反正CS依啲自己學都得
其實而家香港得醫果方面最穩陣
快D搵個護士女友
睇得出呢個post好多人都未出黎做野

見到有人講bse hea同無用
即刻忍唔住大大聲聲笑出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞